Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
34.93
Gram Altın
2425.17
BIST 100
9722.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Müthiş detaylarla Galaktik Tayfa sinemalarda!

Rafadan Tayfa, bu kez uzay işlerine daldı ve Galaktik Tayfa olarak karşımıza çıktı. Yeni filmde izleyenleri birbirinden eğlenceli sürprizler bekliyor.
Müthiş detaylarla Galaktik Tayfa sinemalarda!
08 Ocak 2023 16:01:20
Rafadan Tayfa, bu kez uzay işlerine daldı ve Galaktik Tayfa olarak karşımıza çıktı. Yeni filmde izleyenleri birbirinden eğlenceli sürprizler bekliyor.

Söyleşi: Münevver Kabaoğlu

TRT’nin sevilen animasyon dizisi Rafadan Tayfa, Galaktik Tayfa adıyla 3. kez sinemaseverlerle buluştu.

Galaktik Tayfa’da ekibe uzaydan gelen Zobi eşlik ediyor. Tayfa, Zobi’yi ajanlara yakalatmadan kendi yurduna, uzaya göndermeye çalışıyor. Zobi’nin uzaya yeniden kavuşma macerasında Türkiye Uzay Ajansı (TUA) da görev alıyor. Ankara havasından tesisatlı 131’e kadar tebessüm ettiren pek çok detayın yer aldığı filmin yüksek izleyici sayısına ulaşması bekleniyor. Biz de bu eğlenceli film hakkında merak edilenleri, filmin yönetmeni İsmail Fidan ile konuştuk.

Rafadan Tayfa küçükler arasında popüler olduğu gibi, büyüklerin de ilgisini çekiyor. Bu başarıyı neye bağlıyorsunuz?

Rafadan Tayfa 6 yaş grubu ve üzeri olarak yola başladı. Pedagojik alt yapıları tamamen buna göre oluşturuldu. 6 yaş grubunu ön planda tutsak da, pedagojik danışmanımızın uyarısıyla biz hep artı ve eksi 2 yaş grubunu da gözeterek yaptık. Yani 4 yaşı da göz önünde bulundurarak bu içeriği elde ettik. Bunun nedeni, Türkiye’de ebeveynlerin çocuklarına yaş gruplarına uygun olan programı izletmiyor olmaları. Projemiz başladıktan sonra 2 yaştan itibaren çok yoğun bir kitlenin olduğunu gördük. O yüzden yaş grubumuz bir hayli düşmüş durumda, 2 yaştan başlıyor diyebiliyoruz.

Rafadan Tayfa, yapılan bilimsel çalışmalarda 0-3, 3-6, 6-9, 9-12 tüm yaş gruplarında hep ilk sırada yer alıyoruz. Birçok yoruma göre daha çok erkeklerin izlediği bir proje gibi algılanıyor, ama yüzde 50 küsur farkla kızlar daha önde. Bu da bizim açımızdan olumlu bir sonuç. Ayrıca zaten bizim amacımız ebeveynlerinde bu diziyi izlemesi. Çünkü kendi çocukluğunu görüyorlar. Müzikallerimiz ile sinemaya gelen birçok kitlede mutlaka yetişkinleri de görüyoruz. Hatta Dehliz Macerası’nda, “Kuşaklar arasındaki köprü” cümlemiz vardı. Çünkü 84 yaşlarında bir nine, 30 yaşlarında bir anne ve 3 yaşlarında bir çocuk aynı filmde kaliteli bir zaman geçirdi. Rafadan Tayfa’ya “Kuşaklar arasındaki köprü” cümlesini çok rahat bir şekilde diyebiliyoruz.

TRT Çocuk‘un da şöyle bir ifadesi var:

Belki Dünya’da herhangi bir örneği olmayan en geniş yaş kitlesine sahip olan proje.

GALAKTİK3_ad364bf8e84ede451bdd9baea16deae1.png

Galaktik Tayfa filmi hangi ülkelerde yayına girecek?

Azerbaycan, Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, Almanya, İsviçre. Birleşik Krallık ve daha birçok ülkede yayınlanacak.

Rafadan Tayfa, daha önce Dehliz Maceraları ile izleyenleri İstanbul’da tura çıkarmıştı. Göbeklitepe’nin keşfinin ardından Tayfa’yı Şanlıurfa’da gördük. Şimdi ülkenin gündemi uzaya çıkmak. Bu açıdan baktığımızda serinin 3. filmini nasıl yorumluyorsunuz?

Galaktik Tayfa bizim için çok özel bir hikâye. Rafadan Tayfa'nın 3. sinema filmi olmasına rağmen aslında Göbeklitepe’den de Dehliz macerasından da daha önce tasarladığımız bir hikayeydi.

Biz küçüklüğümüzde uzaylı filmleri izledik. “Uzaylılar dünyayı ziyaret ederse ne olur, nasıl olaylar yaşanır, nasıl maceralar gerçekleşir?” hep bunlarla büyüdük. Ama ülkemizde bu konsepti ve hikâyeyi anlatan bir yapım çıkmadı.

Senaristimiz ile Tayfa’nın ziyaretine ya da dünyamıza, onların arasına bir uzaylı gelse; nasıl olaylar yaşanır, nasıl bir macerada kendilerini bulurlar, başlarına neler gelir, uzaylı ile nasıl anlaşırlar, bunları hep düşünüyorduk.

Rafadan Tayfa‘ya dizi olarak başladığımız dönemlerde de eğer bir gün hikâyeyi beyaz perdeye taşırsak neler anlatabiliriz, diye düşünmüştük. İlk iki filmde kazandığımız deneyimden sonra ekip olarak Galaktik Tayfa gibi, galaktik bir macerayı gelmiş geçmiş en büyük maceramızı artık beyaz perdeye taşıyabileceğimize inandık. Yeni arkadaşımız Zobi, Radafan Tayfa’ya katılmış oldu.

Rafadan Tayfa’da bize ait, özellikle Y kuşağının çocukluğuna ait çok şey görüyoruz. Çizgi filmde arkada bir Toros var. Rafadan Tayfa Galaktik Tayfa’da 131’e yer vermişsiniz. Bu detayları kararlaştırma sürecinin arkasında hangi hikaye var, neden bu detayları önemsediniz?

Rafadan Tayfa genel olarak 90’lı yıllar ve öncesi çocukluğu anlatıyor. Kendi kendimize hatırlatmak, yeni nesillere bu dönemleri aktarmak ve tarihe bir not düşmek için Rafadan Tayfa’yı yapmaya karar verdik. Ve tarihe 80’li yılların sadece darbe yılları olmadığını, bu ülkede çok önemli değerlerin, unutulmuş birçok kültürün ve aslında çocuk-ebeveyn, arkadaşlık noktası yani insanların birbiri ile kaliteli vakitler geçirdikleri o yılları işlemek istedik. Özellikle çocukların sokakta, yani toprakla bir olduğu o sokak oyunlarını, arkadaşlarıyla geçirdikleri güzel anılarını da ekranlara bir not olarak düşmesini hedefledik. Bu sebeple hikâyemiz 80’li yıllarda geçiyor.

ismail fidan (1)_5e46b312bf9370236d33c1cd778754ab.jpg
İsmail Fidan

Ekibinizdeki Ankaralı kim, çünkü Rafadan Tayfa’dan sürekli Ankara havası dinliyoruz. Rafadan Tayfa Galaktik Tayfa’yı neden Ankara havasıyla tanıtmak istediniz?

Biz ekip alarak sunu söylüyoruz Rafadan Tayfa İçeriğinde her harfinin, görselinde her karesinin, müziğinde her notasının düşünüldüğü bir proje. Galaktik bir macera olduğu için hikayemizin her harfi, her notası titizlikle düşünüldü. Çatışmalar, heyecan, serüven, çok büyük bir film oldu.

Tabi Rafadan Tayfa dediğimizde şarkılarımız, müziklerimiz her zaman çok konuşulur. Her zaman arkadaşlarımızın tabiriyle hit olur. Göbeklitepe şarkımız tüm dijital mecralarda yaklaşık 300 milyon izlenmeye ulaştı. Burada üzerimizde bu sorumluk da var. “Biz daha iyisini yapalım daha iyi bir şarkıyı, içeriği, müziği arkadaşlarımıza ulaştıralım” diye gerçekten gayret gösterdik. Bu anlamda da kalitemizi arttırdığımızı düşünüyoruz, çünkü ilk iki filmde olanaklarına sahip olmadığımız ama şu an İSF Studios’da, Türkiye’nin en büyük müzik stüdyolarında Galaktik Tayfa şarkılarını yaptık ve yine her zamanki gibi Türkiye’nin en değerli sanatçıları icra etti.

Bu sefer, bir değil iki şarkımız arkadaşlarımızla buluşacak, çünkü Ankaralı Ozan arkadaşlarımızın çok sevdiği bir karakter. Dizide az yer alıyordu, ama Galaktik Tayfa ’da çok önemli bir rolü var. Ozan abilerinin şarkısı arkadaşlarımızla buluşacak.

Türk kültürünü hem kendi çocuklarımıza hem de dünya çocuklarına göstermek için nasıl bir çizgi film karakteri üretebiliriz? Örneğin; Ruslar bunu Maşa ve Koca ayı ile başardı. Bunun için bir karakter, isim ve hikaye öneriniz var mı?

Bir hikayede kendi kültürümüzü tanıtmak istiyorsak, dikkat edilmesi gereken en büyük husus; karakterlerin duygusal tepkilerini kendi insanımızdan esinlenerek tasvirlemektir. Eğer bir çizgi film karakteri kendisini bir çatışma içerisinde buluyorsa; vereceği tepkiler, yüz ifadeleri, konuşma tarzı ve vücut dili kültürel öğeler barındırmalıdır.

tayfa_86fabec87f126322c090f1f00fb5d8aa.jpg

Filmde yeni karakterlerimiz olacak mı?

Yeni uzaylı arkadaşımız Zobi çok eğlenceli bir karakter, Tayfa'ya çok yakışan onlar gibi eğlenceli, meraklı, akıllı, yardımsever bir uzaylı. Başka bir galaksiden, “Coz Gezegeni’ninden” gelmesine rağmen bizimkilere çok çabuk alışıyor ve İstanbul’da, Rafadan Tayfa’nın izleyicilerimizin alışkın olduğu o tatlı olaylara çok güzel adapte oluyor. Beraber inanılmaz bir maceraya atılıyorlar.

Yeni karakterlerimizden gazeteci Yonca var. Kendisi maceraya sürpriz katacak karakterlerden. Eminiz onu da çok seveceksiniz.

Ve her şeyden daha önemlisi bu macerada Rafadan Tayfa ve Zobi’nin karşısındaki engel ve onlara engel olmaya çalışacak kişiler artık çok daha güçlü, çok daha tehlikeli ve buda yaşayacağımız macera seviyesini çok çok daha fazla artıracak.

Son olarak, yine hepinizin çok seveceğini düşündüğümüz iki tane balıkçı karakteri var. Aralarındaki sohbetle, Zobi ile olan ilişkileri ile sizi hem çok eğlendirecek hem de çok güldürecek.

TRT Çocuk’un en sevilen çizgi filmini yine TRT ortaklığıyla sinemada çocuklarla buluşturacaksınız. TRT ortak yapımı bir film yapmanın ne gibi katkıları oldu filminize, biraz bahseder misiniz?

TRT Çocuk, yerli ve milli içeriğe değer verip bunun karşılığını veren tek kanal. TRT Çocuk ‘un çok önemli bir etkisi var. İzleyici kitlesi üzerinde ve halk arasında şöyle bir karşılığı var; çocuklarımızı güvenerek bıraktığımız tek kanal.

Güvenli bir içerik hazırlanıyor, bu içerikte de halktaki karşılığı oturmuş durumda. TRT Çocuk, şu an en güvenilir çocuk kanalı. Biz de bu anlamda içeriğimizin çok yerli ve milli bir içerik olmasından dolayı TRT Çocuk’u tercih ettik. Zaten başka alternatif bile olsa biz yine TRT Çocuk’u tercih ederdik. Bir de çok çok önemli bir şey var kanalımız ve bizim de artık çok benimsediğimiz bir cümle. Kanalımız der ki; “Çocuğun yüksek yararı her türlü yayın ihtiyacından önce gelir”.

Yani çocuğun yararına olmayacak bir şey, reyting uğruna ya da herhangi bir şey uğruna kesinlikle ekrana taşınmaz. Buda bizim bir felsefemiz haline gelmiş durumda. Biz de çocuğun yüksek yararını gözeterek uzman pedologlar ve kanalımızdaki çok ciddi denetimler eşliğinde olabilecek en sağlıklı içeriği izleyiciye ulaştırabiliyoruz. TRT Çocuk ile çalışmak gerçekten bu anlamda da çok önemli bir görev bizim için.

TRT ortak yapımı animasyon filmlerine ebeveynler gişeye gönül rahatlığıyla gidip ve çocuklarıyla güvenli ve çok güzel filmler izliyor. İzleyicilerden de çok güzel geri dönüşler alınıyor.