Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2876.41
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Muhalefet sorunu var

Gazeteci Yazar Alper Görmüş, "Irak savaşında olduğu gibi müdahaleye karşı net bir reddiye yapamıyorum. Kararsız bir durumdayım" dedi. CHP'nin en kritik ve önemli meselelerde dahi pozisyonunu 'AK Parti'ye karşı olmak' üzerinden belirlediğine dikkat çeken Görmüş şunları söyledi: "AK Parti Esed'i destekleseydi, CHP kesin Esed'e karşı çıkacaktı" diye konuştu.
Muhalefet sorunu var
04 Eylül 2013 00:00:00
Gazeteci Yazar Alper Görmüş, "Irak savaşında olduğu gibi müdahaleye karşı net bir reddiye yapamıyorum. Kararsız bir durumdayım" dedi. CHP'nin en kritik ve önemli meselelerde dahi pozisyonunu 'AK Parti'ye karşı olmak' üzerinden belirlediğine dikkat çeken Görmüş şunları söyledi: "AK Parti Esed'i destekleseydi, CHP kesin Esed'e karşı çıkacaktı" diye konuştu.
İSMAİL UĞUR / ANKARA
Türk basınının savaşın içeriğine ve anlamına bakmaksızın sertlikten ve savaştan yana bir tutum takındığına değinen Gazeteci Yazar Alper Görmüş, savaşın eğlenceli bir oyunmuş gibi sunulmasının utanç verici bir durum olduğunu söyledi.
Barıştan değil savaştan yana
Görmüş, Türk basınında kuvvete tapma gibi bir alışkanlık olduğunu dile getirerek, "Ortada bir savaş varsa, içeriğine bakmaksızın bizim basın refleks olarak onaylıyor. Bu kuvvete tapma ile ilgili bir şey. Güce tapma, kuvvete boyun eğme, basının genlerinde var. Basınımızın toplumdan ve barıştan yana değil, devletten ve savaştan yana bir eğilimi var" dedi.
Sunum tarzı utanç verici
Irak Savaşı sırasında Türk basınının tavrını çok net olarak gördüğünü belirten Görmüş, birinci sayfadan uçakların, tankların ve füzelerin fotoroman gibi görselleştirilmesini 'utanç verici' olarak niteledi. Görmüş, "Savaş haberleri verilebilir ama edep diye bir şey var. Bir gazetede toplam 20'nin üzerinde savaş görseli yer alıyor. Söz konusu bir savaş haberi ve bu savaşta insanlar ölüyor. Bu tür savaş haberlerini kışkırtmadan ve insan hayatını önemseyerek vermek gerekir." dedi.
Suriye'deki durum Irak'tan farklı
Suriye'ye müdahale konusuna da değinen Görmüş, geçmişte yaşanan Irak savaşı ile bugün Suriye'ye yapılması planlanan müdahale arasında farklar bulunduğuna işaret ederek, "Irak'ta kimyasal silah kullanıldığı net değildi. Bunu sadece ABD kaynakları söylüyordu. Bir ülke ABD tarafından işgal edilecekti. O koşullarda bu savaşa karşı çıkmak doğruydu." şeklinde konuştu. Bugün itibariyle kimyasal silah kullanıldığına ilişkin şüphelerin ortadan kalktığına vurgu yapan Görmüş, "Ülkelerin kendi halklarına despotluk etme ve buna kimsenin karışmaması gibi bir durumun olmadığı bir dünyadayız. Meseleyi bu çerçevede tartışmak gerek. Irak savaşında olduğu gibi müdahaleye karşı net bir reddiye yapamıyorum. Kararsız bir durumdayım. Müdahale olmazsa da sorun var, olursa da sıkıntılı. Kendimi savaşa karşı kesin cephe almış olarak göremiyorum." dedi.
Türkiye ilkesel olarak doğru yerde
Türkiye'nin Suriye konusunda en başından beri doğru bir pozisyon aldığını savunan Görmüş, Türkiye'nin aylarca Suriye rejimini ikna etmeye çalıştığını, kıyım başladıktan sonra tavrını değiştirdiğini söyledi. Türkiye'nin ilkesel ve insani olarak doğru yerde durduğuna işaret eden Görmüş, "Türkiye kıyıma rağmen rejimi destekleseydi, vahşeti desteklemekle suçlanacaktı. Türkiye insani olarak doğru olanı yaptı. Sadece taktiksel olarak Esed'in kısa sürede gideceği hesabı tutmadı." diye konuştu.
CHP'nin durumu zavallılık
Gazeteci Yazar Alper Görmüş, CHP'nin en kritik ve önemli meselelerde dahi pozisyonunu 'AK Parti'ye karşı olmak' üzerinden belirlediğine dikkat çekerek şunları söyledi: "CHP kendini tamamen AK Parti karşısına konumlamış durumda. İç politikada da dış politikada da böyle davranıyor. AK Parti Esed'i destekleseydi, CHP kesin Esed'e karşı çıkacaktı. AK Parti'nin tersini söylemeyi siyaset sanmasının CHP açısından nasıl zavallı sonuçlar doğurduğunu Suriye olayında da gördük. Zalim bir diktatörü destekler konuma geldiler. CHP için ilkeli bir duruştan söz edemiyoruz. Hem iç hem de dış politikada özgün ve kendine ait bir ilkesi, bir duruşu ve siyaset anlayışı yok. CHP bu siyasetle hiçbir şekilde inandırıcı olamaz."