Muameleciler vatandaşın hakkını gasp ediyor
Mustafa Yılmaz
BURSA- Vatandaşların kamu işlerini takip etmeleri bazı kişilerin aşarı para kazanma hırsı yüzünden neredeyse imkansız hale geliyor. Nüfus oranına göre yetersiz kalan veya tam kapasite ile çalışmayan kamu kurumlarında normal vatandaşın kendi işini halledebilmesi neredeyse imkansız hale gelmiş durumda.
Son dönemlerde, "kamuda iş takipçiliği" adında türeyen meslek grubu mensupları yüzünden vatandaşlar bireysel olarak kamudaki işlerini göremez hale geldiler.
Kamuoyunda "muameleci" olarak bilinen bu şahıslar, belirli bir ücret karşılığında vatandaşın kamudaki işlerini takip ediyorlar. Oysa Türkiye'de tüm kamu hizmetleri ücretsiz olarak veriliyor. Yasal olarak suç olması gereken bu haksızlık yöntemi maalesef Türkiye'de iş kolu haline gelmiş bulunuyor.
Muameleciler, daha kamu kurumları açılmadan işlem sıra numarası alıyorlar. Her bir muameleci bir işlem için aldığı sıra numarası ile 7 ile 24 arası işlemi yaptırıyorlar. Yani 24 civarında vatandaşın hakkını gasp ediyorlar.
Sözkonusu yoğunluğun en çok yaşandığı yerlerden biri de Bursa Nilüfer Tapu Müdürlüğü. Tapu müdürlüğünde "aracı" olarak bilinen komisyoncular, gişelerden "günlük hizmet limiti"ni dolduracak kadar işlem sırası alıyorlar. Dolayısı ile normal vatandaş, beş veya on dakikada halledebileceği işini en az iki günde yapabiliyor.
Kamu görevlileri ise, bu durumu engelleyebilecek bir yasa veya yönetmeliğin olmamasından dolayı çaresiz kaldıklarını söylüyorlar. Bir sıra numarasının sadece bir işlem için geçerli olabileceğine dair yönetmeliğin çıkması ile, kamu hizmetlerinde meydana gelen bu haksızlığın önüne geçilmiş olacağı belirtiliyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.