Dolar (USD)
35.39
Euro (EUR)
36.29
Gram Altın
3060.11
BIST 100
9910.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Mısır'daki 'Müslüman Kardeşler' siyasetten çekildi

Mısır'da 1928 yılında kurulan İslami hareket olan Müslüman Kardeşler, siyasi mücadeleden vazgeçtiğini duyurdu. Örgütün Rehberlik Konseyi Başkanlığı görevini vekaleten yürüten İbrahim Munir, Türkiye'deki üyelerinin baskı altında olmadığını vurguladı.
Mısır'daki 'Müslüman Kardeşler' siyasetten çekildi
29 Temmuz 2022 21:38:08
Mısır'da 1928 yılında kurulan İslami hareket olan Müslüman Kardeşler, siyasi mücadeleden vazgeçtiğini duyurdu. Örgütün Rehberlik Konseyi Başkanlığı görevini vekaleten yürüten İbrahim Munir, Türkiye'deki üyelerinin baskı altında olmadığını vurguladı.

Mısır'da 'terörist oluşum' olarak kabul edilen Müslüman Kardeşler, 'geniş halk desteğine rağmen' siyasi mücadeleyi bıraktığını açıkladı.

Müslüman Kardeşler Örgütü'nün Rehberlik Konseyi Başkanlığı görevini vekaleten yürüten İbrahim Munir, Reuters haber ajansına verdiği röportajda "Siyasi partiler arasındaki seçimler devlet tarafından organize edilse bile biz güç mücadelesini reddediyoruz. Bu tamamen bizim tarafımızdan reddedilmektedir" sözleriyle kararı açıkladı.

Mısır'da 1928 yılında kurulan İslami hareketin şiddeti reddettiğini de vurgulayan Munir "(Şiddeti) Tamamen reddediyoruz ve bunu Müslüman Kardeşler'in ideolojisinin dışında olduğunu düşünüyoruz. Sadece şiddet ve silah kullanımı değil, Mısır'da güç için herhangi bir biçimde mücadeleyi reddediyoruz" diyerek sandığa gitmeyeceklerinin altını çizdi.

Ülkede yasaklı olduğu için doğrudan seçimlere katılamayan hareket, geçmişte bağımsız adaylarla genel seçimlerde mücadele etmişti.

2020'de terörist oluşumlar listesine dahil edilen Müslüman Kardeşler'in birçok lideri ve binlerce destekçisi Mısır'da hapiste tutuluyor. Net sayıları bilinmemekle birlikte bu rakamın 5-6 bin civarında olabileceği belirtiliyor. Harekete üye birçok üye de idam cezasına çarptırılmıştı.

Kendisi de 1950 ve 1960'larda Mısır'da iki defa hapis yatan 85 yaşındaki Munir, son 40 yıldır İngiltere'de sürgünde. Munir, 2013 yılında şimdi Mısır Cumhurbaşkanı olan General Abdelfettah el Sisi'nin 'darbesinin' ardından giderek güç kaybeden hareketin iç bölünmeler yaşadığını kabul etti ve durum istikrara kavuştuktan sonra yeni bir lider seçimi yapılacağını belirtti.

"Müslüman Kardeşler katılmazsa Mısır'da diyalog süreci başarısız olur"

On yıllar boyunca kurduğu yardım dernekleri ağı sayesinde harekete 102 milyonluk Mısır halkın çoğunun hala sempati duyduğunu kaydeden Munir, insan hakkı ihlalleri konusunda ağır eleştiri altındaki Sisi'nin ülkedeki muhalif gruplarla önümüzdeki haftalarda başlatacağı siyasi diyalog girişimin ciddi olmadığını savundu.

"Diyaloğa gerçekten ihtiyaç var ama bu herkesi kapsamalı" diyen Munir, Müslüman Kardeşlerin diyalog sürecinden dışlaması halinde sonuç elde edilemeyeceğini ileri sürdü. Diyalog başkanı Müslüman Kardeşler'in "Elleri kanlı olduğu" gerekçesiyle sürece katılamayacağını belirtmişti.

Mısır'da 2013 yılında, Arap Baharı protestolarının ardından yapılan ilk demokratik seçimlerde Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Mursi'nin cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından başlayan kitlesel protestoları durdurmak için yaptığı darbeden bu yana giderek yönetimini sıkılaştıran Sisi, insan hakkı ihlalleriyle ilgili yoğun eleştiri altında.

Keyfi ve hukuk dışı ölümler, işkence ve kayıplarla ilgili kaygılarını yüksek sesle dile getiren Amerika Birleşik Devletleri bu endişeler nedeniyle Mısır'a yapılacak askeri yardımların 130 milyon dolarlık kısmını keseceğini açıklamıştı.

"Türkiye'deki Müslüman Kardeşler baskı altında değil"

Orta Doğu'da Müslüman Kardeşler destekçilerinin sığındığı Türkiye ve Katar'ın harekete karşı olan Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'la ilişkilerini düzeltmesi dengeleri değiştirdi.

Daha önce Müslüman Kardeşler'in lideri olarak Mısır modern tarihinin seçimle göreve gelen ilk cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi'nin hapishanede "eceliyle ölmediğini" belirten Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümeti, geçen yıl Mısır'la yeniden ilişki kurma çabasıyla kendi topraklarında faaliyet gösteren Mısırlı muhalif televizyon kanallarına Kahire yönetimine yönelik eleştirileri ılımlı tutmalarını istemiş ve yayın organını Türkiye'den ayrılmaya zorlamıştı.

İbrahim Munir, Türkiye'deki Müslüman kardeşler'in henüz baskı altında olmadığı görüşünde. Munir "Şu ana kadar görmedik ya da hissetmedik, ama Türkiye devletinin halkının barışını ve güvenliğini sağlamak için ne gerekiyorsa yapmaya hakkı vardır" diye konuştu.

Kaynak: Euro News

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin