Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.95
Gram Altın
2324.13
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Muhalifler: Kimyasalın imhası gerçek dışı

Suriye muhalefeti, 'Esad rejiminin elindeki kimyasal silahların BM ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) uzman heyeti tarafından imha edilmeye başlandığı' yönündeki açıklamaların gerçekleri yansıtmadığını savundu.
Muhalifler: Kimyasalın imhası gerçek dışı
09 Ekim 2013 00:00:00
Suriye muhalefeti, 'Esad rejiminin elindeki kimyasal silahların BM ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) uzman heyeti tarafından imha edilmeye başlandığı' yönündeki açıklamaların gerçekleri yansıtmadığını savundu.

Suriye ordusundan ayrılan "kimyasal ve biyolojik savaş" uzmanı Yüzbaşı Abdusselam Abdurrazık, "Kimyasal silahların tanklar kullanılarak imha edilmesi mantıksız zira imha için bu yöntemin kullanılması doğru değil. Kimyasal silahların imhası için bir çok yöntem var. Bunlardan bazıları, zehirli maddelerin etkileşim yapan maddelerle karıştırılması, zehirli maddelere su eklenmesi. Bu yöntemlerle zehirli maddelerin etkilerini kaybetmeleri sağlanabilir" dedi.

Suriye'deki denetçilerden birinin kimyasal silahların imhasında tankları kullandıklarını söylediği yönünde medyada yer alan haberlere ilişkin Abdurrazık, "Bu bilinmeyen bir yöntem. Bu yöntemle ancak mühimmatlar imha edilebilir ancak zehirli maddelerin imhası mümkün değil. Zehirli maddeler yakılarak da imha edilebilir ancak bunun için laboratuarlara ihtiyaç var. Asıl yöntem maddelerin etkilerini kaybetmeleri için başka maddelerle karıştırılmalarıdır. Kullanıma hazır mühimmatlar, uçaklardan çöllere atılarak da imha edilebilir. Bu maddelerin laboratuarlara getirilerek ayrıştırılması zor bir iş. Bu işlemler yıllarca sürebilir, bir kaç ay bunun için yeterli değil" ifadesini kullandı.

Tanklarla imha yönteminin gerçekçi olmadığını vurgulayan Abdurrazık, "Bir füze başlığı tanklarla etkisiz hale getirilebilir ancak burada yüzlerce üste dağınık halde bulunan binlerce füze başlığından bahsediyoruz. Ayrıca bunlar sadece kullanıma hazır olanlar. Depolardaki petrol ve kimyasal maddeler söz konusu değil. Bu nedenle imha konusunda şüpheler var. Şimdiye kadar tanklarla ezildiği yönünde söylenenler mantıksız. Füze başlıkları tahrip edilebilir ancak içerisindeki maddeler zarar görmez. Bunların imhası ise uzun zaman alır" şeklinde konuştu. Abdurrazık, "Stratejik açıdan kimyasal silahların teslimi ülkenin zararına. Silahlı muhalif gruplar, Suriye halkını görmezden gelen anlaşmada taraf değil. Muhalefetin istediği, kimyasal silahlar da dahil her türlü silahla insanların öldürülmesine son verilmesiydi" diye konuştu. Esad rejiminin kimyasal silahların bir kısmını Hizbullah'a verdiğini öne süren Abdurrazık, "Rejim, istediği zaman geri almak üzere kimyasal silahların bir kısmını Lübnan'daki Hizbullah'a gönderdi" iddiasında bulundu. Öte yandan SMDK Türkiye temsilcisi Halid Hoca, "Kimyasal silahların teslimi kararı, muhalefet tarafından değil Rusya ve ABD'nin baskısı üzerine rejim tarafından verildi. Baskı sonucu bunu kabul eden rejim, kimyasal silahların teslimi olayından sıyrılacaktır" dedi.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan