Dolar (USD)
34.25
Euro (EUR)
37.59
Gram Altın
2922.11
BIST 100
9109.34
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Moldova''da gezilecek yerler?

Moldova ile Türkiye arasında seyahat engellerinin kaldırılmasına yönelik girişimler olumlu sonuçlanınca vatandaşlar Moldova hakkında araştırma yapmaya başladı. Haberimizde Moldova''da gezilecek yerleri sizler için derledik.
Moldova''da gezilecek yerler?
17 Ekim 2018 14:01:00
Moldova ile Türkiye arasında seyahat engellerinin kaldırılmasına yönelik girişimler olumlu sonuçlanınca vatandaşlar Moldova hakkında araştırma yapmaya başladı. Haberimizde Moldova''da gezilecek yerleri sizler için derledik.

Avrupa’nın doğusunda yer alan sevimli ülke Moldova’ya bugüne kadar vizesiz gidilebiliyordu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ferit Oktay, Moldova ve Türkiye arasındaki vizesiz seyahatin yeterli olmadığını artık pasaportsuz da seyahat edilmesini istediğini belirterek, “Ülkelerimiz arasında kimlikle seyahat uygulanmasının başlatılması için yasal süreci tamamlamış bulunmaktayız” dedi. Biz de Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın bu söylemlerinin üzerine Moldova’da gezilip görülmesi gereken tarih dolu müthiş yerleri listeledik.

1. Balti

Ülkenin başkentinden sonra Moldova’da bulunan en büyük ikinci şehir. Ülkenin kuzey kısmında bulunduğundan “kuzeyin başkenti” olarak da biliniyor. Kültürel ve ekonomik özellikleriyle dünyanın en ilgi çekici şehirleri arasında gösteriliyor. Moldova’nın bu bölgesinde de şarap üretimi oldukça önemli. Ülkenin ilk ulusal tiyatro binası olan Vasile Alecsandri Ulusal Tiyatrosu (Teatrul Național Vasile Alecsandri din Bălți) turistlerin ilgisini çeken yerlerden bir tanesi. Saint Constantine ve Elena Katedrali görülmesi gereken önemli mimari yapılardan. Katedral’in yapımına 1924’te başlanmış ve neo-Bizans tarzında yapılmış. Katedral yapıldığı günden beri nerdeyse hiç hasar almamış ve ilk günkü halinde korunmuş. Saint Constantine ve Elena Katedrali mavi ve beyazın birleşimiyle görenleri büyülemektedir. Saint Nicholas Kilisesi de görülmesi gereken yerlerden bir tanesi.

2. Edinet

Ülkenin kuzeyinde yer alan Edinet, gezilip görülmesi gereken Moldova’nın tarihi kentlerinden biridir. Şehrin yaklşık 500 yıllık bir tarihi bulunuyor ve dolayısıyla şehir birçok tarihi yapı barındırıyor. Kişnev’ e yaklaşık 200 km uzaklıkta bulunan şehrin nüfusu 20 bin. Moldova’ya kadar gitmişken görülmeden dönülmemesi gereken bir şehir.

3. Tiraspol

Dinyester nehrinin doğusunda yer alan Tiraspol, Transdinyester Cumhuriyeti’nin başkenti ve en büyük şehri ve sanki Moldova’nın 20 yıl önceki hali gibi. Burada gezip görmeniz gereken birçok yer bulunuyor aslında. 25 Ekim Caadesi, Noul Neamt Manastırı, Kvint Fabrikası, Tiraspol Ulusal Müzesi, Zelinsky Evi Müzesi, Başkanlık Saryı ve savaş anıtı gibi turistik yapılarını mutlaka gezip görün.

4. Holly Gates

Ülkenin başkenti ve en büyük şehri Kişinev’de yer alan Holly Gates ya da Türkçe ismiyle Zafer Takı, 19. yüzyılda 1.Zaushkevich tarafında inşa edilmiş bir yapı. Türk toplarının tespiti için yapıldığı söylenen anıt, beyaz renkli taşlardan inşa edilmiş ve gerçekten harika görünüyor.

5. Puşkin Müzesi

Alexandr Puşkin’in Rusya’dan sürgün edilince 1820-1823 yılları arasında yaşadığı bu müzeye dönüştürülen ev, edebiyat sevenlerin mutlaka uğraması gereken yerlerden. Puşkin, Kafkasya Tutsağı adlı romanını bu evde kaleme almış. Müzede yazara ait birçok kişisel eşya ve eseri sergilenmektedir.Müze, Başkent Kişinev’de bulunmaktadır.

6. Nativity Katedrali

Kişinev’de yer alan Nativity Katedrali, 1830 yıllında krallık tarafında inşa edilmiştir. 2.Dünya savaşında büyük bir zarar görmüştür. 1962 yıllında komünistler tarafında tamamen tahrip edilmiş ve daha sonra ibadete yasaklanmış ve sergi alanına dönüştürülmüştür. 1997 yıllında tekrara restore edilerek eski ihtişamına kavuşturulmuş. Harika bir mimarisi olan bu katedrali görmeden dönmeyin.

7. Valea Morilor Meydanı

Başkent Kişinev’e geldiğinizde uğrayacağınız yerlerden biri de bu meydan olmalıdır. Meydan üzerinde daha çok 1800’lü yılların binaları bulunuyor. Elçilikler, oteller, restoranlar, mağazalar ve gece mekanları da bu meydan üzerinde. Kısaca şehrin kalbi diyebiliriz bu meydana.

8. Stefan Cel Mare Parkı

Kişinev şehir merkezinde bulunan bu park, 1818 kurulmuş. Daha önce ismi Puşkin Parkı’yken sonradan Stefan Cel Mare Parkı olarak değişmiş . Aşıklar parkı olarak da biliniyormuş aynı zamanda. Moldova’da, dinlenmek ve huzur bulmak için uğrayabileceğiniz birçok parktan en güzeli Stefan Cel Mare Parkı.

9 Moldova Ulusal Tarih Müzesi

Ülkenin başkenti Kişinev’de yer alan Moldova Ulusal Tarih Müzesi, 1983 yıllında ziyarette açılan önemli bir müze. Uzun yıllar birçok farklı isimle ziyaretçilerine hizmet eden müze, 2013 yıllında Moldova Ulusal Tarih Müzesi adını alarak hizmet vermeye başladı. Müze de yaklaşık 200 bin eser sergileniyor. Moldova tarihi ve kültürünü öğrenmek istiyorsanız buraya mutlaka uğramalısınız.

10. Mıleştıı Mıcı Şarap Mahzeni

Yazımıza başlarken ilk paragrafta da belirtiğimiz gibi Moldova, Dünyaca ünlü şaraplarıyla bilinir. Bu nedenle ülkede birçok şarap mahzeni bulunuyor. Ayrıca dünyanın en büyük şarap mahzeni olarak bilinen Mıleştıı Mıcı Şarap Mahzeni de burada bulunmaktadır. Mahzende yerin 50 metre altında 2 milyona yakın şişe şarap muhafaza edilmektedir. Her türden şarabın bulunduğu bu mahzen şarap müzesi olarak da algılanabilir. Burada şarap tadımları yapabilir, beğendiniz şarapları satın alabilirsiniz.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin