Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Miraç Kandilinde yapılması gerekenler! Miraç Kandili ne zaman 2018?

Müslümanların önemli günlerinden biri olan Miraç Kandili'ne az bir süre kaldı. Her yıl dua ile geçirilen kandiller Miraç Kandilinin yaklaşması ile yeniden gündem oldu. Vatadanşlar 'Miraç Kandili ne zaman? Miraç Kandili'nde ne oldu? 2018 Kandil tarihleri' sorularına cevap arıyor. İşte 'kandil ne zaman?' sorununun yanıtı ve Miraç Kandilinde yapılması gerekenler listesi...
Miraç Kandilinde yapılması gerekenler! Miraç Kandili ne zaman 2018?
12 Nisan 2018 14:58:00
Müslümanların önemli günlerinden biri olan Miraç Kandili'ne az bir süre kaldı. Her yıl dua ile geçirilen kandiller Miraç Kandilinin yaklaşması ile yeniden gündem oldu. Vatadanşlar 'Miraç Kandili ne zaman? Miraç Kandili'nde ne oldu? 2018 Kandil tarihleri' sorularına cevap arıyor. İşte 'kandil ne zaman?' sorununun yanıtı ve Miraç Kandilinde yapılması gerekenler listesi...

Müslümanların camilere akın ettiği, ellerin semaya açıldığı Miraç Kandili'ne az bir süre kaldı. Bu nedenle 'Miraç Gecesi'nde ne oldu?' sorusu yeniden gündeme geldi. Peki bu yıl Miraç Kandili ne zaman idrak edilecek? İşte 2018 kandil tarihleri ve Miraç Kandilinde yapılması gerekenler

2018 KANDİLLERİ

22 Mart 2018 Perşembe günü Regaip Kandili. 13 Nisan 2018 Cuma günü Miraç Kandili. 30 Nisan 2018 Pazartesi günü Berat Kandili. 19 Kasım 2018 Pazartesi Mevlid Kandili. 19 Mart 2018 Pazartesi günü Üç Aylar başlangıcıdır.

MİRAÇ KANDİLİNİN ANLAMI

Miraç olayı nasıl gerçekleşmiştir? Hz. Muhammed gece vakti Kabe'den alınıp Burak adı verilen binek üstünde Mescid-i Aksa'ya götürülmüş, Burak'ı Beytül Makdis'in (Süleyman Mabedi) kalıntılarının güneybatı duvarına bağlamıştır. Hz. Muhammed sırasıyla eski Aksa denen bugünkü el-Aksa Camiinin altındaki yerden Mescid-i Aksa alanına girmiş, oradan Kubbet-üs-sahra'nın bulunduğu alana geçmiş ve orada Hz. İsa, Hz. Musa, Hz. Zekeriya peygamberlerle buluşmuştur. Günümüzde Nebi Minberi'nin bulunduğu alanda bütün peygamberlere namaz kıldırmış, oradan da Miraç Minberi'nin bulunduğu alandan göğe yükselmiştir.

Hadislere göre Hz. Muhammed bu yükselmede gök katlarını Cebrail ile birlikte aşarken sırayla Hz. u00c2dem, Hz. Yusuf, Hz. Yahya ve Hz. İsa, Hz. İdris, Hz. Harun, Hz. Musa ve Hz. İbrahim peygamberleri görmüş, yedinci kat gökten sonra Sidret'ül münteha'ya çıkmıştır. Cebrail'in Sidretü'l-Münteha'dan ileriye geçememesi üzerine yolculuğunu tek olarak sürdürmüş, zaman, mekan ve cihetin olmadığı ifade edilen katta Allah ile aracısız görüşmüştür.

MİRAÇ KANDİLİNDE YAPILMASI GEREKENLER

Miraç Gecesi: Receb ayinin 27.nci gecesidir. Yatsi namazindan sonra 12 rek'at namaz kilinir. 2 rek'atte bir selam verilir. Her rek'atte 1 Fatiha-i Seru00eefe, 10 Ihlas-i Seru00eef okunur. Namazdan sonra; 100 defa"Sübhanallahi velhamdülillahi ve la ilahe illallahü vallahü ekber, ve la havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim" 100 defa istigfar, 100 defa salavat-i seru00eefe okunur.

10 gün 100 defa "Sübhanallahü hayyül Kayyum" 10 gün 100 defa "Sübhanallahü ehadüs Samed" 10 gün 100 defa "Sübhanallahü gafurur Rahiym" zikirlerini yapmak müstehaptir.

* Kur'anu2013ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekanlarda Kur'an ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

* Peygamber Efendimiz (sas)'e salat ü selamlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

* Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.

* Tefekkürde bulunulmalı; "Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir" gibi konular başta olmak üzere hayatu00ee meselelerde derin düşüncelere girmeli.

* Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; ve şimdinin ve geleceğin plan ve programı çizilmeli.

* Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

* Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.

* Mü'minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

* Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

* Kişi kendine ve diğer Mü'min kardeşlerine hatta isim zikrederek dualar etmeli.

* Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlakı yerine getirilmeli.

* Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

* O gece ile ilgili ayetler, hadu00eesler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.

* Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; va'z ü nasihat dinlenmeli;

* Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.

* Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı; ve manevu00ee iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk'a niyazda bulunulmalı.

* Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.

* Hayattaki manevu00ee büyüklerimizin, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, faks yahut eu2013mail çekerek tebrik edilmeli; duaları istenmeli.

* Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı.

Kaynak: Miraç kandilinde neler yapılır? İşte Miraç kandilinde yapılması gereken ibadetler

KANDİL NE DEMEKTİR?

Zamanın her anı değerlidir ve boşa harcanan zamanın telafisi mümkün değildir. Bu nedenle insan ömrünün her anı çok değerlidir. Ancak bazı zamanlar vardır ki onların kıymeti diğer zamanlardan daha fazladır. Regaip gecesinin içinde bulunduğu Recep ayı da bunlardan biridir. Halk dilinde "üç aylar" olarak anılan rahmeti, bereketi ve mağfireti bol olan manevi bir mevsime girişimizin habercisidir. Milletimizin "kandil" olarak adlandırdığı bu geceler, gönül evlerimizi aydınlatan ışıklardır.

Tarihimizde Osmanlı padişahı II.Selim döneminde (1566-1574) camiler aydınlatılıp minarelerde kandiller yakılarak kutlandığı için bu gecelere kandil geceleri denilmiştir.

Regaip kandili bilhassa 18. asırda, tekke ve zaviyelerde gösterişli törenlerle kutlanmış, tasavvuf ehli olan şairlerce bu gece için "regaibiye" denilen şiirler yazılmıştır.

Regaib gecelerinde dua etmek, tevbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi kutsal kabul ederek çeşitli ibadetlerle geçirmek, genel olarak alimler arasında kabul görmüştür.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin