Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.93
Gram Altın
2323.65
BIST 100
9097.39
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Müslümanların çok işi var

Ramazan ayı hayır, yardımlaşma, dayanışma ve bereket aydır. Müslümanlar bu ayı birbirine yarım etmekle ve Allah'a ibadet etmekle geçirmeye çalışır. Yardımeli Derneği Genel Müdürü Erdoğan Karacakaya yoksulluk, yardımlar ve Müslümanların sıkıntıları hakkında konuştu.
Müslümanların çok işi var
16 Temmuz 2013 00:00:00
Ramazan ayı hayır, yardımlaşma, dayanışma ve bereket aydır. Müslümanlar bu ayı birbirine yarım etmekle ve Allah'a ibadet etmekle geçirmeye çalışır. Yardımeli Derneği Genel Müdürü Erdoğan Karacakaya yoksulluk, yardımlar ve Müslümanların sıkıntıları hakkında konuştu.

MAAZ İBRAHİMOĞLU / İSTANBUL

- Yardımeli Derneğine zaman kuruldu. Amacı nedir?

- Yardımeli Derneği 2004 yılında kuruldu. AKABE Vakfı gibi bir portföyü örnek aldı. AKABE Vakfı eğitime ağırlık verdi. İnsani yardım faaliyetleri de yapalım denilince ayrı bir dernek kurma kararı çıktı. Yardımeli Derneği böyle kuruldu.

- Dernek, yardımları nasıl yapıyor?

- Bizim bir ilkemiz var; ''İnsanların karnı ile birlikte kalbini ve kafasını doyur.'' İnsanların karnını bir somunla, bir dilimle peynirle doyurabilirsiniz. nsanların kalbini ve kafasını doyurabilmek de önemli. Yoksa sürekli yardımla,sürekli insanların aç karnını doyurmakla bir sonuç alınmıyor.

- Nerelerde şube ve temsilcilikleriniz var?

Ankara ve İstanbul'da şubelerimiz var. 47 yerde temsilciliklerimiz var. Diğer illerde ve ilçelerde ise temas kurduğumuz gönüllü dostlarımız var. Yani Türkiye'de ulaşamayacağımız yer yoktur.

- Arakan, Pakistan, Somali, Suriye, şimdi de Mısır... Kriz zamanlarındaki yardım biçiminiz nasıl?

- Arakan ya da Somali'yi ele alırsak bu krizler Ramazan öncesinde de vardı. Süregelen bir zulüm var ve halen devam ediyor. Ramazan vesilesiyle oradaki dram ve zulmü biraz daha öne çıkarıp gündeme getirirsek oradaki kardeşlerimize biraz daha yardım ederiz gayretiyle hareket ediliyor. Mekke müşrikleri bile Ramazan ayı geldiğinde savaşmazdı. Kan dökmezlerdi ama maalesef şu modern dünyada bu hassasiyetler yok artık. Ümmetin bir araya gelmesi için dua etmeliyiz.

- Size yardımlar nasıl ulaşıyor?

- Teknolojinin yüksek olduğu bir ortamda bizde teknik altyapımızı ona göre dizayn ettik. Yani her yerden bize insanlar ulaşabilir. İnternetten online bağış yapabilir. Projelerimize bakarak destek sağlayabilir. 24 saat burada görevli arkadaşlar oluyor. Telefonlar ve stantlarımızdan bize ulaşabilirler. Temsilciliklerimizden bize ulaşabilir. Tüm bankalardan ve PTT'lerden de bize yardımlarını ulaştırabilirler. Gelirimizin tamamı bağışlardan oluşuyor.

- Yurtdışında ne tür projeleriniz var?

- Ramazanda yardım paketlerimiz, kumanyamız, yetimlere kıyafet yardımlarımız var.Biz Azerbaycan, Kırgızistan, Türkmenistan, Türki Cumhuriyetleri, Suriye'deki aileleri kardeş aile yaptık. Sudan'da yetim kompleksimiz var. 130 tane yetimin her şeyi oradaki külliyemiz tarafından karşılıyor. Ayrıca Somali'de 100 yataklı kadın-doğum-çocuk hastanemiz var.

- Filistin'deki yardım kampanyanız ne durumda? Refah Kapısı kapatıldı?

- Mısır'da sıkıntı var. Gazze'de ise sıkıntı daha büyük. Mısır,refah kapısını kapattı. Suriye tünelleri kapattı. Filistin'in hayat damarlarıydı bunlar. Öbür taraf İsrail. Refah kapısı kapanınca Gazze kendi başına kaldı. Yine Açıkhava hapishanesine döndü. Ramazan'da arkadaşlarımız Gazze'deki ofisimizde çalışmaya devam ediyor. Allah yardımcıları olsun.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan