Mısır'daki meydanlarda 'baltacı' şiddeti
03 Temmuz 2013 18:04:00
Mısır'da son günlerdeki siyasi krize paralel yaşanan şiddet, tekrar gözleri ülkede ''Baltacı'' diye tabir edilen suç gruplarına çevirdi.
Mısır'da son günlerde Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile muhalefeti oluşturan Vatan Kurtarma Cephesi arasında yaşanan siyasi krizle yaşanan şiddet, tekrar gözleri ülkede "Baltacı" diye tabir edilen suç gruplarına çevirdi.
Son bir hafta içinde Mursi'yi destekleyen göstericilere yönelik saldırılar, Hürriyet ve Adalet Partisi,Vasat Partisi ve Müslüman Kardeşler'in genel merkez ve ofislerinin yakılması olaylarıyla gündeme gelen "Baltacılar" ilk defa 2011'de Mübarek'e karşı başlatılan halk isyanında adlarından söz ettirdi.
Mübarek'e karşı gösteri yapanlara yönelik sayısız saldırı gerçekleştiren "Baltacılar", 2011 yılında Tahrir Meydanı'ndaki göstericilere at ve develerle saldırdı. Bu olayın, tarihteki Cemal Vakası'ndan esinlenerek adının "Cemel Olayı" diye anılmasına sebep oldu.
Mısır'da 25 Ocak 2011'de yaşanan devrimden sonraki süreçte Baltacıların yaptığı saldırılarda birçok kişi hayatını kaybetti. Baltacıların ayrıca birçok soygun, gasp, yağma ve tecavüz olayına karıştıkları da tespit edildi.
Halk ayaklanması sırasında göstericilere saldıran "Baltacilar'ın" arkasında Mübarek rejiminin bürokratları, iş adamları ve etkili isimlerinin bulunduğu iddia ediliyor.
Tahrir'de 2011'deki saldırılardan dolayı, Mübarek döneminin Meclis Başkanı Saffet El Şerif, eski Bakan Ayşe Abdülhadi ile Mübarek'in kapatılan partisi Ulusal Demokrasi Partisi üyesi iş adamı Muhammed Recep Hamida Helal başta olmak üzere eski rejimin bir çok tanınmış isim, göstericilerin üzerine "Baltacı" diye bilinen suç gruplarını salmakla suçlanıyor ve yargılanıyor.
Zaman zaman eski rejimin polis şefleri tarafından yönlendirildikleri ve gösteri yapılan alanlara polis tarafından getirildikleri, Mısır'daki Sol, Liberal ve Laik muhalif parti ve hareketler tarafından sıklıkla dile getiriliyor.
Ailesiz ve evsizlerden oluşuyor
Genel olarak 14 ila 30 arasındaki yaş gruplarının oluşturduğu "Baltacılar" çoğunlukla kent merkezlerinin çevresindeki varoşlarda yaşıyorlar ve işsiz olarak biliniyorlar. Yapılan araştırmalarda, "Baltacılar'ın" büyük bir bölümünün ailelerinin bulunmadığı ve yarıya yakın kısmının evsiz oldukları ortaya konuldu.
Suça eğilimli kişiler olarak bilinen "Baltacılar'ın" arasında uyuşturucu ve hap kullanımının da yaygın olduğu, Mısır genelinde herkes tarafından kabul edilen bir olgu.
Halk ayaklanması sırasında hapishanelerden kaçanlarla eski İçişleri Bakanı Habib El Adli tarafından cezaevinden kasti olarak salıverildiği iddia edilen 5 bin kişinin de bu suç gruplarının başka bir parçası olduğu belirtiliyor.
Organiz bir suç örgütü olamayan küçük gruplar halinde hareket eden "Baltacılar" ile mücadele etmek üzere yeni bir polis birimi kurulacağını açıklayan Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, bu suç gruplarının herkes için tehlikeli olduğunun da altını çizmişti.
"Eski rejim 250 bin baltacıyı kullanıyor"
Mısır Arapçası'na Türkçe'den giren "Baltacı" kelimesi balta taşıyan kişi anlamında kullanıyor. Eskiden ordunun önünde giden "Fedayiler" sınıfının elinde taşıdığı savaş baltalarından dolayı bu gruba halk arasında söylenen "Baltacılar" tabiri bugün Mısır'da suç grupları için kullanılıyor.
Mısır'daki "Baltacılar genellikle saldırılarını kesici ve delici aletlerler, molotofkokteylleriyle gerçekleştiriyorlar. Bu grupların bazılarında silah olduğu ve saldırıların bir kısmını silahla gerçekleştirdikleri biliniyor.
Baltacılar sadece göstericilere saldırmakla yetinmiyor, saldırıların yaşandığı bölgelerde birçok kundaklama eylemi de gerçekleştiriyor. Saldırı yaptıkları yerleri hemen terk etmedikleri bölgedeki birçok yeri yağmaladıkları da belirtilen Baltacılarla ilgili en önemli iddia ise Mısır'ın tanınmış siyasetçisi Essam Sultan'dan geldi.
Vasat Partisi'nden Essam Sultan, "Mısır'daki eski rejimin, 250 bin kadar Baltacı'yı kullandığını" iddia etti.
Mısır'da devrimin ardından yaşanan her şiddet olayında yer aldıkları belirlenen "Baltacılar" son bir hafta içerisinde Hürriyet ve Adalet Partisi'nin ve Müslüman Kardeşler'in 50'nin üzerinde ofisinin yağmalanarak yakılması,göstericilere saldırma ve gösteri yapılan alanların çevresinde soygun, gasp ve tecavüz olaylarında boy gösterdiler.
Mısır genelinde devam eden şiddet olaylarında hayatını kaybedenlerin bir kısmının da silahlı suç grubu "Baltacılar" tarafından vuruldukları kaydediliyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.