MİRAÇ KANDİLİ NE ZAMAN?
Üç ayların gelmesi ile birlikte Miraç Kandili ne zaman sorusu da merak edilen konular arasında yer almaya başladı. Recep ayının 27. günü Miraç Kandili olarak kabul edilir. 2023 yılı için bu tarih 17 Şubat'a denk gelmektedir.
Mübarek üç ayların başlaması ile birlikte Müslüman alemi için oldukça önemli kabul edilen Miraç Kandili'nin hangi tarihlere denk geldiği de araştırılmaya başlandı. 2023 yılı için kandil tarihlerinin hangi günlere denk geldiği Diyanet İşleri Bakanlığı tarafından yayımlanan takvim ile belli oldu. Vatandaşlar bayram ve kandil günlerine yayımlanan takvim üzerinden ulaşabildiği gibi arama motorlarından da kandil tarihlerini araştırmaya devam ediyor. Miraç Kandili ne zaman sorusu da sıklıkla araştırılan konulardan biri haline geldi.
MİRAÇ KANDİLİ'NİN TARİHÇESİ
Miraç Kandili'nin tarihçesi de vatandaşlar tarafından yine merak edilip araştırılan konular arasında. Miraç Kandili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v)'in göğe yükseldiği ay olarak kabul edilir. Miraç kelime anlamına bakıldığı zaman, literatürde 'kendisiyle yukarı çıkılan şey, merdiven' olarak geçer. Uruc yani yükselme kökünden gelen kelimenin Türkçe anlamı 'yükseğe çıkma' şeklinde ifade edilir. İsra ise Arapçada gece çıkılan yolculuğun diğer ismi olarak kabul edilir. Hz. Muhammed (s.a.v)'in gece vakti Mescid-i Haram yani Kabe'yi kuşatan mescid'den Burak olarak adlandırılan bir binek ile Kudus'te bulunan Mescid-i Aksa'ya yolculuğu ifade edilir. Miraç Kandili İslam Ansiklopedisinde; “İlgili âyet ve hadislerden isrâ ve mi‘racın bedenen veya ruhen gerçekleştiği sonucunu çıkarmak mümkündür. Ancak başta Buhârî ve Müslim olmak üzere mûteber kaynaklarda yer alan hadiseler içinde Hz. Peygamber’in göğsünün yarılması, buraka bindirilerek yedi kat semaya ve ötesine götürülmesi, süt ve şarap kadehlerinden birini tercih etmesinin istenmesi, elli vakit namazın beşe indirilmesi gibi hususların ortaya konuluş biçimi mi‘racın ruhen gerçekleştiği görüşünü desteklemektedir. Mi‘rac, kelâm âlimleri tarafından mûcize olarak kabul edilmekle birlikte kelâm eserlerinin birçoğunda olayın Hz. Peygamber’in hissî mûcizeleri arasında zikredilmemesi dikkat çekicidir. Öte yandan hissî mûcizelerin vuku buluşunun amacı açısından insanlar tarafından müşahede edilmesi gerekirken mi‘rac sadece Resûlullah’ın müşahedesi olup Kur’an ve hadisin haber vermesiyle bilinmektedir. Mûcizenin tanımı ve nübüvveti ispat etme fonksiyonu yönünden bakıldığında mi‘racın, klasik mûcize ölçüleri dışında Hz. Peygamber’in mânevî dünyasında gerçekleşip itminan ve güç veren olağan üstü bir hadise niteliği taşıdığı anlaşılır. Resûl-i Ekrem’in amcası Ebû Tâlib ile hanımı Hz. Hatice’nin vefatının, ayrıca maddî ve mânevî eziyetlere mâruz kaldığı Tâif Seferi dönüşünün ardından gerçekleşen Mi‘rac olayının ona Allah tarafından lutfedilen mânevî bir destek olduğu açıktır. Bu ilâhî lutfun, son nebînin getirdiği mesajın Mescid-i Aksâ’da kendilerine namaz kıldırdığı ve semalarda görüştüğü peygamberlerin mesajlarını ihya edeceği ve hak dinin bütün dinlere hâkim olacağı (el-Feth 48/28) şeklinde yorumlanması hem naslar hem tarih açısından isabetli görünmektedir. Gerek Kur’an’da gerekse kavlî ve fiilî sünnette namazın dinî hayattaki öneminin ısrarla vurgulandığı bilinmektedir.” şeklindedir.
MİRAÇ GECESİ NELER OLDU?
Miraç gecesi neler oldu sorusunu merak edenler için, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)'in Miraca yükseldiği gece beş vakit namaz insanoğlu için farz kılındı. Ayrıca Amenrrasulü ile başlayan Bakara Suresi'nin son iki ayeti de Miraç gecesi indirilmiştir. Bakara süresinin son iki ayeti her yatsı namazından sonra okunur.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.