Motorine 13 Eylül'de zam geliyor
İnişli çıkışlı devam eden akaryakıt fiyatlarına bir zam daha bekleniyor. Buna göre 13 Eylül'den itibaren motorine 2.03 TL zam gelmesi bekleniyor.
Motorin grubunda tabela bir kez daha değişiyor
Brent petroldeki hareketlilik, akaryakıt fiyatlarına yansımaya devam ediyor...
Bu nedenle özellikle Türkiye'de benzin, motorin ve LPG ücretlerinde iniş ve çıkışlar yaşanıyor.
Tabela ise sürücüler tarafından yakından takip ediliyor.
Son zamanlarda art arda gelen zamlar tepki çekerken, motorin grubunda tabela bir kez daha değişiyor.
Motorine 2,3 Lira zam gelecek
13 Eylül Çarşamba gününden itibaren geçerli olmak üzere, motorine 2.03 TL zam gelecek.
Gelen son zamla birlikte motorinin litre fiyatı 40 TL’yi geçti.
Benzin grubunda ise fiyat değişikliği beklenmiyor.
İstanbul'da 40 TL'yi bulacak
Motorinin litresi zam sonrası İstanbul'da yaklaşık olarak 40,03, Ankara'da 40,57 ve İzmir'de ise 40,74 TL'ye yükselecek.
Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor
Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor.
Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.
Buna bağlı olarak amaca uygun şekilde farklı araçlar üzerinden kullanılan bir yakıt sistemidir. Özellikle de kaynama noktası, buharlaşma, tutuşma gibi birçok durum üzerinden farklılıklar yarattığını söylemek gerekir. Elbette amaca bağlı biçimde değişik araçlar için ele alınır ve kullanılır.
Motorin nedir?
Motorin günümüzde en çok kullanılan bir yakıt sistemi olduğunu söylemek gerekir. Bileşimi olarak ise karbon ve hidrojen yapısı yer almaktadır. Bu yapıların özel olarak birleştirilmesi üzerinden hazırlanmış petrol türevli bir akaryakıt sistemidir. Hem arkaları hem de eksileri olması ile birlikte benzin ile arasında birtakım farklılıklar ortaya çıkar. Yan yandan motorin aynı zamanda mazot olarak ifade edilmektedir.
Ayrıca ham petrolün damıtma ürünlerinden biri olarak da yine anlama sahip olduğunu söylemek mümkündür. Daha çok dizel motorlarda kullanıldığını ifade etmek gerekir. Tabii bu durum amaç ile beraber marka ve modele bağlı olarak da farklılık yaratabilir. Bununla beraber günümüzde en çok kullanılan yakıt türevleri arasında gelmektedir.
Mazot, benzin ve motorin farkları nelerdir?
Mazot ve benzin ile birlikte motorin arasında birtakım farklar bulunur. O yüzden bu farklara bağlı olarak değişik marka ve modelleri üzerinden araçların üretimi gerçekleşmektedir. Aynı zamanda burada motorin ile mazot yapısının aynı anlamı üzerinden değerlendirildiğini söylemek gerekir. O yüzden aslında burada motorin ile benzin arasındaki farkları ele almak gerekir.
- Motorin, benzine göre daha zor tutuşan bir yapıya sahiptir.
- Aynı zamanda motorin, benzine göre daha yüksek kaynama noktasına sahiptir.
- Diğer yandan motorinin buharlaşma eğilimi oldukça düşüktür.
Bu ve benzeri farklılıklardan dolayı günümüzde benzinin daha fazla tercih edildiğini ifade etmek gerekir. Elbette kullanılacak olan amaca bağlı olarak yine bu noktada değişik araçlar için benzin ya da motorin yaygın şekilde kullanılır.
Motorin hangi araçlarda kullanılmaktadır?
Motorin özellikle daha çok dizel araçlar için ele alınan ve kullanılan bir akaryakıt sistemi olarak öne çıkar. Ancak dizel araçların yanı sıra kamyonlar için de yine yaygın olarak kullanıldığını ifade etmek mümkün. Diğer yandan iş makinesine sahip motorlu araçlar için önemli bir potansiyel teşkil eder. Bu açıdan bakıldığında daha çok ağır iş yüküne sahip olan araçlar adına ele alınan bir akaryakıt sistemidir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.