Mısır, Sudan'daki çatışmanın taraflarını "acil ateşkese" çağırdı
El-Kahire televizyon kanalının aktardığına göre, Dışişleri Bakanı Şukri, Çad'ın başkenti N'Djamena'da gerçekleşen Sudan'a Komşu Ülkeler Zirvesi'nde bir konuşma gerçekleştirdi.
Şukri, "Sudan halkı, her gün top sesleri altında yaşıyor ve insanların çektiği acıların boyutu her geçen gün artıyor." dedi.
Sudan'daki siyasi sürecin gidişatında "tam bir belirsizliğin hakim olduğunu" belirten Şukri, iki tarafı da derhal ateşkes kararı almaya davet etti.
Komşu ülkelerce Sudan'a yardımcı olmak için acil önlemler alınması gerektiğini dile getiren Mısır Dışişleri Bakanı, Sudan’ın her yerinde barışın yeniden hakim olmasını umduğunu ifade etti.
Mısır Dışişleri Bakanı Şukri, şunları kaydetti:
"Mısır, Sudan'ın birliği için pratik adımlar atma konusunda hiçbir çabadan kaçınmadı. Mısır, Sudan’da kapsamlı bir vizyonun belirginleşmesi için iletişimin kolaylaştırılması hususunda istekli. Sudan'daki krizi çözmek ve acıları ortadan kaldırmak için belirli bir fikri tartışıyoruz. Ayrıca Sudan'daki krizin nedenlerini ele alacak bir yürütme vizyonunu tartışıyoruz."
Geçen ay da Kahire'de düzenlenen Sudan'a Komşu Ülkeler Zirvesi'ne, Mısır'ın yanı sıra Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Eritre, Etiyopya, Libya ve Güney Sudan olmak üzere altı ülkenin devlet ve hükümet başkanları katılmıştı.
Sudan'da ordu ile HDK arasındaki çatışmalar
Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi davranması nedeniyle tehdit olarak gördüğü HDK'nin, 2 yıl içinde tamamen orduya entegrasyonunu istemişti.
HDK'nin ise sivil hükümetin ardından yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan söz savaşı ve gerginlik, 15 Nisan sabahı taraflar arasında, Hartum ve çeşitli şehirlerde silahlı çatışmaya dönüşmüştü.
Başkent Hartum ve çevresiyle özellikle batıdaki kentlerde hala süren şiddetli çatışmalarda çoğu sivil 3 binden fazla kişi hayatını kaybetti, on binlerce kişi yaralandı.
Birleşmiş Milletler, Sudan'da 100 günü aşkın süredir devam eden çatışmalar nedeniyle yaklaşık 4 milyon kişinin yerinden olduğunu bildirdi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.