Mobilya sektörü arayışta
Neşat GÜNDOĞDU/ANKARA
Mobilya sektörünün temsilcileri sektördeki durgunluğa çözüm bulmak için bir araya geldi. Hak-İş Konfederasyonuna bağlı Mobilya, Kâğıt ve Ağaç sektöründe örgütlü Öz Ağaç-İş Sendikası öncülüğünde düzenlenen “Mobilya Sektöründeki Sorunlar ve Çözüm Yolları Paneli”ne mobilya ihracatının önemli bölümünü gerçekleştiren firmaların temsilcileri de katıldı. Panelde sektör temsilcilerinin sorunlarını ve bunların çözümüne yönelik atılabilecek adımları ele alacaklarını ifade eden Öz Ağaç-İş Sendikası Başkanı Tuncay Dolu önemli bir ihracat girdisi sağlayan mobilya sektörünün zor günler geçirdiğinin altını çizdi.
Mobilya sektörü küçülüyor
Mobilya sektöründe kullanılan hammadde ve yarı mamul maddelerin yüzde 40’ının ithal edildiğine vurgu yapan Dolu, döviz kurundaki dalgalanmalar ve faiz oranlarının etkisiyle maliyetlerdeki artışın sektörü büyük bir çıkmaza soktuğuna vurgu yaptı. Üreticilerin bu şartlar altında mecburen küçülmeye gittiğini ifade eden Dolu, küçük esnafın dayanma gücünün kalmadığına değinerek üretimi duran bazı fabrikaların da kapanma noktasına geldiği uyarısında bulundu.
KDV indirimi devam etmeli
Sektörün tekrar canlanması istihdam, üretim ve satışların artması için KDV indirimi uygulamasının devam ettirilmesi gerektiğine vurgu yapan Dolu, “2019’un haziran ayında son bulan, sektörü hem satış hem üretim hem de istihdam açısından yüzde 30 büyüten KDV indiriminin hammadde, mamul ve yarı mamul ürünlerin alımını da kapsayacak şekilde sürekli hale getirilmesini istiyoruz” talebinde bulundu.
Hedeflerin gerisinde kaldı
Üretimin teşvik edilmesi için yeni fon ve kaynakların oluşturulmasını talep eden Dolu, sektörün dünya ihracat pazarından aldığı yüzde 1’lik payı artırmak için ihracat desteklerinin çeşitli yöntemlerle ve kamu bankaları aracılığıyla sağlanması gerektiğini dile getirdi. Mobilya sektörünün 2023 hedeflerinin yüzde 50 gerisinde kaldığına vurgu yapan Dolu, “Kayıt dışı çalışan merdiven altı ve fason üretim yapan imalathaneler, altyapısı tamamlanmış küçük sanayi siteleri ve organize sanayi bölgelerine yerleştirilerek kayıt altına alınmalı ve sektörün dışa açılmasına ve marka değerinin yükseltilmesine yönelik adımlar atılmalıdır. Ucuz iş gücü olarak kaçak göçmenlerin çalıştırılması üretimin kalitesi için büyük tehlike arz etmektedir. Bu durum ayrıca ülkemize kaçak göçmen akımını daha da arttırmaktadır” diye konuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.