Dolar (USD)
34.25
Euro (EUR)
37.16
Gram Altın
2997.06
BIST 100
8793.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Molotoflu eylemlerin cezaları artacak

Gezi eylemlerinde yüzlerce otomobil, otobüs, ambulans yakıldı, banka şubesi, dükkan ve mağaza yağmalandı. Okmeydanı'nda kamu malları Molotof bombaları ile yakıldı. Fakat tutuklu tek sorumlu yok. Maskeli ve Molotoflu eylemlerin cezası artıyor.
Molotoflu eylemlerin cezaları artacak
26 May 2014 10:04:00
Gezi eylemlerinde yüzlerce otomobil, otobüs, ambulans yakıldı, banka şubesi, dükkan ve mağaza yağmalandı. Okmeydanı'nda kamu malları Molotof bombaları ile yakıldı. Fakat tutuklu tek sorumlu yok. Maskeli ve Molotoflu eylemlerin cezası artıyor.

Adalet Bakanlığı, Okmeydanı olayları sonrası maskeli ve molotoflu eylemlerin cezalarının artırılması için çalışmalara başladı.

İki ölümün gerçekleştiği ve 25 kişinin yaralandığı Okmeydanı olaylarında aktif olarak maskeli gruplar, molotof ve havai fişeklerle polise saldırdı. Gezi olayları esnasında da İzmir'de AK Parti binası ve araçlar yakıldı, Taksim'de yüzlerce halk otobüsü, ambulans, otomobil yakıldı ve esnafın camı çerçevesi indirildi. Bankaların ATM'leri, şubeleri ve televizyonların canlı yayın araçları yakıldı, yağmalandı. Eskişehir, Hatay ve Ankara'da da Gezi'deki 12 tane ağacı bahane edenler kaldırım taşlarını polislerin üzerine fırlattı, Molotof bombası attı, araçları yaktı. Ancak bugün o yüzlerce aracın yakıldığı, dükkanların yağmalandığı olaylardan tutuklu hiç kimse yok. Gezi eylemlerinde 8, Okmeydanı olaylarında ise 2 vatandaşımızın hayatını kaybetmesine sebep olan provokatörlerin hiçbiri ceza almadı. Yakıp yıkanlar gözaltına alındıktan sonra yasalardaki boşluklardan faydalanarak ellerini kollarını sallayıp çıktı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, molotoflu eylemleri için "Bu bir hak arama olayı değil. Bu bir terör olayı ve biz de bu tür terör olaylarına müsaade etmeyeceğiz" dedi. Erdoğan, molotofun ateşli silah sayılarak cezasının arttırılacağını, bu konuda gerekli talimatları verdiğini söyledi.

Yaşanan vahim olayların ve Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarının ardından Adalet Bakanlığı, gelişmiş Batı ülkelerindeki örneklerden yola çıkarak, insan hayatına kast eden Molotof bombalı, maskeli, parça tesirli bombalı eylemler için ağır cezalar getirecek yeni düzenlemeler için çalışma başlattı.

Adalet Bakanlığı'nın daha önce Molotof kokteylinin ateşli silah olarak tanımlanıp, bulunduran kişiye de 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilmesini istiyordu. Ancak Okmeydanı'ndaki son olayların ardından Bakanlık bu cezanın 15 yıla kadar uzatılmasını sağlayan düzenlemelere başladı.

Molotof bombalarının suç işlemek için kurulmuş bir örgüt tarafından kullanılması halinde ise cezalar yarı oranında yükseltilecek.

AVRUPA'DA MASKE DE SAKINCALI

Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı yeni pakette, yüzün gizlenmesine de ceza getirilirken, polise mukavemet ve kamu malına zarar vermenin cezaları da arttırılacak. Birçok Avrupa ülkesinde eylemcilerin sadece maske takmasına bile 2 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme