Müdahale için BMGK kararı gerekli
28 Ağustos 2013 17:04:00
BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi İbrahimi 'Suriye'de binden fazla insanın ölümüne yol açan maddeler kullanıldığını, ancak müdahale için BMGK kararı gerektiğini söyledi.
BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi, Suriye'deki son gelişmeler ve Cenevre-2 Konferansı hazırlıklarıyla ilgili BM Cenevre Ofisi'nde basın toplantısı yaptı.
Özel Temsilci İbrahimi, "Belki yüzlerce, belki binden fazla insanın ölümüne yol açan birtakım maddeler kullanıldığı görülüyor. Bu kabul edilemez" dedi.
ABD'nin askeri müdahale kararı verip vermediğini bilmediğini ifade eden İbrahimi, askeri müdahale için BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) karar vermesi gerektiğini kaydetti.
Cenevre-2 Konferansı için ABD ve Rusyalı yetkililerle görüşmeye devam ettiğini belirten İbrahimi, Cenevre-2 Konferansı'nın ne zaman yapılacağının ise henüz netlik kazanmadığını belirtti.
İbrahimi, Cenevre-2'nin yapılıp yapılmayacağını da şu aşamada bilmediğini ifade etti.
Askeri müdahalenin Suriye'de çözümü sağlayıp sağlayamayacağına ilişkin soru üzerine İbrahimi, müdahale kararının ABD tarafından alınıp alınmadığını bilmediğini yineledi, konuştuğu Amerikalı ve Rus yetkililerin Cenevre-2 Konferansı'nın yapılmasını istediğini kaydetti.
Müdahale konusunda uluslararası hukukun açık olduğuna işaret eden İbrahimi, buna göre askeri müdahalenin BM Güvenlik Konseyi kararı sonrasında yapılması gerektiğini söyledi.
Müfettişler örnek topluyor
ABD ve İngiltere'nin, Suriye'de kimyasal silah kullanıldığını ve bundan Suriye hükümetinin sorumlu olduğunu ifade ettiklerinin anımsatılması üzerine İbrahimi, BM'nin bölgede müfettişleri olduğunu, bu müfettişlerin pek çok örnek topladığını belirterek, "Bizlere neler söyleyeceklerini bekliyoruz" dedi.
İbrahimi, ABD, İngiltere ve Fransa'nın kimyasal silah kullanıldığına ilişkin delilleri kendileriyle şu ana kadar paylaşmadığını da ifade etti.
Herhangi bir askeri müdahale olması durumunda görevine devam edip etmeyeceği sorusu üzerine İbrahimi, kendi göreviyle askeri müdahale arasında doğrudan bir ilişki bulunmadığını kaydetti.
Bir başka soru üzerine de İbrahimi, 21 Ağustos'tan önce uluslararası toplumun yeterince çaba sarf etmediğini vurguladı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.