Myanmar'da askeri yönetimden azınlıklara barış teklifi
General Min Aung Hlaing, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, etnik grupların güçlerini, askeri yönetimce terörist olarak tanımlanan grupları desteklememeye çağırdı.
Hlaing, bu yıl ülke genelindeki silahlı çatışmayı sona erdirmek için tüm etnik silahlı grupların liderleriyle şahsen görüşmek istediğini belirtti.
Görüşmelerde her etnik grup liderinin yanında iki üye daha getirebileceğini söyleyen Hlaing, etnik silahlı grupları katılımcıların isimlerini 9 Mayıs'a kadar sunmaya çağırdı ve müzakerelerin ardından fiili görüşmeler için tarih belirleneceğini vurguladı.
Hlaing, ordu yönetimine direnen Ulusal Birlik Hükümeti ile görüşmeyeceğini daha önce açıkça belirtmişti.
Hükümet, etnik grupların baskın olduğu sınır bölgelerindeki silahlı gruplarla on yıllardır mücadele ediyor.
Zaman zaman anlaşmalar sağlansa da Myanmar hükümeti silahlı grupların kalıcı ve kapsamlı siyasi çözüm taleplerine yanıt vermiyor.
Myanmar ordusu, 2020'deki genel seçimlerde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu.
Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.
Birleşmiş Milletlere göre, geçen seneki darbeden bu yana Myanmar'da 1500 sivil hayatını kaybetti, 400 binden fazla kişi yerinden edildi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.