Dolar (USD)
34.61
Euro (EUR)
36.33
Gram Altın
2919.29
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Molla'nın idamı hukuk ihlali

Bangladeş Cemaat-i İslami liderlerinden Abdülkadir Molla'nın ülkesinin 1971'de Pakistan'a karşı verdiği bağımsızlık mücadelesi sırasında cinayet suçlamasıyla idam edilmesi yeni bir tartışmayı başlattı. Hakimi, savcısı ve soruşturma komisyonu tamamen hükümet tarafından atanan ve sanıkları da tamamen hükümet muhalifi iki ayrı siyasi partiye mensup olan bir yargılamada, uluslararası standartlarda bir yargılama yapılmadığı öne sürülüyor.
Molla'nın idamı hukuk ihlali
15 Aralık 2013 12:19:00
Bangladeş Cemaat-i İslami liderlerinden Abdülkadir Molla'nın ülkesinin 1971'de Pakistan'a karşı verdiği bağımsızlık mücadelesi sırasında cinayet suçlamasıyla idam edilmesi yeni bir tartışmayı başlattı. Hakimi, savcısı ve soruşturma komisyonu tamamen hükümet tarafından atanan ve sanıkları da tamamen hükümet muhalifi iki ayrı siyasi partiye mensup olan bir yargılamada, uluslararası standartlarda bir yargılama yapılmadığı öne sürülüyor.

Bangladeş'te, Cemaat-i İslami partisi Genel Sekreter Yardımcısı Abdüldakir Molla'nın idam edilmesinin ardından yargılamanın uluslararası hukuka uygun bir yargılama olup olmadığı gündemde. Bangladeş hükümetinin gelecek yıl yapılacak seçimler için yargıyı siyasete alet ettiği ve yargılamanın ulusararası hukuk standartlarına uygun olmadığı ortaya çıktı. Gerek dünya kamuoyunda gerek Bangeledeş'te idam protesto ediliyor. Bangladeş'te çıkan olaylarda toplam 18 kişinin öldüğü, 500'den fazla kişinin de yaralandığı bildirildi. Cemaat-ı İslami, yüzlerce kişinin gözaltına alındığını açıklarken, Molla'nın kabrini ziyaret etmek isteyen halk polis tarafından engelleniyor.

Halk sokaklarda

Bangladeş'te idamın ardından başlayan olaylar, cuma namazının ardından kılınan gıyabi cenaze namazı sonrasında da devam etti. Cemaat-i İslami ve Bangladeş İslami Çatro Şibir Öğrenci Hareketi mensupları, başkent Dakka da dahil olmak üzere ülke genelinde gösteriler düzenledi. Dakka'da cuma namazına müteakiben Molla için gıyabi cenaze namazı kılındı. Göstericilerin cami dışına taşmasının ardından polis biber gazı ve mermi kullanarak müdahale etti. Ülke genelinde ve Dakka'nın farklı bölgelerinde Cemaat-İ İslami taraftarları ile polis arasında çıkan çatışmalarda 2 günde 18 kişi öldü, 60 kişi yaralandı. İslami Çatro Şibir Öğrenci Hareketi mensupları bazı otobüs, motosiklet ve araçları farklı bölgelerde ateşe verdi, caddelere barikatlar kurdu, trafiğin durmasına neden oldu.

Yargı siyasete alet edildi

Cemaat-i İslami, yaptığı açıklamada, ülke genelinde son 2 günde 300 kişinin yaralandığını ve 150'den fazla göstericinin gözaltına alındığını bildirdi. Öte yandan, Abdülkadir Molla'nın defnedildiği Faridpur bölgesinin batısındaki Amirabad köyüne gitmek isteyen çok sayıda Bangladeşli ise emniyet güçleri tarafından engelleniyor. Muhalefetteki Cemaat-i İslami, hükümetin gelecek yıl yapılacak seçimler için yargıyı siyasete alet ettiğini, toplumsal ayrışmaya neden olduğunu ve yargılamanın ulusararası hukuk standartlarına hiçbir şekilde uygun bulunmadığına dikkati çekiyor.

Müslüman liderler tek tek yargılanıyor

Bangladeş'te 2010 yılında eski defterlerin açılmasıyla başlayan süreç tüm hızıyla devam ediyor. 2009 yılında işbaşına gelen Şeyh Hasina başkanlığındaki hükümet, 1971 yılındaki Pakistan-Bangladeş savaşında yaşananları yeniden masaya yatırdı ve yıllardır ülkede siyaset yapan, ülkenin önde gelen Müslüman liderlerini tek tek yargılamaya başladı. 40 yıl sonra açılan savaş suçluları dosyasına bakan Özel Yetkili Mahkemeler, Cemaat-i İslami hareketinin mensuplarına yönelik yargılamalarda şu ana kadar çok sayıda kişiyi idama mahkum etti.

Erdoğan: İdamı durdurmaya çalıştık

Erdoğan, Bangladeş'te Cemaat-i İslami partisi Genel Sekreter Yardımcısı Abdüldakir Molla'nın idam edilmesine ilişkin de "50 yılın sonunda bir siyasi kalkıp idam edilebiliyor. İdamı durdurmak için çaba harcadık" dedi. Erdoğan, "Ne yazık ki böyle hassas meselelerde, böyle hak ve adalet nazarı gerektiren meselelerinde hep susanlar, bu defa da sustular. İşlerine geldiğinde idamı bir insanlık suçu olarak gösterenler, söz konusu şehit Abdüllkadir Molla olunca susmayı ve susarak onaylamayı tercih ettiler. Bu meselede de biz susmadık. Türkiye olarak susup onaylayanlardan olmadık." şeklinde konuştu. Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: "Abdülkadir Molla'nın idam edilmesinin, kardeş Bangladeş halkına zarar vermemesini gönülden arzu ediyorum. Çünkü biz, merhum Menderes idam edildiği zaman çok üzülmüştük. Fatin Rüştü Zorlu idam edildiği zaman çok üzülmüştük. Hasan Polatkan idam edildiği zaman çok üzülmüştük. Bunların dünyada olmaması için şimdi biz aynı mücadeleyi kim olursa olsun veriyoruz ve vereceğiz."

Tüm Türkiye cenaze namazı kıldı

Hacı Bayramı Veli Caminde, Bangladeş Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla için, Cuma Namazının ardından giyabi Cenaze Namazı kılındı, dualar okundu. Cenaze Namazına katılan çok sayıda vatandaş zaman zaman tekbirler getirdi. Namaza katılan Ankara İnanç Özgürlüğü Platformu üyeleri adına yapılan basın açıklamasında, Bangladeş'in bugünlerde tam anlamıyla akıllara ziyan bir 'hukuk cinayeti'ne sahne olduğu belirtilerek, "Bizler Ankaralı Müslümanlar olarak Şehit Abdülkadir Molla ve idamı sonrasında olaylarda hayatını kaybeden onlarca Bangladeşli şehit kardeşlerimizi selamlıyoruz. Şehidin son sözü ile bitiriyoruz; 'Suçum Allah'tan başkasına kulluk etmemekti, bize kulluk et dediler, ben de asın dedim" ifadeleri kullanıldı. Anadolu Gençlik Derneği Konya Şubesince cuma namazı çıkışı Şerafettin Cami önünde toplanan grup, Abdülkadir Molla'nın idam edilmesine tepki gösterdi. Aksaray, İzmir, Denizli, Uşak, Aydın, Edirne ve Rize gibi illerde de giyabi cenaze namazı kılındı. Molla'nın idam edilmesi protesto edildi.

Son olarak iki gün önce hareketin liderlerinden 65 yaşındaki Abdülkadir Molla idam edildi. Molla'nın ardından şu an 6 kişinin daha idam edileceği belirtiliyor. Şu an Partinin eski lideri 91 yaşındaki Gulam Azam ile birlikte üst düzey yöneticilerinin tamamı cezaevinde. Temmuz ayında Gulam Azam, 90 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Partinin iki numaralı ismi Abdülkadir Molla ise Perşembe akşamı asılarak idam edildi. Şeyh Hasina Başbakanlığındaki rejimin elinde 6 kişilik yeni bir idam listesi var. Cemaati İslami'nin lider kadrosunu oluşturan bu isimlerin de 2014 yılı içerisinde idam edilmesi planlanıyor.

1-Allama Delwar Hossain Sayeede, Cemaat i İslaminin Genel Başkan Yardımcısı ve halen cezaevinde. Rejim 73 yaşınd aki lideri Ocak ayında idam etme niyetinde.

2- Ali Ahsan Muhammad Muzahid, Cemaati islami Partisinin Genel Sekreteri 66 yaşındaki Muzahid ile idam cezasına çarptırılan liderlerden. Onun akıbeti ise Şubat ayı içerisinde belli olacak.

3- Muhammad Kmaruzzaman, Cemaati İslami'nin Genel Sekreter Yardımcısı. 2010'da Şeyh Hasina'nın iktidara gelmesinin ardından başlatılan Cemaati İslami'yi tasfiye planında tutuklanan ve idam cezası alan liderlerden biri. 63 yaşındaki Kmaruzzaman'ın temyiz duruşması Şubat ayında görülecek.

4- Maulana Abul Kalam Azad, Cemaati İslami'nin eski lideri. Kendisi Bangladeş'in önemli din alimlerinden biridir. 75 yaşındaki Azad, kaçak durumda ve rejim tarafından aranıyor. Yakalandığı takdirde o da idama mahkum edilecek.

5- Chowdhury Moeen Uddin, Cemaati İslami'nin sürgündeki liderlerinden biri. İngiltere'de yaşıyor. 67 yaşındai Uddin'i de arananlar listesinde.

6- Ashrafuzzaman ise Amerika'da bulunuyor. Cemaati İslami'nin üst düzey yöneticilerinden biri, hakkında yakalama emri var.

İşte Abdülkadir Molla'nın son sözleri

Abdülkadir Molla, idamından önce görüştüğü ailesine şehadetin kendisi için Alah'ın en büyük lütfu olduğunu ve asla bir dünyevi makam karşısında af talep etmeyeceğini söylediBangladeş saatiyle 22'de idam edilen Abdülkadir Molla, idamından önce biraraya geldiği ailesine şunları söyledi: "Suçum Allah'tan başkasına kulluk etmemekti. Bize kulluk et, dediler. Ben de "asın" dedim. Ben kesinlikle masumum. İslami harekete mensup olduğum için öldürülüyorum. Şehitlik herkese ihsan edilmiş bir kader değildir. Yüce Allah bana şehitlik nasip ederse, kendimi en şanslı olarak düşünürüm. Şehitlik hayatımın en büyük başarısı olacaktır. Benim kanım İslami hareketi ayağa kaldıracak ve otokratların sonunu getirecektir. Kendim için endişeli değilim. Ben bu milletin ve İslami hareketin akıbeti hakkında endişe duyuyorum. Bildiğim kadarıyla herhangi bir hata veya suç işlemedim. İslami hareket için bütün hayatımı feda ettim. Yüce Allah'ın lütfuyla başımı hiçbir adaletsizliğe asla eğmeyeceğim. Dünyevi bir makam önünde af ve hayat hakkı aramak asla söz konusu olamaz. Allah, hayat ve ölüm konusunda karar verecek tek güçtür. Kaderimi, Allah belirleyecektir. Ben herhangi birinin kararı gereği idam edilmiyorum. Benim şehitlik zamanım Yüce Allah'ın kararına göre sonuçlandırılacak. Her durumda Yüce Allah'ın kararını kabul ediyorum."

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin