Mısır'dan Etiyopya'ya Hedasi uyarısı
Mısır, Etiyopya'yayı Nil Nehri üzerinde inşa ettiği Hedasi Barajı'nı ikinci kez doldurması işlemine karşı uyararak, bunun İlkeler Beyannamesi Anlaşması yükümlülüklerini ihlal etmek olacağını belirtti.
Devlete yakın El-Ahram gazetesinin haberine göre, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, katıldığı bir televizyon programında konuya ilişkin değerlendirmede bulundu.
'İhlal olarak değerlendirilecek'
Şukri, "Kapsamlı bir anlaşma olmaksızın Hedasi Barajı ikinci kez doldurulursa, bu husus İlkeler Beyannamesi Anlaşması'na göre yükümlülüklerin ihlali olarak değerlendirilecek, Etiyopya'nın uluslararası hukuktan sapma aşamasına girdiği kabul edilecektir." ifadelerini kullandı.
Mısır'ın su payını savunma konusunda kayıtsız kalmayacağını, bizzat Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile Mısır Su Kaynakları ve Sulama Bakanı Muhammed Abdulati'nin açıklamalarında buna vurgu yapıldığını aktaran Şukri, ülkesinin su açısından zarara uğramayı kabul etmeyeceğini söyledi.
Üç ülke arası anlaşma teklifi
Mısır'ın bazı zararlara katlanabileceğini, ancak bazılarının üstesinden gelemeyeceğine işaret eden Şukri, şunları kaydetti:
"Bizim açımızdan telafi edilebilecek zarar, üç ülke (Mısır, Sudan ve Etiyopya) arasında bir anlaşmaya varmaktır. Mısır'ın tahammül göstermeyeceği zarar ise, taraflardan birinin tek taraflı iradesi ile ilerlemektir. Etiyopya'nın tek taraflı iradesinin, ülkelerin arasının açılmasına, Afrika'da güvenlik ve istikrarın sarsılmasına yol açacaktır. Su hakkımızdan vazgeçmeyeceğimiz konusu sabittir."
Etiyopya açıklama yapmıştı
Etiyopya Dışişleri Bakanı Demeke Mekonnen dün Hedasi Barajının ikinci kez doldurulması uygulamasının, üç ülkenin Ulusal Bilimsel Araştırma Grubu tarafından kararlaştırıldığı şekilde yapılacağını açıklamıştı.
Mekonnen, Mısır ve Sudan'ın teknik konuları uluslararası bir mesele haline getirmek ve siyasallaştırmak da dahil olmak üzere ülkesine çeşitli yollarla gereksiz bir baskı uygulamaya çalıştığını ifade etmişti.
Hedasi Barajı anlaşmazlığı
Mısır, Etiyopya ve Sudan arasındaki Hedasi Barajı'yla ilgili müzakerelerden 10 yıldır sonuç alınamıyor.
Şimdiye kadar yüzde 80'i tamamlanan Hedasi Barajı, Sudan-Etiyopya sınırına yakın bir bölgede, Nil Nehri'ni yüzde 85 besleyen Mavi Nil Nehri kolu üzerinde yapılması nedeniyle büyük önem taşıyor.
Elektrik ihtiyacının yüzde 90'ını hidroelektrik santrallerinden sağlayan Etiyopya, Afrika'nın en büyüğü olacak Hedasi Barajı ile enerji açığını kapatmayı ve elektrik satmayı amaçlıyor.
Addis Ababa yönetimi, Mısır ve Sudan ile bir anlaşmaya varmamasına rağmen barajın doldurulmasında ısrar ederken, Kahire ve Hartum yönetimleri Nil suyunun paydaş ülke başına düşen yıllık paylarının etkilenmemesi için öncelikle üçlü anlaşmaya varılması gerektiğini vurguluyor.
Barajda ilk dolum işlemi tepkilere rağmen Temmuz 2020'de yapılmıştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.