MQ-9 Reaper ile Bayraktar TB2 ile uçtu
Rusya Savunma Bakanlığı, önemli bir açıklama yaptı. Açıklamada, bir MQ-9 Reaper ve Bayraktar TB2'nin birlikte Kırım yakınlarında keşif/istihbarat uçuşu gerçekleştirdiği ve bunun Moskova tarafından izlendiği kaydedildi.
Bakanlık'tan yapılan açıklamanın devamında, "Rusya, 22 Ağustos'ta ülke sınırının olası bir ihlalini önlemek ve elektronik keşif yapan İHA'lara karşı koymak için iki savaş uçağı kaldırıldı. İHA'lar daha sonra uçuş yönlerini değiştirerek keşif yaptıkları bölgeleri terk etti." denildi.
Bu durum, ABD yapımı MQ-9 Reaper ile Türk yapımı Bayraktar TB2'nin yaptıkları ve tespit edilerek ortaya çıkarılan ilk resmi görev olarak kayıtlara geçti.
Bayraktar TB2'nin özellikleri
Baykar Bayraktar TB2 (Taktik Blok 2),Türkiye merkezli Baykar Savunma tarafından üretilen silahlı insansız hava aracıdır. 14 Haziran 2014 tarihinde tam yüklü olarak gerçekleştirilen uçuş testinde 27.030 fit (8.240 m) irtifaya çıkmış, 5-6 Ağustos'ta gerçekleştirilen uçuş testinde ise tam yüklü olarak 18.000 fit (5.500 m) feet irtifada 4.040 km yol kat ederek 24 saat, 34 dakikalık uçuş gerçekleşti.
17 Aralık 2015'te iki adet Roketsan MAM-L güdümlü füzesi yüklü şekilde yapılan atış testinde %100 isabet ile hedefleri vurabildi.
Baykar Savunma Ar-Ge ekibi tarafından askerî ve sivil havacılık standartlarına uygun olarak tasarlanan Baykar Bayraktar TB2'nin tüm alt yapısı Türkiye merkezli olarak üretilmiştir. Sistem ilk olarak 2014'te Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girdi.
Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen Pençe Operasyonları'nda, Suriye İç Savaşı'na müdahalesi süresince yaptığı askerî operasyonlarda ve İkinci Libya İç Savaşı'nda aktif olarak kullanıldı. Ayrıca Azerbaycan Hava Kuvvetleri tarafından 2020 Dağlık Karabağ Savaşı'nda da etkin rol oynadı. Bu operasyonda Azerbaycan Ordusu tarafından etkisiz hale getirilen 772 hedeften 535'i Bayraktar TB2'ler tarafından etkisiz hale getirilmiştir. Dağlık Karabağ Savaşı'nda Bayraktar TB2'nin Ermenistan'a verdiği toplam hasar 1 milyar doları aştı.
Bayraktar TB2'nin kullanıldığı yoğun sayıda savaş ve operasyonlardaki uçuş saati toplamı 500.000'i geçti. Böylelikle Bayraktar TB2 gökyüzünde en uzun süre görev yapan Türk yapımı İHA, SİHA, genel olarak hava aracı oldu.
Bayraktar TB2; Türk ordusunun yanı sıra Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, Katar Silahlı Kuvvetleri, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Türkmenistan Silahlı Kuvvetleri, Fas Silahlı Kuvvetleri ve Kırgızistan Silahlı Kuvvetleri envanterine dâhil edildi. Mayıs 2021'de ise Polonya Türkiye'den 24 adet Bayraktar TB2 satın alacağını açıkladı. Ekim 2022'de siparişin ilk partisinin ulaşması ile ilk kez bir NATO ve Avrupa Birliği üyesi ülke Bayraktar TB2 silahlı insansız hava aracı satın almış oldu. Ağustos 2021'de Irak ile, Ocak 2022'de ise Pakistan Silahlı Kuvvetleri ile bilinmeyen sayıda TB2'nin satışı için anlaşma sağlandığı açıklandı.
MQ-9 Reaper özellikleri
MQ-9 Reaper (bazen Predator B olarak da adlandırılır ), öncelikle Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri (USAF ) için General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI) tarafından geliştirilen, uzaktan kumandalı veya otonom uçuş operasyonları gerçekleştirebilen insansız bir hava aracıdır (İHA).
MQ-9, uzun süreli dayanıklılık, yüksek irtifa gözetimi için tasarlanmış ilk avcı-öldürücü İHA'dır.
2006 yılında, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı General T. Michael Moseley şunları söyledi: " Irak'a Özgürlük Operasyonu öncesinde İHA'ları öncelikle istihbarat, gözetleme ve keşif rollerinde kullanmaktan gerçek bir avcı-katil olmaya geçtik. Reaper'ın rölü budur."
2008 yılında, New York Ulusal Hava Muhafızları 174. Saldırı Kanadı , F-16 pilotlu avcı uçaklarından MQ-9A Reaper'lara geçişe başladı ve tamamen insansız savaş hava aracı (UCAV) kullanımına geçiş yapan ilk savaş birimi oldu. Mart 2011'de ABD Hava Kuvvetleri, gelişmiş insansız hava araçları için, diğer tek silah sistemlerinden daha fazla pilot yetiştiriyordu. Reaper aynı zamanda ABD Gümrük ve Sınır Koruması ve diğer bazı ülkelerin orduları tarafından da kullanılıyor .
USAF, Mayıs 2021 itibarıyla 300'ün üzerinde MQ-9 Reaper'ı çalıştırıyordu; 2021 Mali Yılı Kongre bütçesi tarafından yetkilendirilen 16 ek üniteyle birlikte. Birkaç MQ-9 uçağı, "üst düzey savaş durumlarında" performansı artırmak için ekipman yükseltmeleriyle güçlendirildi ve tüm yeni MQ-9'lar bu yükseltmelere sahip olacaktı. 2035, MQ-9 filosunun tahmini hizmet ömrünün sonudur.
Bir MQ-9'un ortalama birim maliyetinin 2021 doları cinsinden 30 milyon dolar olacağı tahmin ediliyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.