Dolar (USD)
32.35
Euro (EUR)
34.90
Gram Altın
2309.25
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Mursi ile ilk temas

Mısır'ın Ulusal İnsan Hakları Konseyi'nin 2 üyesi, Mısır eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile Kahire'de dün görüştü.
Mursi ile ilk temas
27 Temmuz 2013 14:41:00
Mısır'ın Ulusal İnsan Hakları Konseyi'nin 2 üyesi, Mısır eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile Kahire'de dün görüştü.
İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Mısır'daki İnsan Hakları Konseyi'nden iki kişinin eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yle görüştüğünü açıkladı.
Mısır'da dün gece yaşanan katliamla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlayan İhsanoğlu, kısa süre önce Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi ile görüştüğünü söyledi.
Yaşanan hadiseler hakkındaki endişelerini Fehmi'ye ilettiğini belirten İhsanoğlu, bakandan sabaha karşı yaşananlar hakkında bilgi istediğini kaydetti.
Fehmi'nin net rakamlarla ilgili kesin bilginin ellerine ulaşmadığını ilettiğini aktaran İhsanoğlu, Cumhurbaşkanı Muhammmed Mursi ile ilgili endişeleri görüşmede yeniden gündeme getirdiklerini kaydetti.
Mursi'nin serbest bırakılması konusunu Fehmi'ye aktardığını anlatan İhsanoğlu, "Kendisi dün gece Cumhurbaşkanı Mursi'yle sivil kuruluş olan İnsan Hakları Konseyi'ne mensup iki kişinin görüşme yaptığını ifade etti. Bu görüşmede neler olduğunu sorduğumda, açıklama yapılacağını ifade etti" diye konuştu.
"Biz teşkilat olarak ilk günden itibaren diplomasi üslubu içinde olanlarla yakından ilgiliyiz, gereken müdahaleleri yapmaya çalışıyoruz" diyen İhsanoğlu, durumun çok hassas ve çok gergin olduğunu kaydetti.
İhsanoğlu, dün gece yaşananların kabul edilemez olduğunu vurgulayarak "Mısır'daki son gelişmeleri büyük üzüntüyle ve endişeyle takip ediyoruz" açıklamasında bulundu.
İhsanoğlu, teşkilat olarak ilk günden itibaren gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, "Darbe ayın 3'ünde oldu, biz ayın 4'ünde darbeye karşı açıklamamızı yaptık. Kutuplaşmanın durdurulması, müzakerelerin başlatılması, şiddete başvurulmaması hakkında açıklamalar yaptık. Ayın 8'inde 50'den fazla adam öldürüldüğünde o günkü dışişleri bakanıyla görüşme yaptım. Bunu kabul etmediğimizi, kınadığımızı ilettim. Muhammed Mursi'nin serbest bırakılmasını, bırakılmadığı takdirde kendisine iyi muamele yapılması gerektiğini, şimdiye kadar hiç haber alınmamasının endişeleri arttırdığını ifade ettim" şeklinde konuştu.
"Bizim temennimiz uzlaşma yoluna gidilmesidir" diyen İhsanoğlu, "Mübarek Ramazan ayında kan dökülmesin. Mısır halkı barışçıl halktır, şiddetten nefret eden bir halktır. Halkı kışkırtmamak lazım, halkı teskin etmek lazım. İki tarafın da meydanlardan çekilmesi lazım, siyasi müzakerelerin başlaması lazım" açıklamasında bulundu.
Konsey toplanır mı?
İİT konseyinin toplantısı yapılabilmesi için üye devletlerin konseyi toplantıya davet etmesi gerektiğinin altını çizen İhsanoğlu, "Böyle bir davet olduğu zaman biz gerekeni derhal yapacağız. İki defa açıklama yapmıştık. Yapıcı bir rol üstlenmeye, iyi niyet gayretlerimizi harcamak istediğimizi ifade ettik. Değişik taraflarla da temaslarımız devam ediyor. Telkinlerimiz biran önce anayasal rejimin kurulması, seçimlerin yapılması ve milli iradenin kamil bir şekilde tezahür etmesi, hür ve serbest seçimlerin yapılması yönünde" ifadelerini kullandı.
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan