Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2876.41
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Müslüman soykırımına referandum silahı

Irak'ta DEAŞ piyonunun misyonunutamamlaması üzerine, bölgede Sünni nüfusu yok etmeye uğraşan üst akıl Referandum silahına sarıldı. İsrail'in açık desteğini alan Barzani, 25 Eylül'de referandum yapacağını ilan etti.
Müslüman soykırımına referandum silahı
24 Ağustos 2017 08:46:00
Irak'ta DEAŞ piyonunun misyonunutamamlaması üzerine, bölgede Sünni nüfusu yok etmeye uğraşan üst akıl Referandum silahına sarıldı. İsrail'in açık desteğini alan Barzani, 25 Eylül'de referandum yapacağını ilan etti.

Basra bölgesinde hakimiyetini kurmak için Sünni direnişi kırmak isteyen ABD-İsrail ekseni, Barzani'ye sarıldı. Barzani, İsrail'in açık desteğiyle 25 Eylül'de bağımsızlık referandumu yapacağını ilan etti. İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bora Bayraktar, referandumun neticesi ne olursa olsun, Arap-Kürt savaşının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Kontrol dışı referandum savaş çıkartır

Bayraktar, yaptığı analizde, "Irak Kürtlerinin bağımsızlık çabası çok yönlü, çok etkili, çok da kontrol dışı bir mesele gibi görünüyor. Bölge ülkeleri ve küresel güçler burada çeşitli hesaplar içinde. Tehditler Ankara ile Tahran'ı yakınlaştırdı. İki ülke, varoluşsal tehdit algısıyla aralarındaki meseleleri bir kenara bırakarak ortak bir tavır belirledi. Ancak asıl tepki Irak içinden gelecek: Kürt bağımsızlığı, yıllardır "geliyorum" diyen Arap-Kürt etnik savaşının fitilini ateşleyecek. Bağdat merkezi hükümeti, bu bağımsızlığa karşı, tartışmalı bölgeleri geri almak için askeri güç kullanacaktır. Kerkük, Hanekin ve Musul çevresindeki tartışmalı noktalar, cephenin ilk hatları olacak gibi görünüyor. Bu etnik savaş PYD ile Suriye rejimi arasında da kendini gösterebilir. Telafer operasyonuyla Irak-Suriye sınırı ve Türkiye, İran sınırları kapanacağından, Kürt Bölgesel Yönetimi ancak ABD'nin hava desteğiyle ayakta kalabilecek bir halde kalacak. ABD ise Bağdat ile ilişkilerini sürdürebilmek için, Kürt yönetimiyle Irak merkezi hükümeti arasında seçim yapmak zorunda kalacak" değerlendirmesinde bulundu.

İran Türkiye yakınlaşması düğümü çözer

Bayraktar, Bağdat'ın jeopolitik açmazlarına rağmen, ABD'nin Basra politikası ve Rusların bölgede hakim olma isteklerine, Türkiye ve İran'ın ulusal tehdit algısının karşı koyabileceğini söyledi. Referandum talepleri üzerine İran ve Türkiye'nin yakınlaştığını belirten Bayraktar, Suriye, İran, Irak ve Türkiye sınırları kapalı bir Kuzey Irak'a ABD hava desteğinden başka destek gelemeyeceğini ve bu durumda da Barzani'nin onmaz hayalleri uğruna halkını ateşe atacağı anlamına geldiğini vurguladı.

Bayraktar, "Tablo son derece karmaşık ve seçenekler bölge açısından çok da parlak değil. Bu gidişi engellemenin tek yolu ise referandumun bir kez daha rafa kaldırılması. Fakat Barzani bu geri adımı atabilecek mi, onu hep birlikte göreceğiz." Dedi.