Dolar (USD)
34.53
Euro (EUR)
36.19
Gram Altın
2964.23
BIST 100
9367.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Mısır'da sermaye darbeyi destekliyor

Mısır Borsasında işlem hacminin yılın 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31,2 daralmasına karşın darbenin yaklaştığı son 1 ayda yüzde 6,2 artması, sermayenin darbeye desteği yorumlarını beraberinde getirdi.
Mısır'da sermaye darbeyi destekliyor
06 Temmuz 2013 15:19:00
Mısır Borsasında işlem hacminin yılın 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31,2 daralmasına karşın darbenin yaklaştığı son 1 ayda yüzde 6,2 artması, sermayenin darbeye desteği yorumlarını beraberinde getirdi.
Mısır'da, Hüsnü Mübarek'in 30 yıl süren diktatörlüğünün ardından seçimle işbaşına gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, göstergelerin parlak olmadığı ekonomiyi düzlüğe çıkarmak için gereken zaman verilmeden askeri darbeyle görevden alındı.
Piyasalarda şimdi Mısır ekonomisinde neler olacağı ve küresel ekonomiye yansımaları, petrol taşımacılığı için stratejik önemdeki ülkedeki durumun enerji fiyatlarını nasıl etkileyeceği tartışılıyor.
IMF verilerinden AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Mursi yönetiminin devam etmesi halinde 2011'de yüzde 1,7 büyüyen ekonominin, 2013'te yüzde 2, 2014'te 3,2, 2015'te ise 5,5 oranında büyüyeceği tahmin ediliyordu.
Arap dünyasının önde gelen ekonomilerinden Mısır için ithalat ve ihracat anlamında da Hüsnü Mübarek dönemine kıyasla daha iyimser tahminler yapılıyordu.
Süreç tamamlanabilseydi yapısal sorunlar çözülebilirdi
Ekonomistler ise Mursi'ye reformları gerçekleştirmek için yeterli zamanın verilmediği yorumlarını yapıyor.
Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları (SETA) Vakfı Ekonomisti Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, ülkede devrimin gerçekleştiği 2011'den sonra bazı temel ekonomik göstergeler açısından çalkantılı bir dönem yaşandığını belirterek, "İşsizlik, enflasyon, cari açık gibi yapısal sorunların çözümü adına aşama kaydedilmesi için mutlaka zaman gerekiyordu. Mısır, IMF ile stand by anlaşması imzalamaya hazırlanan bir ülke konumundaydı. Askeri darbeyle kesilen süreç tamamlanabilseydi yapısal sorunlar çözülebilirdi" diye konuştu.
İç ve dış sermaye, darbeyi destekliyor
Mısır Borsasında darbenin ardından yukarı yönlü artış gözlemlenmesi "sermayenin darbeyi desteklediği hatta hazırlıklı olduğu" yorumlarına neden oldu.
Darbenin gerçekleşmesinin ardından Mısır Borsası yüzde 7,56 ile ciddi bir yükseliş sergiledi. Ülke borsası "darbe beklentisinin olduğu" 30 Haziran-4 Temmuz arasında yaklaşık yüzde 5 artış göstermişti. Özellikle sermayenin kaçtığı gelişen piyasalar başta olmak üzere dünya borsalarındaki düşüşün aksine darbenin hemen ertesi günü Mısır Borsası'daki bu yükselişin nedeni tartışılmaya başlandı.
Yılın ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre işlem hacminin yüzde 31,2, mayıs ayında ise yıl başına göre yüzde 43,6 daralmasına karşın, darbenin yaklaştığı son bir ayda yüzde 6,2 artması "sermayenin darbeye desteği" yorumlarını güçlendirdi.
En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin