Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.68
Gram Altın
2487.52
BIST 100
9524.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

​'Mutasyon koronanın sonunu bile getirebilir'

Londra'da ortaya çıkan ve dünyayı panikleten Kovid-19'un mutasyona uğramış yeni türüne ilişkin uzmanlardan yorum: Sars virüsü de insandan insana geçerek yok olmuştu. Endişeye gerek yok
​'Mutasyon koronanın sonunu bile getirebilir'
23 Aralık 2020 01:30:00
Londra'da ortaya çıkan ve dünyayı panikleten Kovid-19'un mutasyona uğramış yeni türüne ilişkin uzmanlardan yorum: Sars virüsü de insandan insana geçerek yok olmuştu. Endişeye gerek yok

Ezgi ÇELİKANKARA

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Sema Turan, koronavirüs salgını nedeniyle 17 Kasım’da hayata geçirilen tedbirlerin yansımalarını ve İngiltere’de ortaya çıkan koronavirüs mutasyonunu Milat’a değerlendirdi.

“Tedbirler sonuç veriyor”

Koronavirüs salgını kapsamında 17 Kasım’da hayata geçirilen tedbirlerin ardından hasta ve vaka sayılarında düşüş yaşandığını belirten Doç. Dr. Turan, “Özellikle bu tip pandemilerde kısıtlamaların etkisi iki hafta içinde görülür. Bu durumu Mart, Nisan ve Mayıs aylarında deneyimlemiştik. Alınan her türlü kısıtlamanın ardından sayılarda azalma oldu. Bu sayıların azalmasının bize getirdiği en iyi sonuç ise sağlık hizmet sunucularının rahatlaması oldu. Çünkü hasta sayısı azaldıkça sağlık hizmet sunumu da bir miktar rahatlıyor. İki hafta önce alınan tedbirlerin etkilerini de şimdi göreceğimizi düşünüyorduk. Şu an çok tipik bir şekilde alınan tedbirlerin etkilerini görüyoruz. Halkımız da bu tedbirlere uymuş ve uymaya devam ederlerse de azalma sürecek. Aslında her seferinde uygulanabilir kısıtlamalarla hasta sayısını azaltabildiğimizi görüyoruz.” dedi.

“Yılbaşında rehavete kapılmayalım”

Vaka ve hasta sayılarında yaşanan düşüşün ardından rehavete kapılmamak gerektiğine vurgu yapan Turan, yılbaşında uygulanacak olan 4 günlük sokağa çıkma yasağını hatırlatarak şöyle konuştu: “Yılbaşı sürecinde mümkün olduğu kadar kalabalık mekanlarda bir arada olmaktan kaçınmalıyız. Önlemlerimizi almaya ve kendimizi korumaya devam etmeliyiz. Çünkü tabloda bir düşüş yaşanırken ve iyi bir sonuç almışken tekrar yılbaşı sonrası yeni bir artışla mücadele etmeyelim. Bu nedenle bu yıl yılbaşında sessizlik öneriyorum.” ifadelerini kullandı.

“Elimizde yeterince veri yok”

İngiltere’de koronavirüsün yüzde 70 daha hızlı yayılmasına neden olan mutasyonun herkeste bir endişe yarattığını belirten Turan, “Bu mutasyon virüsün ACE2 reseptörüne bağlanma hızının daha yüksek olduğunu ve bu nedenle bulaş hızının daha fazla olduğunu gösteriyor. Ama hastalık şiddetine ne yaptığına dair net bir sonuç yok. O yüzden tedbirli olmak lazım. Kurallara uymaya devam ederken bu sürecin nasıl sonuçlanacağını yakından takip etmek gerekiyor. Yeni ortaya çıkan bir mutasyondan bahsediliyor. Hemen ‘bulaştırıcılık hızı arttı ama şiddeti hafifledi’ demek için erken. Olumsuz etkileri gibi pozitif yönde de bir değişim ihtimali olabilir. Bu değişim tabi ki inanılmaz şekilde salgının yönünü ve sürecini değiştirir. Ama hastalık şiddetine dair gelişmeleri 1 hafta-10 gün içerisinde göreceğiz. Şu an için endişelenecek bir durum söz konusu değil.” ifadelerini kullandı.

Aşıların durumu değişmez

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz ise mutasyonun mevcut aşıların durumunu değiştirmeyeceğini ifade etti. Hasöksüz, “Mutasyonik değişimlerin bir garantisi yok. Yani korkulacak bir durum yok. Olumsuz olduğu gibi pozitif yönde de değişim söz konusu olabilir” dedi.