Dolar (USD)
35.20
Euro (EUR)
36.71
Gram Altın
2965.00
BIST 100
10025.47
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

MİT tırları davasında yeni karar!

Yargıtay'ın MİT tırlarının durdurulmasıyla ilgili görüntülerin yayınlanmasına ilişkin bozma kararı sonrası, Enis Berberoğlu ve Erdem Gül ile ilgili yeni karar açıklandı.
MİT tırları davasında yeni karar!
13 Eylül 2023 13:30:40
Yargıtay'ın MİT tırlarının durdurulmasıyla ilgili görüntülerin yayınlanmasına ilişkin bozma kararı sonrası, Enis Berberoğlu ve Erdem Gül ile ilgili yeni karar açıklandı.

Yargıtay'ın MİT tırlarının durdurulmasıyla ilgili görüntülerin yayınlanmasına ilişkin bozma kararının ardından yeniden görülen davada, Milletvekili Enis Berberoğlu'nun yargılaması, yeniden milletvekili seçilerek dokunulmazlık kazandığı gerekçesiyle durduruldu. Diğer sanık Erdem Gül'ün dosyası ise ayrıldı.

mit-tirlarinin_680e94e54886bb12bae007c899ee8d0e.jpg

MİT tırlarını davasının arka planı

Olayların Arka Planı: Hatay Kırıkhan ve Adana Ceyhan'da 2014 yılının başlarında, MİT'e ait olduğu belirtilen yardım tırları Suriye'ye gitmek üzere yola çıktı. Ancak özel yetkili savcıların talimatı üzerine, jandarma ve polis tarafından bu tırlar durduruldu.

Hatay'da Durma Olayı: Dönemin Hatay Valisi, tırların MİT'e ait olduğunu ve personelin MİT görevlisi olduğunu belirten bir yazıyla, tırların aranmadan yola devam etmesine izin verdi.

Adana'da Durma Olayı: Adana'da ise özel yetkili savcı Özcan Şişman'ın Kırıkhan'a gelmesi üzerine tırın önü polisler tarafından kesildi. Savcının operasyon ısrarı üzerine, bölgede bulunan MİT personeli tıra yönlendirildi ve emniyet personeli geri çekildi. MİT personelleri tıra kol kola girerek Suriye'ye gitmesini sağladı.

Hukuki Süreç: Olayların kamuoyunda ve siyasette tepki çekmesinin ardından özel yetkili savcılıklar kaldırıldı. Operasyonda ve tırların aranmasında görev alan bazı askeri personel görevden uzaklaştırıldı. Ayrıca, 33 askeri personel hakkında Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

Hükümet Tepkisi ve FETÖ İddiası: Dava sürecinde, MİT tırlarının durdurulmasının FETÖ'nün planlı bir örgütsel organizasyonu olduğu iddia edildi. Dönemin Jandarma Bölge Komutanı ve diğer bazı askeri personel tutuklandı.

Gazetecilerin Rolü: Cumhuriyet gazetesinde dönemin Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve diğer gazeteciler, MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin haberler nedeniyle hukuki soruşturmaya uğradı. Dündar ve diğer gazeteciler hakkında casusluk ve terör örgütüne yardım suçlamalarıyla dava açıldı.

Mahkeme Kararları ve Yeniden Yargılama

Dava sürecinde çeşitli mahkemelerden kararlar çıktı. Enis Berberoğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesi ve yeniden yargılanmasına yer olmadığına karar verildi. Can Dündar hakkında kırmızı bülten çıkarıldı ve hükümet "terör arananlar" listesine ekledi. Can Dündar hakkındaki ceza hala temyiz incelemesi altında bulunuyor.

Bu olaylar Türkiye'de uzun süre gündemde kalan ve tartışılan bir konu olmuştur.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin