Dolar (USD)
32.66
Euro (EUR)
35.41
Gram Altın
2511.33
BIST 100
10851.78
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Mısır'da 23 Bakan görevlerinden alındı

Kabine revizyonuna giden Mısır'da 31 bakandan 23'ü görevden alındı.
Mısır'da 23 Bakan görevlerinden alındı
04 Temmuz 2024 08:07:41
Kabine revizyonuna giden Mısır'da 31 bakandan 23'ü görevden alındı.

Mısır'da kapsamlı bir kabine revizyonu gerçekleştirildi. Savunma, dışişleri, maliye ve petrol bakanlıklarını da içeren bu değişiklikte, 31 bakandan 23'ü görevden alındı.

Yaklaşık bir buçuk ay önce yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli'nin oluşturduğu kabine üyeleri yemin ederek görevlerine başladı. Kabinede İçişleri Bakanı Mahmud Tevfik, Çevre Bakanı Yasemin Fuad, İletişim Bakanı Amr Talat, Gençlik ve Spor Bakanı Eşref Subhi, Yüksek Öğrenim Bakanı Eymen Aşur ve Sulama Bakanı Hani Suveylim yerlerini korudu.

Kritik Bakanlıklar el değiştirdi

Yeni kabinede Savunma Bakanlığına Muhammed Zeki'nin yerine Abdulmecid Sakr, Dışişleri Bakanlığına Samih Şukri'nin yerine Bedr Abdulati, Maliye Bakanlığına Muhammed Muayyit'in yerine Ahmed Kucuk getirildi.

Yeni Maliye Bakanı Ahmed Kucuk, 2007'den bu yana Maliye Bakanlığında çeşitli görevlerde bulundu ve 2016'dan beri de Mali Politikalar ve Kurumsal Reformlardan Sorumlu Maliye Bakan Yardımcılığı görevini yürütüyordu. Yeni Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati, atanmasından önce Mısır'ın Brüksel Büyükelçiliği görevini yürütmüş ve Avrupa ile ilişkilerin geliştirilmesinde önemli rol oynamıştı. Abdulati, daha önce de Mısır'ın Berlin Büyükelçisi ve Tel Aviv Büyükelçiliğinde diplomat olarak görev yapmıştı.

Aynı zamanda tümgeneral olan yeni Savunma Bakanı Abdulmecid Sakr, atanmasından önce Süveyş Valisi olarak görev yapıyordu ve daha önce Savunma Bakan Yardımcılığı görevini üstlenmişti. Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Tarık el-Molla'nın yerine ise Kerim Bedevi atandı.

Mısır'da yayımlanan "El-Yevm es-Seba" gazetesine göre, bu değişiklik Mısır tarihindeki en büyük revizyon olarak değerlendiriliyor. Başbakan Medbuli, 3 Haziran'da hükümetinin istifasını Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'ye sunmuştu. İstifayı kabul eden Sisi, daha sonra yeniden Medbuli’ye yeni hükümeti kurma görevini vermişti.