Moringa çayının faydaları nelerdir?
Moringa bitkisinin tohumundan köküne kadar her parçası yararlı. Bu yüzden mucize ağaç olarak adlandırılan moringa çay olarak da tüketilebiliyor. Peki moringa çayının faydaları nelerdir? İşte moringa çayının inanılmaz faydaları...
MORİNGA NEDİR?
İkili adı Moringa oleifera olan bu bitki tohumundan sapına, hatta köküne kadar her parçasından yararlanılabilmesi nedeniyle 'Mucize Ağaç' olarak adlandırılmaktadır.
Moringa bitkisinin anavatanı ise Hindistan'ın kuzeyidir. Himalaya eteklerinde yetişen bu bitki bugün çeşitli bölgelerde bulunmaktadır. Süreç içinde kültür türlerinin gönderii ile başlayan Moringa yetiştiriciliği şu sıralar Endonezya, Sri Lanka, Malezya, Meksika, Güney ve Orta Amerika ile Filipinler'de yapılmaktadır.
Dayanıklı bir bitki türü olan Moringa kökten filizlenmektedir. Bu nedenle aşırı soğuklarda yapraklarını döker ve gövdesini kurutur ve uygun iklim şartlarında yeniden filizlenir. Çok hızlı büyüyebilen bu tür ilk yılında 4 metreye kadar büyüyebilir. Sıcak iklimlerde ise daha fazla büyüdüğü görülmektedir.
MORİNGA NASIL KULLANILIR?
Moringa bitkisi ülkemizde çoğunlukla sadece Moringa çayı üzerinden bilinse de dünyanın çeşitli yerlerinde farklı şekillerde değerlendirilmektedir. Tohumları fıstık olarak tüketilebilen moringanın kalınlaşmış kökleri ise yabanturbu olarak tüketilmektedir. Yaprakları çayın yanı sıra yeşillik olarak kullanılmaktadır. Salatalarda, sebze yemeklerinde moringa yaprakları kullanılmaktadır. Oldukça besleyici olan bu yapraklar aynı ağırlıktaki portakalım 7 misli C vitamini, sütün 4 misli kasiyum, havucun 4 misli A vitamini, yine sütün iki misli protein ve muzun 3 misli potasyum içermektedir. Ayrıca yaprakları toz haline getirilerek baharat olarak da tüketilebilmektedir.
MORİNGA ÇAYI NEDİR?
Tam adı "Moringa Oliefera" olan bu bitkinin yetiştiği yerler Asya, Afrika ve Orta Amerika'dır. Ağacın, yaprağından tohumuna kadar her bölümünden yararlanılıyor. Ülkemizde ise daha çok çay olarak tüketiliyor. İçeriğinde barındırdığı güçlü antioksidanlar sayesinde vücudu arındıran, enerji veren, vitamin ve mineral kaynağı olan, metabolizmayı hızlandırarak yağ yakmaya yardımcı olan Moringa çayı, sağlıklı yaşamak isteyenler için son zamanlarda en çok tüketilen besinlerden oldu.
MORİNGA ÇAYININ FAYDALARI NELER?
Moringa oleifera bitkisi vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olduğu için bağışıklık sistemi sistemini güçlendirir, dolayısıyla hastalıklara yakalanma riskiniz azalır.
İçeriğinde potasyum, protein, a vitamini, demir, kalsiyum ve c vitamini gibi insan vücudu için oldukça yararlı şeyler bulunmaktadır.
Sindirim sisteminin düzenlenmesini sağlar. Böylece hem metabolizmaya hem de de kilo vermeye faydalı olur.
Kan şekerini ayarlamada da yardımcı olur. Dolaysıyla şeker hastalığına karşı da faydalı olduğunu söyleyebiliriz.
Antibakteriyel özelliği sayesinde enfeksiyonlara karşı koruma sağlar. Özellikle kış aylarında grip gibi rahatsızlıklardan korunmak için tercih edilmelidir.
Vücuttaki fazla suyun yani ödemin atılmasına yardımcı olur.
Sindirim sistemini çalıştırdığı için, bağırsak parazitleriyle savaşır ve mide şişkinliğine iyi gelir.
İçtikten sonra uzun süre tok tutarak, kalori alımını dengeler.
Antibakteriyel etkileri bile tek başına bağırsak florasının dengelenmesine yardımcı olur.
Yüksek C vitamini barındırdığı için, bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanı sıra vücutta oluşan yaralarında kısa sürede iyileşmesine katkı sağlamaktadır.
MORİNGA ÇAYININ ZARARI VAR MI?
Diğer bitki çayları tüketiminde olduğu gibi aşırıya gidilmemesi konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar, Moringa çayının haddinden fazla tüketilmesi sonucu böbreklerin yorulacağı ve sindirim sisteminin hasar görebileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Bunun yanında kalp hastaları, kanser tedavisi görenler, emziren anneler ve çocukların tüketmemesi önerisinde bulunuyorlar.
MORİNGA ÇAYI NASIL TÜKETİLMELİ?
Diğer bitki çaylarında olduğu gibi demlenerek içilir. Kaynamış suyun içerisine atılan yapraklar yaklaşık olarak 7-8 dakika demlendikten sonra 20 dakika dinlenmesi beklenilip içilir. Ancak uzmanlar bu çayı severek tüketen kişilere, günde 3 fincandan fazla tüketmemesini öneriyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.