Müzakere masası kuruluyken Rusya''dan İdlib''e saldırı!
İdlib'e Rusya'nın gerçekleştirdiği hava harekatı, Tahran'da Suriye'nin normalleşmesi için toplanacak Türkiye, Rusya ve İran üçlü zirvesi öncesinde gerçekleşti.
Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Rus savaş uçaklarının muhaliflerin kontrolündeki son vilayet olan İdlib'e hava saldırısına başladığını duyurdu.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) tarafından yapılan açıklamaya göre Rus hava uçakları muhaliflerin kontrolü altındaki İdlib'e hava saldırıları düzenlemeye başladı.
Saldırının Cisru'ş Şuğur'a (İdlib'in güney batısı) yapıldığı bildirildi.
Cisr-i Şuğur bölgesinin güneyinde yer alan Sirmaniyah, Zeyzun ve Cadraya mahallelerinin de vurulduğu bilgisi geldi.
Saldırıda Rusya Hava Kuvvetleri'ne bağlı üç adet RuAF tipi savaş uçağı, İdlib'e 22 gündür saldırıda bulunmuyordu.
Esed'in Rusya'nın hava harekatını desteklediği bildiriliyor. İdlib'in güneyinde başlayan bombardımanlar sonrasında rejim güçlerinin kara harekatı gerçekleştirme ihtimalinin söz konusu olduğu söyleniyor.
RUSYA VE İRAN, ÜÇLÜ ZİRVE ÖNCESİNDE SALDIRDI
Rusya ve İran, İdlib'de muhaliflerin varlığının kesin bir şekilde ortadan kaldırılması gerektiğini ifade etmişti. Lavrov yaptığı açıklamada, daha fazla tahammüllerinin kalmadığını söylemişti.
Suriye'nin kuzeybatısında, askeri muhalifler ve rejim karşıtı silahlı grupların kontrolündeki İdlib, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında "gerginliği azaltma bölgesi" ilan edilmişti. Ancak rejim ve zaman zaman Rusya, bölgeye hava saldırıları düzenlemeye devam ediyor.
KREMLİN'DEN SALDIRI SONRASI İLK AÇIKLAMA
Rus savaş uçakları Suriye'de 22 gün aradan sonra İdlib bölgesine hava harekatı düzenledi. Bu periyotta Esad rejimine bağlı savaş uçakları İdlib'de bazı noktalara hava saldırıları düzenlemişti.
Rusya'nın hava saldırısının Cisr Eş-Şuğur, Herş Bisanki, Anb, Cenudiye, Gani, Sermani, Zayzun, Latemineh bölgelerini hedef aldığı belirtildi.
İHA'nın haberine göre Suriye ordusuyla eş zamanlı düzenlenen operasyona, Suriye Ordusu 4’üncü Zırhlı Tümeni top atışlarıyla destek verdi. Hama’nın Jurin ilçesine konuşlanmış 4’üncü Zırhlı Tümen ayrıca gerilimi azaltma bölgesinin sınırındaki, El Ghab Vadisindeki Karkur ve Kastun tepelerini bombaladı.İdlib saldırısının ardından Kremlin'den son dakika olarak yapılan açıklamada, "İdlib'deki son durum Tahran Zirvesi'nde ele alınacak. Trump'ın uyarıları sorunun çözümü için yardımcı değil. İdlib'deki teröristler Rus üsleri için tehdit, barış sürecini etkiliyor. " ifadelerine yer verildi.
Habertürk'ten Çetiner Çetin'in verdiği bilgilere göre, ABD Başkanı Donald Trump'ın İdlib ile ilgili attığı tweetten sonra bölgede ciddi bir hareketlilik başlamış durumda. Rus hava saldırısının Halep-Lazkiye hattında yoğunlaştığı ve terör örgütü Heyet Tahrir Şam'ı hedef aldığı belirtiliyor.
Muhaliflere ait uçak gözlemevi ise, Rusya'ya ait Hmeymim Havaüssü'nden kalkan üç uçağın 20 saldırı düzenlediğini belirtti.
Suriye'de Esad karşıtlarının elinde kalan son büyük şehir olan İdlib, son günlerde dünya kamuoyunun gündeminde geniş yer tutarken, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi kurumlar Esad rejimi ve müttefiklerini olası bir operasyonun tehlikelerine karşı uyarmıştı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yaptığı açıklamada bölgeye yönelik askeri bir operasyonun 'ciddi bir felakete' yol açabileceğini söylemişti. Rusya'nın düzenlediği hava saldırısı öncesinde, tarafların siyasi çözüm arayışı için gözler 7 Eylül'de Tahran'da yapılacak Erdoğan, Putin, Ruhani zirvesine çevrilmiş durumdaydı.
İDLİB NEDEN ÖNEMLİ?
7 yıldır süren iç savaşta muhalif güçlerin elinde kalan son büyük kent olan İdlib, Türkiye sınırında bulunuyor ve Halep'i Hama, Lazkiye ve Şam gibi kentlere bağlayan otoyolların üzerinde bulunuyor.
İçlerinde 1 milyon çocuğun da bulunduğu 3 milyon kişinin yaşadığı İdlib'de yaşanacak bir çatışmanın Türkiye'ye ve Avrupa'ya yeni bir göç dalgası başlatmasından endişe ediliyor. Bölgedeki 3 milyon kişinin yarısına yakın bölümü, daha önce muhaliflerin elindeki bölgelerin rejimin eline geçmesiyle İdlib'e göç etmişti.
Esad rejimi ve müttefikleri için İdlib'in alınması, muhalifleri son kez yenilgiye uğratmak anlamına gelecek ve muhaliflerin elinde kırsal alanlarda bulunan ufak toprak parçalarından başka bir bölge kalmayacak. Esad rejimi geçtiğimiz günlerde önceliklerinin artık İdlib olduğunu açıklamış ve bölgenin 'temizleneceği' yönünde bir açıklama yapmıştı.
İDLİB'İ KİM KONTROL EDİYOR?
İdlib bölgesi Suriyeli muhalifler içerisinde tek bir grup tarafından kontrol edilmiyor. Bölgede 30 bin civarında silahlı muhalif olduğu tahmin edilirken, bunların içerisinde Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin de terör örgütü olarak tanıdığı Heyet Tahrir el-Şam'ın (HTŞ) 10 bin üyesinin olduğu belirtiliyor. El-Kaide'nin Suriye'deki uzantılarından olan Nusra Cephesi bir süre önce adını Heyet Tahrir el-Şam olarak değiştirmişti.
Bölgede HTŞ'nin yanısıra Ulusal Kurtuluş Ordusu, Ahrar-el Şam ve Nureddin Zengi Tugayları gibi gruplar da etkili bir profil çiziyor. Bu grupların dışında İdlib'de Özgür Suriye Ordusu bayrağı altında savaşan birçok grup da bulunuyor.
Daha önce Astana süreci çerçevesinde çatışmasızlık bölgesi olarak belirlenen İdlib'de Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gözlem noktaları da bulunuyor. Türkiye, diyalog yoluyla çözümün sağlanması ve bölgenin çatışmasızlık bölgesi olarak kalması için Rusya ve İran ile ciddi bir diplomasi trafiği yürütüyor.
Suriye sınırındaki birliklere takviye amacıyla gönderilen tank yüklü askeri konvoy Hatay'a ulaştı.
Çeşitli kentlerden gönderilen tank yüklü tırlar, İskenderun ilçesine geldi. Güvenlik önlemleri altında ilerleyen askeri konvoy, sınır ilçelerine doğru hareket etti.
Öte yandan, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Astana anlaşmaları çerçevesinde İdlib gerginliği azaltma bölgesindeki ateşkes gözlem noktalarıyla, sınır hattındaki birliklere beton blok sevkiyatı sürüyor.
Cilvegözü Sınır Kapısı'na getirilen 12 ton ağırlığında ve 4 metre yükseklikteki dev bloklar, tırlarla gözlem noktaları ile sınır birliklerine gönderildi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.