Müslüman düşmanı 'seçim uygulaması'
Salı günü başlatılan ve seçmen farkındalığını artırmayı amaçlayan “mVoter2020” uygulaması, Rohingya etnik grubuna ait en az iki bölgeyi “Bengal” olarak etiketledi. Myanmar’da bu, Bangladeş’ten göçmen olduklarını ima eden ve birçok Rohingya tarafından reddedilen bir terim. Uygulama, Cuma gününden beri mobil ve bir web sürümü için indirilemiyordu. Uygulama, Myanmar’ın Birlik Seçim Komisyonu UEC tarafından, Uluslararası Demokrasi ve Seçim Yardımı Enstitüsü’nün IDEA tarafından Myanmar’da uygulanan ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen bir proje olan STEP Democracy ve ABD merkezli Asia Foundation’ın desteğiyle geliştirildi.
Uygulamanın geliştirilmesine yardımcı olan IDEA ülke direktörü Marcus Brand, tartışmalar devam ederken kaldırıldığını anladığını ancak daha fazla ayrıntıya sahip olmadığını söyledi. Brand, adayların etnik kökenini belirlemek için kullanılan tartışmalı kelimelerin baştan kaldırılmasını tavsiye ettiklerini söyledi. Brand ayrıca, International IDEA’nın rolünün aday kayıt formlarını dijitalleştirmek olduğunu ve içerik üzerinde hiçbir kontrollerinin olmadığını söyledi. Bununla birlikte, UEC, başvuru sahiplerinin kendilerini ırklarına ve dinlerine göre sınıflandıran vatandaşlık belgelerini sunmalarını gerektiriyor. İnsan hakları örgütü Justice for Myanmar Çarşamba günü yaptığı açıklamada, uygulamanın “seçim sırasında etnik ve dini milliyetçiliği alevlendirme” riskini taşıdığını söyledi. Rohingya adaylarından Aye Win, medyaya Cuma günü UEC tarafından diskalifiye edildiğine dair bilgilendirildiğini söyledi, ancak bunun uygulamayla ilgili olup olmadığı net değildi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.