Dolar (USD)
34.17
Euro (EUR)
38.14
Gram Altın
2915.88
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

MSB: Karabağ, Azerbaycan'dır!

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından yapılan açıklamada, Karabağ'ın Azerbaycan'a ait olduğu vurgulanarak, başka bir statü dayatılmasının kabul edilemez olduğu belirti.
MSB: Karabağ, Azerbaycan'dır!
21 Eylül 2023 12:10:35
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından yapılan açıklamada, Karabağ'ın Azerbaycan'a ait olduğu vurgulanarak, başka bir statü dayatılmasının kabul edilemez olduğu belirti.

Azerbaycan, 19 Eylül tarihinde, kendi egemen toprakları üzerinde aldığı önlemlerle, gayrimeşru Ermeni silahlı unsurlarının uzun süredir devam eden saldırılarına ve provokasyonlarına karşı Karabağ'da başlattığı askeri operasyonu izliyoruz. Ayrıca, sonrasında alınan ateşkes kararını ve bölgedeki son gelişmeleri yakından takip ediyoruz.

İki devlet, tek millet

Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü koruma amacıyla attığı adımları ve Azerbaycan ile Ermenistan arasında kalıcı barışın tesisine yönelik samimi çabaları desteklediğimizi belirtmek isteriz. "İki devlet, tek millet" anlayışıyla, Azerbaycanlı kardeşlerimizin haklı davalarında yanlarında olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz.

1_21356335af49d96234598d0f30729d61.jpg

Karabağ operasyonu yaşanan gelişmeler

Azerbaycan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Albay Anar Eyvazov, Karabağ'da son yaşanan gelişmeleri paylaştı:

Operasyon sırasında mühimmatı tükenen Ermeni güçlerin mevzilerini terk ederek kaçtığını ve Azerbaycan ordusu tarafından ateş açılmadığını ifade etti. Bu operasyon sonucunda 90'dan fazla askeri mevzi Azerbaycan ordusunun kontrolüne geçti. Ayrıca, 7 askeri araç, 4 havan topu, 1 tank ve 2 zırhlı piyade aracı Azerbaycan askerleri tarafından ele geçirildi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev, Karabağ'daki Ermeni nüfus için geniş kapsamlı sosyal ve entegrasyon planı hazırladıklarını ve bölgedeki sorunların çözümü için çaba harcadıklarını belirtti. Azerbaycan'ın Karabağ'daki yasa dışı grupların silah bırakma güvencesini aldığını ve bu gruplara güvenli bir şekilde çıkış sağlayacaklarını açıkladı. Ayrıca, Karabağ'daki temsilcilerle entegrasyon konularını görüşmek üzere bir toplantı düzenleneceğini ifade etti.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Azerbaycan'ın operasyonunun ardından bölgeye özel temsilci göndereceğini açıkladı. AB, Güney Kafkasya Özel Temsilcisi Toivo Klaar aracılığıyla durumu değerlendirecek.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise operasyonun sona ermesini ve Azerbaycan ile varılan anlaşmayı gözlemlediklerini belirtti. Ayrıca, çatışmaların devam etmemesini umduklarını ifade etti.

AB Komisyonu sözcüsü Peter Stano, Azerbaycan'ın operasyonunu durdurmasını ve çatışmaların derhal sona ermesini beklediklerini açıkladı. Ayrıca, bölgedeki Ermeni ve Azerbaycanlıların "anlamlı, dürüst ve özgün" bir diyaloga girmeleri çağrısında bulundu.

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Fransa'nın her zaman Ermeni halkının yaşama hakkını garanti altına alan müzakere edilmiş bir çözümden yana olduğunu söyledi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı da Azerbaycan'ın operasyonunu not etti ve Karabağ'daki nüfusun güvenliğini öncelik olarak belirtti.

Son olarak, Azerbaycan'ın Karabağ'da yaptığı operasyonun ardından tansiyonun düşmesi ve bölgedeki çatışmaların sona ermesi umulmaktadır.