Güneş enerjisi sistemiyle kurak bölgede meyve yetiştiriyor
Mısır’ın kuzeyindeki Munufiyye kentine bağlı Medine es-Sedat bölgesinde çiftçilik yapan Mahmud el-Gandur, 6 yıldır elektrik ihtiyacını güneş enerjisi sistemiyle gideriyor.
Mısırlı çiftçi Gandur, kurak ve kırsal bir bölgede kurduğu güneş enerjisi sistemiyle hurma, portakal, üzüm ve mandalina yetiştirmekte zorluk yaşamıyor.
AA muhabirine konuşan Gandur, 1989'dan beri bu bölgede çiftçilik yaptığını, tarımsal sulamada kullandığı elektriği ise son 6 yıldır güneş enerjisinden sağladığını söyledi.
Gandur, "Beni güneş enerjisi sistemini kurmaya iten en büyük etken elektriğin sık sık kesiliyor olmasıydı. Özellikle rüzgârın şiddetli olduğu günler. Ayrıca, bir dönem ülkemizde enerji krizi de vardı. Şu an elektrik mevcut, enerji krizi de yok ama olaya ekonomik yönden baktığımızda güneş enerjisi sistemi daha uygun. Daha doğrusu elektriğiniz bedavaya gelmiş oluyor." dedi.
Güneş enerjisi panellerinin ve kurulumunun biraz masraflı olduğunu belirten Gandur, "Güneş enerjisi sisteminin kurulumunun ardından elektrik bedavaya geldiği için başka pek bir masrafımız olmuyor. Hatta sistem iyi kullanıldığı takdirde 25-30 yıl sizi idare edebilir. Bu da bir nevi yatırım sayılır. Yıllık ödediğimiz elektrik parasının yüzde 20 ile 30 arası oranında karlı çıkıyoruz." diye konuştu.
- Mısır'da tarım alanı çok kısıtlı
Mısır topraklarının sadece yüzde 4’ü tarım alanı ve yüzde 75’i çölden oluşuyor. Başkent Kahire’de yıllık ortalama sıcaklık ise 21,9 derece.
Tarım ve çiftçiliğin bir hayli zor olduğu kurak bölgede meyve yetiştiren Gandur, yerleşim bölgelerine uzak yerlere elektriğin getirilmesinin zor ve masraflı olduğunu söyledi.
Kazdığı 70-80 metre derinliğindeki kuyulardan su ihtiyacını gideren Mısırlı çiftçi, sondaj sisteminde suyun kesilmemesi için elektriğin temel bir ihtiyaç olduğunu kaydetti.
Gandur ayrıca tarlasına elektrik bağlamak isteyen yatırımcının gerek elektrik direkleri gerek kablolar olsun tüm gereksinimleri kendisinin karşıladığından bunun da çok masraflı olduğunu dile getirdi.
- "Mısır en çok güneş alan ülkeler arasında"
Mısır’da özellikle yaz aylarında sıcaklığın artması nedeniyle çok fazla suya ihtiyaç duyduklarını söyleyen Gandur, yıl boyunca yaz kış fark etmeksizin ülkede genellikle hava güneşli olduğu için güneş enerjisi sistemiyle ihtiyaç duyduğu elektriği elde ettiğini aktardı.
Mısır’da başka çiftçilerin de güneş enerjisi sistemine yöneldiğini belirten Gandur, "Mısır en çok güneş alan ülkeler arasında. Özellikle yazın gündüzler uzayınca çok daha fazla elektrik depolanıyor. Kışın bile genelde hava güneşli olduğu için elektrik sıkıntısı çekmiyoruz. Açıkçası ben güneş enerjisi sistemi için Mısır’da güzel bir gelecek görüyorum." diye konuştu.
Rusya-Ukrayna savaşının ardından başta petrol olmak üzere enerji alanında bir kriz meydana geldiğine ve fiyatların çok arttığına dikkati çeken Gandur, şöyle devam etti:
“Her ne olursa olsun, biz enerji krizlerinden veya petrol fiyatlarından etkilenmiyoruz. İhtiyaç duyduğumuz tek şey güneş ve önümüzdeki tek engel de havanın bulutlu olması. Mısır’da öyle bir sorunumuz da yok. Hava genellikle güneşli. Dolayısıyla bu sistem, biz çiftçilerin işini çok kolaylaştırıyor.”
- Yenilenebilir enerji kaynağı
Enerji sistemleri mühendisi Yahya el-Adavi, güneş yoluyla elde edilen yenilenebilir enerjinin çiftçiler için hızlı ve kolay bir çözüm olduğunu belirtti.
Adavi, Mısır’da ilk güneş enerjisi sisteminin 1911'de kurulmaya başlandığını ve iki yıl sonra da faaliyete geçtiğini söyledi.
Mısırlı mühendis günümüzde bu sistemlerin genellikle Türkiye, Çin ve Fransa’dan ithal edildiğini aktardı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.