Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.93
Gram Altın
2426.08
BIST 100
9722.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Mursi'nin serbest bırakılması süreci kolaylaştırır

Cumhurbaşkanı Gül, Mısır'daki gelişmelere ilişkin, 'Cumhurbaşkanı Mursi'nin serbest bırakılması uzlaşma sürecini çok daha kolaylaştıracaktır' dedi.
Mursi'nin serbest bırakılması süreci kolaylaştırır
26 Temmuz 2013 18:25:00
Cumhurbaşkanı Gül, Mısır'daki gelişmelere ilişkin, 'Cumhurbaşkanı Mursi'nin serbest bırakılması uzlaşma sürecini çok daha kolaylaştıracaktır' dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Sultanahmet Camisi'nde cuma namazı çıkışı basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Türkiye'nin dostu ve kardeşi olan Mısır'da olağanüstü bir dönemin yaşandığını işaret eden Gül, bugün için büyük kitlelerin meydanlara çağırıldığını belirterek, "Adeta Mısır halkı ikiye bölünmüş şekilde. Çok büyük yığınlar sokaklara dökülmüş vaziyette. Bu tabii çok kaygı verici bir durum. Her şeyden önce Mısır'ın istikrarı, huzuru, geleceği sadece Mısırlılar için değil, tüm Arap dünyası ve İslam dünyası için çok önemli. O bakımdan biz Mısır'da bir an önce istikrarı ve huzuru arzu ediyoruz" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül, son günlerde Mısır'da sokak gösterilerinde hayatlarını kaybedenlerin olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Çok büyük yığınlar sokaklara dökülünce onların muhakkak şiddetten kaçınması ve zorlamalardan uzak durması gerekir. Büyük yığınların her zaman kontrol altında tutulması mümkün olmaz. Kontrol dışı, Allah korusun istenmedik çok büyük olaylar olabilir, kaoslar, kaotik durumlar ortaya çıkabilir. Bunlar çok kaygı verici. Onun için ben tüm Mısır halkına şunu söylemek isterim; bütün Mısır'daki siyasi liderlere, önderlere, herkese de... Herkes kendi ülkesine sahip çıkmalı ve bir anne çocuğuna nasıl davranırsa öyle davranmalı. Mısır'ın geleceğini kurtarmak gerekir. En kısa süre içinde tekrar Mısır'ın normale dönmesi, demokrasiye ulaşması için herkesin el birliği içerisinde dialog ve uzlaşma içinde olması bu kötü dönemde önemli. Mısır'ın geleceğini kazanmak için uğraşmak gerekir. Olanlar olmuştur ama Mısır'ın geleceğini kaybetmemek gerekir."
Gül, Cumhurbaşkanı Mursi'nin serbest bırakılmasının uzlaşma sürecini çok daha kolaylaştıracağını belirterek, "Herkesin Mısır'ın geleceğine artık dönük işbirliği içine girmesini de çok daha kolaylaştıracaktır. O bakımdan şuanki Mısır liderliğinin de bu anlayış içinde Mısır'ın geleceğini düşünerek herkesi bir çatı altında toplayıp biran önce demokrasiye geçişin çalışmalarını elbirliği içinde yapacakları ortamı hazırlamalarında çok büyük fayda görüyorum" dedi.