MSB, Sakarya Zaferi'nin yıl dönümünü kutladı
Bakanlığın X sosyal medya hesabından paylaşılan mesajda, Mustafa Kemal Atatürk'ün şu sözleri hatırlatılarak Sakarya Zaferi'nin 102'nci yıl dönemi şerefine şunlar ifade edildi:
"Şanlı tarihimizin unutulmaz zaferlerinden biri olan Sakarya Zaferi’nin 102'nci yıl dönümünü kutluyor; Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Milli Mücadele kahramanlarımızı, şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz."
Sakarya Zaferi
Sakarya Zaferi, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında, 23 Ağustos 1921'den 13 Eylül 1921'e kadar devam eden ve Türk Ulusal Ordusu'nun Büyük Taarruz'unun bir parçası olarak gerçekleşen önemli bir askeri çatışmadır. Bu zafer, Türk Kurtuluş Savaşı'nın kaderini belirleyen ve Türk ordusunun zaferle sonuçlanan kritik bir dönüm noktasıydı.
Savaş, Türk Ulusal Ordusu (TBMM Ordusu) ile Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerindeki mevcut hükümeti destekleyen Yunan ordusu arasında gerçekleşti. Yunan ordusu, Türk topraklarına doğru ilerlerken, Türk Ulusal Ordusu'nun başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk, düşman ilerleyişini Sakarya Nehri'nin doğusunda durdurmayı başardı. Bu noktada başlayan şiddetli çatışmalar, yaklaşık üç hafta boyunca sürdü.
Sakarya Zaferi, Türk Ulusal Ordusu'nun düşman ilerlemesini durdurması ve Türk Kurtuluş Savaşı'nda üstün bir direniş sergilemesi açısından kritik bir dönüm noktasıydı. Bu zafer, Türk milletinin bağımsızlığına olan inancını daha da güçlendirdi ve sonraki aşamada Büyük Taarruz ve Lozan Antlaşması'na yol açtı.
13 Eylül 1921'de Sakarya Zaferi, Türk Ulusal Ordusu'nun zaferiyle sonuçlandı. Zafer, Türk Kurtuluş Savaşı'nın ilerleyen safhalarında kazanılacak zaferlere önemli bir motivasyon kaynağı oldu ve Türkiye'nin modern sınırlarının belirlenmesinde etkili oldu. Bu nedenle her yıl 13 Eylül, Sakarya Zaferi'nin anısına Türkiye'de Zafer Bayramı olarak kutlanır.
Türk Kurtuluş Savaşı
Türk Kurtuluş Savaşı (Osmanlıca: قورتولوش صاواشى, romanize: Kurtuluş Savaşı), I. Dünya Savaşı sonrasında Osmanlı İmparatorluğu'nun İtilaf Devletleri tarafından işgal edilmesi sonucunda, 1919-1922 yılları arasında gerçekleşen Türk milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü savunmak için verilen büyük bir siyasi ve askeri mücadeledir. Bu savaş, Türk milletinin kurtuluşu ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla sonuçlandı.
Savaşın temel nedenleri arasında Mondros Mütarekesi'nin halk arasında büyük rahatsızlık yaratması, İtilaf Devletleri'nin Osmanlı topraklarını paylaşma ve işgal etme niyetlerinin açıkça görünmesi, Yunanistan'ın Batı Anadolu'yu işgal etmesi, Ermenistan'ın Doğu Anadolu'yu işgal etmesi ve İstanbul'da işbirlikçi bir hükümetin kurulması yer almaktadır. Mustafa Kemal Paşa, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak Türk Kurtuluş Savaşı'nı başlattı.
Bu savaş, birçok cephede yoğun çatışmaları içeriyordu. Yunanistan, Fransa, İngiltere ve Ermenistan gibi ülkelerle yapılan çatışmalar, Türk milletinin bağımsızlığını savunmak amacıyla gerçekleştirilen direnişin önemli bölümlerini oluşturuyordu. Aynı zamanda iç isyanlarla da mücadele ediliyordu.
Türk Ulusal Hareketi, düzenli bir ordu kurarak, Kuvâ-yi Milliye hareketinin yanı sıra, milli bir devletin temellerini atmıştır. Bu mücadele sonucunda Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasının kapıları açılmış, Lozan Antlaşması ile uluslararası alanda bağımsızlığı tanınmıştır.
Türk Kurtuluş Savaşı, Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük arayışının sembolüdür ve Türkiye'de her yıl 30 Ağustos'ta "Zafer Bayramı" olarak kutlanır. Bu savaş, Türk milletinin kararlılığını, birlik ve beraberliğini ve özgürlüğüne olan bağlılığını simgelemektedir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.