Mimar ve mühendisler için uzmanlık çalıştayı yapıldı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından "Mimarlık-Mühendislik Hizmetlerinde Uzmanlık Çalıştayı" yapıldı.
İLBANK Sosyal Tesislerinde düzenlenen çalıştaya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcı Hasan Suver, Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Banu Aslan ve bakanlık bürokratlarının yanı sıra; ilgili kamu kurum kuruluşları, meslek odaları ve üniversitelerden akademisyenler katıldı. Mimar ve mühendislerin nitelikli iş gücünün artırılması, güvenli binaların inşası, bu alandaki uzmanlıkların geliştirilmesine katkı sunması hedefiyle düzenlenen çalıştayda, sektör temsilcileri ile görüş alışverişinde bulunuldu.
'Binanın işlevselliği uzmanlık gerektiriyor'
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Hasan Suver, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, yerel ve uluslararası alanda mimarlık ve mühendislikle ilgili son gelişmelerin tartışılacağı çalıştayda, Türkiye'ye özgü bir mesleki sınıflandırma ile yeterlilik durumlarının da ortaya konulacağını aktardı.
Mühendislik ve mimarlıkta uzmanlaşmanın önemine değinen Suver, "Üzerinde kuracağımız binanın statiği, malzemenin kalitesi ve yeterliliği çok önemli. Bunları yaparız, uzmanlık getiririz, binamız sağlam olur, ancak binanın işlevselliği de bir o kadar önemlidir. Bu tasarımlar da tamamen deneyime dayalı uzmanlık gerektirir" ifadesini kullandı.
'Kendimize özgü söylemler'
Depremlerde mühendislikle ilgili acı sonuçların ortaya çıkabildiğine dikkati çeken Suver, şunları kaydetti:
"Binaların giriş katları, ticarethane olarak tasarlanıyor ve kolonlar gelişigüzel konuyor. Sonra bir market açılıyor, kolonu kesiyorlar. İşlevselliğine engel olunuyor, güvenlik problemi ortaya çıkıyor. Biz Türkiye'de çok kaliteli mühendisler çıkarıyoruz, çok kaliteli eğitimler veriyoruz. Bu teoriyi verirken, pratiği de aynı anda vermek mümkün değil. Mezuniyet sonrası bu imkanı vermek için bir ihtiyaç hasıl olduğu açık."
Uzman mimar ve mühendislerin bulundukları ülkenin, bölgenin kültürüne hakim olmasının önemine de işaret eden Suver, "Çalıştayda, hem yereli hem de dünyada bu konuda ne olup bittiğini dikkate alarak, kendimize özgün çözümlere varmak istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Çalıştayda, ülkemizdeki mimarlık ve mühendislik hizmetlerinin belirli alanlarında, üst düzey mesleki yetkinlik gerektiren yeterlilikleri tanımlayarak, kalite güvencesi sağlanmış temel bir yeterlik düzeninin ana öğeleri belirlenecek.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.