Mısır’ın, BAE''nin, Suud’un, Rusya’nın, Fransa’nın, İtalya’nın, Yunanistan''ın Libya’da ne işi var?
Birleşmiş Milletler ve uluslararası örgütlerin tanıdığı meşru Libya hükümeti tarafından ülkeye çağırılan Türkiye'nin Libya'da ne işi olduğu ülke iç gündeminde tartışılmaya başlandı.
Mısır’ın olası Türkiye operasyonuna karşı Libya’ya çok sayıda tank gönderdiği iddia edildi.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Libya ziyaretinde Birleşmiş Milletler’in tanımadığı "Libya Ulusal Ordusu lideri" Halife Hafter’i ziyaret etti
2011 yılında ülkenin lideri Muammer Kaddafi devrildiğinden beri huzurun uğramadığı ülke şu an ikiye bölünmüş durumda. Trablus hükümeti de denilen Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) başında bulunun Fayiz el Serraj ve Tobruk'ta dış güçlerden aldığı silahlarla hükümeti devirmeye çalışan Halife Hafter.
İtalyan Dışişleri Bakanı Rusya ve Türkiye'nin Libya'da artan etkisi nedeniyle geçen hafta Libya'ya gitti.
Kurtuluş Tayiz'in ifadesine göre, Hafter, 1969’da Kaddafi ile birlikte Kral İdris’e karşı düzenlenen darbede yer almış. Sonra ABD desteğiyle Muammer Kaddafi’yi devirmeye kalkmış ancak başarısız olunca ABD’ye kaçmış. Kaddafi’nin devrilmesiyle yeniden ülkesine dönen Hafter, burada da başarısız bir darbe girişiminden sonra Tobruk’ta bir hükümet kurmuş. Dikiş tutturamayan bu darbeciyi destekleyen ülke sayısı az değil. Fransızların arka çıktığı Hafter’in en hararetli destekçileri Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır. Tobruk’a silah tedariki bu ülkeler üzerinden sağlanmakta.
Libya'da yabancı bir ülke askeri olacaksa buna yasal olarak tek hakkı bulunan Türk askeridir. Kaddafi sonrası bölgede cirit atan Mısır, Suud, BAE, Rusya, Fransa,, İtalya ve Yunanistan milisleri ve siyasilerinin orda neden bulunduğuna dair yorum yapmayanlar Türkiye söz konusu olduğunda ayağa kalkmış durumda.
Suriye tecrübesi düşünüldüğünde Türkiye'nin başına bir dert alacağı aşikârdır. Ne kadar meşru da olsa yabancı bir ülkede askeri, ticari varlık göstermek, öncesinde uuzn bir fizibilite çalışması gerektirir.
Trablus'un etrafını 120 kilometre kadar çeviren Hafter bir yandan da Trablus hükümetine destek veren kabilelere desteğini çekmesi için mühlet veriyor. Hafter'in ise en büyük destekçisi Rusya. Hem silah olarak hem finansman olarak hem de ilişkisini reddetse de Wagner paralı askerleri ile. Trablus ülkenin petrol şirketleri ve finans dünyasının merkezi olduğu için bir çok ülkenin iştahını kabartıyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.