Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.94
Gram Altın
2424.71
BIST 100
9722.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

MOTOR ARIZA LAMBASI NEDEN YANAR?

Motor arıza lambası neden yanar sorusu birçok araç sürücüsü tarafından merak edilen bir konudur.
MOTOR ARIZA LAMBASI NEDEN YANAR?
25 Aralık 2022 13:44:19
Motor arıza lambası neden yanar sorusu birçok araç sürücüsü tarafından merak edilen bir konudur.

Motor arıza lambası neden yanar sorusu birçok araç sürücüsü tarafından merak edilen bir konudur.

Motorlu araçlarda zaman zaman çeşitli arızalarla karşılaşmak mümkün. Araçlarda meydana gelebilecek arıza oranlarını aza indirgemek önemli bir adımdır. Bu nedenle araç bakımlarının periyodik olarak yapılması gerekir. Araç bakımı oluşabilecek arızaları tamamen önlemese de büyük oranda azaltır. Ancak araç aksanları zamanla eskimeye uğradıkları için çeşitli arızalar meydana gelebilir. Araçta oluşan arıza durumunda araç sinyal verir. Motorlu araçlarda sıklıkla rastlanan arıza türlerinden biri de motor arızası olarak ön plana çıkar. Motor arızasının oluşması durumunda araç motor arıza sinyalini harekete geçirir. Bu durumun çeşitli nedenleri olabilir.

MOTOR ARIZA LAMBASININ YANMA SEBEPLERİ NELERDİR?

Motor arıza lambasının yanma sebepleri nelerdir sorusunun tek bir yanıtı yoktur. Araçta meydana gelen en önemli arızalardan biri motorda meydana gelen arızadır. Bu sebeple motor arızası mutlaka dikkate alınmalıdır. Motor arızası oluştuğunda araç farklı belirtiler sergiler. Ancak dikkate alınması gereken en belirgin özellik motor arıza lambasının yanmasıdır. Motor arıza lambasının yanmasının çeşitli nedenleri olsa da belli başlı nedenler arasında MAF sensörü arızası gelebilir. Hava akış sensörü arızasının yanında katalitik konvektör arızası, EGR valfi arızası, buji kablosu arızası ve buji arızası, yakıt enjektörlerinde meydana gelen arızalar, oksijen sensöründe meydana gelen arıza akünün bitmesi de motor arıza lambasının yanmasına neden olabilir.

araç motor lambası_d25e76715b247527ad9fc34ae97c29fd.jpg

MOTOR ARIZA LAMBASI HANGİ RENKTE YANAR?

Motor arıza lambası hangi renkte yanar sorusunu merak eden sürücüler için arıza lambası iki şekilde yanabilir. Motor arıza lambası renk ve anlamları değişkenlik gösterir. Motor arıza lambasının sarı renkte yanıyor olması motor çalışma performansını gösterir. Yani motorun çalışması ile alakalı bir sorun oluşuyorsa motor arıza lambası sarı renkte yanar. Lamba bazen kırmızı renkte yanar da arıza sinyali olduğunu gösterir. Kırmızı renkte yanan motor arıza lambası arızanın ciddiyeti konusunda sürücüye alarm verir. Motor arıza lambasının kırmızı renkte yanması motor arızasının tespiti için zaman olmadığı anlamına da gelebilir. Bu durumda aracın oto bakım ve tamiri ile ilgilenen bir servise götürülmesi faydalı olur.