Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.79
Gram Altın
2417.30
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Mısır'ın nükleer projesi tehdidi altında

Mısır'ın ilk nükleer projesi Dabaa Nükleer Santrali, Batı dünyasının Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar ve ülkedeki ekonomik sorunlar gibi zorluklarla karşı karşıya.
Mısır'ın nükleer projesi tehdidi altında
20 Mart 2023 12:08:08
Mısır'ın ilk nükleer projesi Dabaa Nükleer Santrali, Batı dünyasının Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar ve ülkedeki ekonomik sorunlar gibi zorluklarla karşı karşıya.

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu (ROSATOM), ocak ayının son günlerinde Mısır'ın batısındaki Dabaa bölgesinde yer alan nükleer santralin inşaat alanına bir heyet gönderdi.

ROSATOM bu ziyaretle, Ukrayna-Rusya savaşında Mısır'ın sergilediği tutumun, nükleer santralin inşasını etkilediği yönündeki iddiaların aksine proje çalışmalarını sürdürdüğü mesajını verdi.

Mısır, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı askeri güç kullanmasını derhal durdurması" talebiyle Mart 2022'de Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda yapılan oylamada "evet" oyu kullanmıştı.

Yaklaşık bir ay sonra Rusya'nın BM İnsan Hakları Konseyindeki üyeliğini askıya almayı öngören oylamada ise çekimser kalan Mısır, Moskova ve Washington arasındaki kutuplaşmada dengeli bir tutum sergilemeye çalıştı.

Dabaa Nükleer Santrali Projesi'nin birinci ve ikinci ünitesinin yapımına 5 yıl gecikmeli olarak 2022'de başlanabildi. Mısır'ın ilk nükleer santrali olacak Dabaa Nükleer Santrali'nin üçüncü ünitesinde ise bu yıl içinde temelin atılması bekleniyor.

Nükleer projenin stratejik önemi

Kuzey Afrika bölgesinde yer alan Mısır, Akdeniz'de keşfettiği doğal gaz sayesinde elektrik ihtiyacını karşılıyor.

Daha önce günlük olarak ülkede saatlerce süren elektrik kesintilerinden kurtulmanın yanı sıra 13 bin megavat fazla üretimi olan Mısır, yine nükleer enerjiye onlarca milyar dolarlık yatırım yapmaktan geri durmadı.

Mısır'ın nükleer enerjiye yöneliminin sebebi ise enerji kaynaklarını çeşitlendirme hedefi. Nitekim, nükleer enerji, Ukrayna'daki Çernobil reaktöründe yaşandığı gibi nükleer radyasyon sızıntısının tehlikesine rağmen temiz enerji olarak sınıflandırılıyor.

Ülkede enerji üretimine talebin artmasıyla gelecekte yatırımları çekme potansiyeli de oluşacak. Ayrıca nükleer enerjiden elde edilecek elektrik sayesinde Mısır'ın doğal gaz ihracat payını da artırmasının önü açılacak.

Batı ülkelerinin Rusya'ya yaptırımları nükleer projeyi zorlayabilir

Ukrayna'daki savaş nedeniyle ABD ve diğer Batı ülkeleri ile müttefiklerinin, Rusya'ya yönelik devam eden yaptırımları dolayısıyla Dabaa Nükleer Santrali Projesi'ni bekleyen ciddi zorluklar söz konusu.

Washington yönetimi, bu çerçevede Rusya ile askeri ve ekonomik işbirliklerini engellemek üzere bazı Arap ülkelerine baskı uyguluyor. Bu baskılar nedeniyle Mısır, Rusya ile Su-35 tipi savaş uçaklarıyla ilgili pazarlığı askıya almıştı.

Mısır'ın yaşadığı mali sorunlar da Dabaa Nükleer Santrali Projesi'ni hayata geçirecek mali taahhütleri yerine getirmesini zorlaştırabilir.

ABD'nin Mısır nükleer santraline yönelik muhtemel yeni bir baskısı, projenin hayata geçmesini engelleyebilir ancak hem Kahire hem Moskova her türlü zorluğa rağmen Dabaa Nükleer Santrali Projesi'nde kararlı görünüyor.