Müslüm filminde neden kendi sesi yok? Müslüm Gürses''in sesi neden kullanılmadı?
Gişe rekoru kırmaya hazırlanan Müslüm filminde neden Müslüm Gürses'in kendi sesinin kullanılmadığı merak konusu oldu. Filmi izleyen vatandaşlar her ne kadar filmi beğendiklerini dile getirselerde Müslüm Gürses'in kendini sesini duyamadıkları için eleştiride bulundular. Peki Müslüm filminde neden kendi sesi yok? Müslüm Gürses'in sesi neden kullanılmadı? Detaylar haberimizde...
'Müslüm' filmini hepimiz çok sevdik. İlk 3 günde 600 bin kişi tarafından izlenen film, Box Office Türkiye verilerine göre, 26 Ekim - 1 Kasım 2018 arasındaki ilk haftasında toplam 1 milyon 377 bin 61 izleyiciye ulaştı. Bu rakam önemli ve iyi bir rakam. Evet, 'Müslüm' gişede ilk haftasında harikalar yarattı diyebiliriz rahatlıkla.
Her şey gişe mi? Tabii ki değil. Sosyal medyadaki yorumlar da artık önemli bir referans olarak görülüyor. Ve bugüne kadar eşimiz, dostumuz, bizler, sizler...
'Müslüm'ü çevremizde izlemeyen kalmadı. Bundan daha da önemlisi, izleyip de ağlamayan, iki gözyaşı dökmeyen de yok!
Soru işaretlerini giderdi
Ama tabii ki önemli bir soru da dillendiriliyor sosyal medyada. "Filmdeki şarkıları Timuçin Esen söyledi, neden Müslüm Gürses'in sesi kullanılmadı?" diye. Sonuçta bu bir 'Müslüm Gürses' filmi.
Müslüm filmi oyuncuları kimdir?Haklı bir soru. Yapımcı Mustafa Uslu ise akıllardaki soru işaretlerini giderecek bir açıklama yapmış.
"1.8 milyon TL telif ödedim"
"Filmde Müslüm şarkılarını kullanmak için telif ödemeyecektim. 14 şarkıyı Timuçin Esen'e okuttuğum için eser sahiplerine 1.8 milyon TL telif ödedim." Yani bu ne demek? Ortada bir 'kolaycılık' olmadığını, bilakis ellerin taş altına konulduğunu gösteriyor. Dünyada da örnekler böyle zaten.
Böyle bir zorunluluk yok ki
Sormamız gereken soru şu: 'Müslüm' bir film. Neden kafamızda bu kadar şablonlar var? Neden kafayı "Müslüm Gürses filminde onun sesi olmalı?"ya taktık?
'Müslüm' filmini kaç kişi izledi! İşte filmin hasılatı
Halbuki Timuçin Esen hayatının en büyük performanslarından birini sunuyor. Neden Timuçin Esen'in şarkı söyleme kabiliyeti üzerinde durmuyoruz da "Müslüm Baba'nın sesi niye yok :("lara takılıyoruz?
Gürses'in gerçek sesinin kullanılması gibi bir zorunluluk yoktu ki? Filmlere keşke bu gözle de bakmayı başarabilsek...
MÜSLÜM GÜRSES kimdir?
Müslüm Gürses (Müslüm Akbaş, 5 Temmuz 1953; Fıstıközü, Halfeti, Şanlıurfa - 3 Mart 2013, İstanbul), arabesk ve Türk halk müziği sanatçısı.
7 Mayıs 1953'de Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesi'nin Fıstıközü köyünde kerpiç bir evde dünyaya geldi. Annesinin adı Emine'dir. Babası Mehmet Akbaş rençberlik yapar, türkü söylemeyi sever, bağlama çalardı.
Akbaş çiftinin Müslüm'den sonra Ahmet ve Zeyno adında bir erkek, bir de kız çocukları oldu.Müslüm Gürses'in çocukluğunun ilk yılları Şanlıurfa'da geçti. Gürses üç yaşındayken ekonomik nedenlerden dolayı ailecek Adana'ya göç ettiler.
Müslüm Gürses, şarkıcılığa 1965 yılında, küçük yaşta Adana'da bir çay bahçesinde şarkılar söyleyerek başladı, aynı zamanda Halkevine de gitti. Terzi çıraklığı ve kunduracılık yaptı, o yıllarda bir gazinoda sahneye çıktı.
Ayrıca ilkokuldan mezun olduktan sonra 14 yaşındayken, 1967 yılında Adana Aile Çay Bahçesi’nde düzenlenen yarışmaya katıldı ve birinci oldu.
Sesiyle küçük yaşlarda dikkat çeken Gürses kendisiyle yapılan bir röportajda o dönemle ilgili olarak şunları söylemiştir: "İlkokulu bitirdim. Gerisi yok. Adana'da damda yatarken uzun hava okudum.
Arkadaşım Halkevine gidiyordu. Ben de gittim. Derken Çukurova Radyosu'nda sanatçı oldum".Soyadını da orada çalışırken “Gürses“ olarak değiştirirler.
'Müslüm' filmini kaç kişi izledi! İşte filmin hasılatı1967 yılından itibaren TRT-Adana-Çukurova Radyosunda da her hafta Cumartesi günü canlı olarak türküler söyledi. 1968 yılından itibaren piyasaya ilk 45'likleri çıkarmaya başladı. İlk plağı 1968 tarihli "Emmioğlu/Ovada Taşa Basma" plağıdır ve Ömür Plak , Adana basımıdır. Ömür Plak ile toplam 4 adet 45'lik yaptı.
İstanbul'a gelen Gürses, Selahattin Sarıkaya'nın sahibi olduğu Sarıkaya Plak ile 2 adet 45'lik plak doldurdu: "Giyin Kusan Selvi Boylum/Hayatımı Sen Mahvettin" ile "Gitme Gel Gel/Haram Aşk".
Daha sonra 1969 yılında yine İstanbul'da Palandöken firması ile çıkış parçası olan "Sevda Yüklü Kervanlar"ı içeren "Sevda Yüklü Kervanlar/Vurma Güzel Vurma" isimli 45'lik Plağı çıktı. Bu plak tam 300.000 adet satarak rekor kırmıştır.
Gürses, bu plaktan sonra askerliğini yaptı, tekrar İstanbul'a gelerek aynı firmada plaklarını çıkarmaya devam etti. Palandöken firması ile tam 13, sonra Bestefon firması ile tam 4, daha sonra Hülya Plak ile tam 15 ve nihayet Çın Çın Plak ile tam 2 adet 45'lik plak doldurdu.
Müslüm Gürses`in dinleyici kitlesi birçok araştırmaya konu olmuştur. Doktora tezleri dahi yazılmıştır (Mesela 2002/ Bağlam Yayıncılık : Caner Işık / Nuran Erol , "Arabeskin Anlam Dünyası ve Müslüm Gürses Örneği "). 1999 yılında Müslüm Gürses’in o dönemde 15 yıl boyunca albümlerini çıkardığı Elenor plak firmasıyla yolları ayrıldı.
Ocak 2006'da Gönül Teknem adlı albümü Seyhan Müzik etiketiyle raflardaki yerini almıştır. Gürses’in, 2006’da yazar Murathan Mungan’la ortak projesi “Aşk Tesadüfleri Sever” Pasaj Müzik etiketiyle müzik marketlerdeki yerini aldı.
Mungan’ın sözlerini yazdığı, David Bowie’den Garbage’a, Leonard Cohen’den Jane Birkin’e birçok yabancı müzisyenin bestesini yaptığı şarkıları seslendirdi. Sonra 2009 yılında yine ayni firmadan çarpıcı bir albüm "Sandık" ile Müslüm Gürses sahnelere geri döndü.2010 yılında Kasım ayında yeniden Pasaj Müzik ile "Yalan Dünya" isimli bir albüme imza atmıştır.
Müslüm filmi oyuncuları kimdir?Ölümü Müslüm Gürses, 15 Kasım 2012 Perşembe günü Memorial Hastanesi'nde geçirdiği by-pass ameliyatından sonra akciğer ve kalp yetmezliği nedeniyle yoğun bakıma kaldırıldı. Kendisine solunum cihazı bağlandı.
Gürses, 3 Mart 2013'te, yaklaşık dört aydır tedavi görmekte olduğu İstanbul Memorial Hastanesinde hayatını kaybetti. 4 Mart 2013 günü Teşvikiye Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi. Diskografi 1975 Müslüm Gürses 1 Çınçın Plak 1976 Müslüm Gürses 2 1976 Öldürdüğün Yetmedi Mi Uzelli 1977 Müslüm Gürses 3 Çınçın Plak 1978 Müslüm Gürses 4 1979 Gazla Şoför 1979 Bağrıyanık Saner Plak 1980 Umutsuz Hayat Arma Müzik 1980 Esrarlı Gözler Emre Plak 1981 Mutlu Ol Yeter (1) Modern Plak 1982 Müzik Ziyafeti Akdeniz Plak 1982 Tanrı İstemezse Uzay Plak 1983 Anlatamadım Kale Plakçılık 1983 Dertliler Meyhanesi Dünya Müzik 1984 Yaranamadım Elenor Müzik 1985 Güldür Yüzümü 1987 Gitme 1986 Sevda Yolu 1986 Yıkıla Yıkıla
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.