Milyonlarca Uygur "yeniden eğitime" zorlanıyor
Çin'in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Uygur etnik kökenine mensup milyonlarca vatandaşın Çin yönetimi tarafından "yeniden eğitim" adı altında toplama kamplarında alıkonulduğu veya düzenli eğitimlere katılmaya zorlandığı iddia edildi.
Radio Free Asia'da yer alan habere göre, Çin İnsan Hakları Savunucuları Örgütü (CHRD) ile Eşit Haklar İnisiyatifi'nin (ERI) Sincan'ın güneyinde, Kaşgar vilayetindeki köylerde yaptığı araştırmada bölgede 660 bin kişinin "güçlü dini görüşlere" veya "siyasi açıdan yanlış fikirlere" sahip oldukları gibi gerekçeler öne sürülerek siyasi eğitim kamplarında alıkonulduğunu, yaklaşık 1,3 milyon kişinin ise "yeniden eğitim" adı altında düzenli kurslara katılmaya zorlandığı ileri sürüldü.
CHRD ve ERI uzmanlarının köylerde insanlarla konuşarak derledikleri bilgilere göre, nüfusu bin 500 ila 3 bin arasındaki yerleşimlerde yaşayan insanların yaklaşık yüzde 13'ünün kamplarda tutulduğu ve her köyde ortalama 450 kişinin gündüz ve gece kurslarına katılmaya zorlandığını belirledi.
Araştırmada mevcut bulgulardan hareketle Sincan'ın güneyinde kırsal bölgelerde yaşayan Uygur nüfusunun yaklaşık yüzde 30'unun herhangi bir yargı kararı olmaksızın "yeniden eğitim" zorlamasıyla karşılaştığının anlaşıldığı belirtildi.
Yerel düzeydeki verilere göre, 11,3 milyon Uygurun yaşadığı Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin tümüne uygulandığında, 2 milyonu eğitim kampalarında, 1 milyonu ise gündüz veya gece kurslarında yaklaşık 3 milyon kişinin "yeniden eğitime" tabi tutulmuş olabileceği tahmin ediliyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) bir süre önce yayınladığı raporda, son iki yılda Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde çok sayıda kişinin "önleyici polisiye tedbiri" adı altında suçsuz yere alıkonulduğu, siyasi açıdan tehlikeli olarak değerlendirilen bireylerin herhangi bir yargı kararı olmaksızın "siyasi eğitim merkezleri" denilen gözaltı merkezlerine gönderildiği iddialarına yer vermişti.u200b
Avrupa Birliği (AB), Çin ile yapılan İnsan Hakları Diyaloğu toplantısında Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki "siyasi eğitim merkezleri"nin endişe kaynağı olduğunu vurgulamıştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.