Muğla'nın 'kayaçayı' literatüre girdi
Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde görevli biyoloji öğretmeni Dr. Özal Güner'in kayalık alanda tespit ettiği çiçeğe "Milas kayaçayı" ismi verildi.
Güner, doğadaki bitkilere büyük ilgisinin olduğunu ve 10 yılı aşkın bir süredir Türkiye'nin farklı yerlerinde arazi çalışması gerçekleştirdiğini belirtti.
Muğla'nın Milas ilçesi kırsalındaki Konak, Çukurköy ve Karabükü mahalleri arasında 2018 yılında yaptığı arazi çalışması sırasında, kayalık alanda yayılış gösteren bir bitkiye rastladığını anlatan Güner, bu bitkinin farklı bir yapısının olduğunu gördüğünü söyledi.
Güner, Türkiye'de kayaçayı ya da deliçay olarak bilinen bitkinin yaşam alanının 600-1000 metre arasında olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
"Kayaçayı üzerinde 9 yıla yakın bir süredir çalışmam olduğu için bu bitkinin (Milas kayaçayı) farklı olduğunu gördüğüm zaman anladım. Bununla ilgili literatür çalışmasını, laboratuvar çalışmasını yaptıktan sonra, bulduğum bu bitkinin bilim dünyasında şu ana kadar bilinmeyen bir tür olduğunu ortaya koyarak makalesini hazırladım. Uluslararası alanda kabul gören Phytotaxa dergisine makalemizi gönderdik. Makalemiz belli bir hakem sürecinden geçtikten sonra yayımlandı ve bitkimiz bilim dünyasına tanıtıldı. Bitkimize 'Milas kayaçayı' ismini verdik."
65 tür sadece Türkiye'de
Yeni bulduğu "Milas kayaçayı" ile bugüne kadar literatüre 6 türü kazandırdığını belirten Güner, Türkiye'nin kayaçayı yönünden önemli bir merkez olduğunu ve bu endemik türlerin korunarak gelecek kuşaklara aktarılmasının büyük önem teşkil ettiğini söyledi.
Kayaçayı türünün dünyada Avustralya ve Yeni Zelanda haricinde geniş bir alanda yayılış gösterdiğini vurgulayan Güner, şunları söyledi:
"Bu bitki üzerinde 9 yılı aşkındır çeşitli çalışmalar yaptım, bu konu benim uzmanlık alanım oldu. En son literatüre göre dünyada 370 kayaçayı bulunuyor. Ülkemizde bu sayı son bulduğumuz türle birlikte 121 oldu, şu anda 65 türümüz dünyada sadece Türkiye'de bulunuyor. Bu yönüyle Türkiye kayaçayının gen merkezi konumundadır. Kısa boylu ve yoğun yapraklı olan Milas kayaçayının yaşadığı bölge doğa harikası jeomorfolojik oluşumlara ev sahipliği yapmaktadır. Bu bitkinin daha geniş alanlara yayılması, türün neslinin devamı için çok önemlidir çünkü aşırı otlatma ve yol genişletme faaliyetleri bitkinin popülasyonuna zarar verebilmektedir ayrıca bölgede çıkan orman yangınları da bu türün devamlılığına büyük zarar vermektedir. Milas kayaçayının da diğer endemik türlerde olduğu gibi mutlaka koruma altına alınması gerekmektedir."
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.