MİT tırları davasında yeni karar!
Yargıtay'ın MİT tırlarının durdurulmasıyla ilgili görüntülerin yayınlanmasına ilişkin bozma kararının ardından yeniden görülen davada, Milletvekili Enis Berberoğlu'nun yargılaması, yeniden milletvekili seçilerek dokunulmazlık kazandığı gerekçesiyle durduruldu. Diğer sanık Erdem Gül'ün dosyası ise ayrıldı.
MİT tırlarını davasının arka planı
Olayların Arka Planı: Hatay Kırıkhan ve Adana Ceyhan'da 2014 yılının başlarında, MİT'e ait olduğu belirtilen yardım tırları Suriye'ye gitmek üzere yola çıktı. Ancak özel yetkili savcıların talimatı üzerine, jandarma ve polis tarafından bu tırlar durduruldu.
Hatay'da Durma Olayı: Dönemin Hatay Valisi, tırların MİT'e ait olduğunu ve personelin MİT görevlisi olduğunu belirten bir yazıyla, tırların aranmadan yola devam etmesine izin verdi.
Adana'da Durma Olayı: Adana'da ise özel yetkili savcı Özcan Şişman'ın Kırıkhan'a gelmesi üzerine tırın önü polisler tarafından kesildi. Savcının operasyon ısrarı üzerine, bölgede bulunan MİT personeli tıra yönlendirildi ve emniyet personeli geri çekildi. MİT personelleri tıra kol kola girerek Suriye'ye gitmesini sağladı.
Hukuki Süreç: Olayların kamuoyunda ve siyasette tepki çekmesinin ardından özel yetkili savcılıklar kaldırıldı. Operasyonda ve tırların aranmasında görev alan bazı askeri personel görevden uzaklaştırıldı. Ayrıca, 33 askeri personel hakkında Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.
Hükümet Tepkisi ve FETÖ İddiası: Dava sürecinde, MİT tırlarının durdurulmasının FETÖ'nün planlı bir örgütsel organizasyonu olduğu iddia edildi. Dönemin Jandarma Bölge Komutanı ve diğer bazı askeri personel tutuklandı.
Gazetecilerin Rolü: Cumhuriyet gazetesinde dönemin Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve diğer gazeteciler, MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin haberler nedeniyle hukuki soruşturmaya uğradı. Dündar ve diğer gazeteciler hakkında casusluk ve terör örgütüne yardım suçlamalarıyla dava açıldı.
Mahkeme Kararları ve Yeniden Yargılama
Dava sürecinde çeşitli mahkemelerden kararlar çıktı. Enis Berberoğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesi ve yeniden yargılanmasına yer olmadığına karar verildi. Can Dündar hakkında kırmızı bülten çıkarıldı ve hükümet "terör arananlar" listesine ekledi. Can Dündar hakkındaki ceza hala temyiz incelemesi altında bulunuyor.
Bu olaylar Türkiye'de uzun süre gündemde kalan ve tartışılan bir konu olmuştur.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.