Mısır'da 254 kişi zorla kaybedildi
Bağımsız insan hakları örgütü "Mısır Özgürlükler ve Haklar Koordinasyonu"nun yayınladığı rapora göre, 2017 yılının ilk altı ayında ülke genelinde 254 kişi zorla kaybedildi. Kaybedilenlerin tamamının erkek olduğu, yaşlarının 18-35 arasında değiştiği belirtilen raporda, 47 mağdurun yeniden ortaya çıktığı ifade edildi.
Rapora göre, söz konusu dönemde en fazla mağduriyet mayıs ayında gözlendi. Mısır genelinde sadece mayısta 67 kişi zorla kaybedildi.
Mısır Özgürlükler ve Haklar Koordinasyonu Müdürü İzzet Guneym, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zorla kaybetme vakalarının önüne geçilmesinin tek yolunun, "hukukun üstünlüğü ilkesine dönülmesi" olduğunu söyledi.
- Yetkililer kabul etmiyor
Uluslararası hukuk literatüründe "zorla kaybetme" terimi, "muhalif grupları bastırma ve sindirme amacıyla uygulanan şiddet yöntemi" olarak tanımlanıyor.
Mısırlı yetkililer, insan hakları örgütleri tarafından bu konuda yapılan çalışma ve raporları kabul etmiyor. Yetkililer, Mısır'da yasal olmayan yöntemlerle gözaltına alınan veya alıkonulan hiç kimse olmadığını söylüyor.
"İnsan Hakları, Gelişim ve Diyalog Forumu" Müdürü Said Abdulhafız gibi bazı bağımsız insan hakları örgütü yöneticileri de konunun muhalefet tarafından abartıldığı ve siyasallaştırıldığı görüşünde.
AA muhabirine konuşan Abdulhafız, "Mısır Ulusal İnsan Hakları Konseyi ortadan kaybolduğu iddia edilen 200 kişi ile ilgili bir rapor yayınladı. Raporda, kaybolduğu belirtilen şahısların ya bir dava nedeniyle tutuklu veya ülke dışına çıkarak şiddet yanlısı cemaatlere katıldığı belirtiliyor." dedi.
Mısır İçişleri Bakanı Mecdi Abdulgaffar, konuyla ilgili daha önce yaptığı açıklamada, "Mısır'da zorla kaybedilen hiç kimse yoktur. Mısır polisinin sözlüğünde de 'zorla kaybetme' diye bir terim bulunmamaktadır." ifadelerini kullanmıştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.