Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2876.41
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Mısır Ergenekon'u

Mısırda yaşanan gelişmeleri Milat'a değerlendiren eski Parlamenter Ufuk Uras, Ergenekon'un Türkiye'den ibaret olmadığını, Mısır'da da benzer bir yapının devreye girerek darbe yaptığını söyledi. Yapılan katliamları da kınayan Uras, Mısır Ergenekon'un ve Türkiye Ergenekon'un uluslararası mahkemelerde de yargılanması gerektiğini söyledi.
Mısır Ergenekon'u
21 Ağustos 2013 00:00:00
Mısırda yaşanan gelişmeleri Milat'a değerlendiren eski Parlamenter Ufuk Uras, Ergenekon'un Türkiye'den ibaret olmadığını, Mısır'da da benzer bir yapının devreye girerek darbe yaptığını söyledi. Yapılan katliamları da kınayan Uras, Mısır Ergenekon'un ve Türkiye Ergenekon'un uluslararası mahkemelerde de yargılanması gerektiğini söyledi.

KENAN ADEM KIZILĞIL/ ANKARA

Mısırda yaşanan gelişmeleri Milat'a değerlendiren eski Parlamenter Ufuk Uras, Mısır Ergenekon'un ve Türkiye Ergenekon'un uluslararası mahkemelerde de yargılanması gerektiğini söyledi. Uras, "Müslüman Kardeşler'in iktidardaki hatalı uygulamaları gerekçe gösterilerek Mısır'ın ilk demokrasi deneyiminin boğazlanması kabul edilemez" diye konuştu.

Uluslararası Ergenekon

Türkiye'de 'Balyoz, Sarıkız, Ayışığı' gibi darbe planları olduğu gibi Mısır'da da seçimle göreve başlamış bir hükümetin cunta tarafından düşürüldüğünü ifade eden Uras, "Darbeciler geçici olarak başarılı oldu. Katliamlarla bu darbeyi süslediler. Dünyanın her yerinde olduğu gibi derin yapıların demokrasiye vurduğu darbenin bir örneğini Mısır'da görüyoruz" diye konuştu.

Uluslararası mahkemeler yargılamalı

Darbelerin uluslararası boyutunu ortaya koymak için Mısır Ergenekon'un ve Türkiye Ergenekon'un uluslararası mahkemelerde de yargılanması gerektiğini belirten Uras, "Yarım ağız şekilde, hoyrat bir tutumla hareket eden uluslararası camia, yargılama başlarsa belki harekete geçer. Dünya sadece var olan karanlık güçlerden ibaret değil. Ciddi bir kamuoyu var. Tıpkı Vietnam Savaşı ve Sırp Diktatör Miloseviç'in yargılandığı gibi, uluslararası bir mekanizmayı harekete geçirmek gerekiyor" dedi.

Meşru direniş

Halkın direnişinin tamamen meşru bir direniş olduğunun altını çizen Uras, kanlı diktatörlüğe karşı gösterilen bu tepkinin çok önemli olduğunu söyledi. Uras, "İnsanlar ırzlarını, namuslarını, meşru haklarını ve oylarını savunuyorlar. Bundan daha meşru bir tutum olamaz" şeklinde konuştu.

Rusya katliamın suç ortağı

Rusya'nın Mısır'da yapılan katliamların suç ortağı olduğunu da altını çizen Uras, "Laik diktatörleri desteklemeyi yeterli görüyorlar. Laiklik demokrasi ile örtüşmüyorsa halkın üzerinde korkunç bir kabusa dönüşüyor. Bu durumda bunun kabul edilebilir bir yanı kalmaz" dedi.

"Diktatörlerin tehdit dayanışması"

Darbe hükümetine yapılan maddi ve manevi destekleri de değerlendiren Uras, diktatörlerin kendi makamlarını korumak için darbeye destek olduklarını vurguladı. Diktatörlüklerin kendi aralarında oluşturdukları dayanışmanın göstergesi olduğunu belirten Uras, "Arap baharı ile gelişen halkın kendi kendisini yönetme iradesine karşı, diktatörlerin tehdit dayanışması. Bir gün sıra bize de gelecek anlayışı hakim" diye konuştu.

Göstermelik tepkiler

"Mısır ABD ortak askeri tatbikatının iptal edilmesi ve Obama'nın yaptığı konuşma, askeri ve mali yardımlar halen devam ederken göstermeliktir" diyen Uras, sözlerine şu şekilde devam etti: "ABD'nin politikası tamamen durumdan faydalanmak. Biz Ortadoğu'ya demokrasi götüreceğiz yalanı bu tutum ile iyice belirginleşti. AB ve ABD Sisi'ye karşı daha sert bir tutum alabilirdi ama yapmadılar. Kendi çıkarlarını göz ederek bu tutumu sürdürüyorlar."