Milli servet BOR
KENAN ADEM KIZILAĞIL/ ANKARA-
TEKNOLOJİ GEREKİYOR
Sazak, "Bu madenden daha fazla gelir elde etmek istiyorsak öncelikle kullanım alanını genişletmeliyiz. Örneğin ileri teknoloji gerektiren uzay, uçak ve diğer alanlarda alnın genişlemesi için çaba harcanmalı" diye konuştu.
Teknolojinin her geçen gün gelişmesi ile birlikte bor madeninin de öneminin artığına dikkat çeken Türkiye Maden İşçileri Sendikası Basın ve Eğitim Müdürü Dr. Fikret Sazak, "Türkiye bor madeninde dünyada söz sahibi bir ülke. Rezervlerin büyük bölümüne sahip olması Türkiye'yi tekel konumuna getiriyor" diye konuştu. Sazak, "Birçok konuda vatandaşımız milli duyarlılık göstermezken, son yıllarda bor konusuna farklı bakmaya başladık. Bazı kuruluşlarında desteği ile vatandaşta 'bor bizim milli servetimiz, buna sahip çıkılmalı' düşüncesi hakim olmaya başladı" dedi.
Taşeronlaşmaya karşı çıkılmalı
Mecliste üzerine çalışılan yeni düzenlemenin bor madenine milli bağımlılığa zarar vereceğini belirten Sazak, bu düzenleme meclisten geçerse taşeronlaşmanın yaygınlaşacağını, milli servetin heba edileceğini, buna karşı çıkılması gerektiğini söyledi.
Geleceğin enerji kaynağı
Geleceğin en önemli enerji kaynağı olarak gösterilen bor madenin önemini anlatan Sazak, "Bor dünya ve Türkiye stratejik bir maden. Dünya rezervlerinin yaklaşık yüzde 75'i Türkiye'de bulunuyor. Bu durum bor madenin stratejik önemini artırıyor. Bu oranda bir madene sahip olmak, siz tekel konumdasınız anlamına geliyor. Ayrıca bor birçok alanda işlenerek kullanılabiliyor. Enerji oranı yüksek olduğu az bir miktarla yüksek enerji üretilebiliyor. Nükleer santral denemeleri devam ediyor. Bu nedenlerle geleceğin en değerli madeni olarak görülüyor" dedi.
Pazar Türkiye'nin elinde
Sazak, Türkiye'nin sadece rezerv açısından değil, bor pazarının da büyük bir bölümüne hakim olduğunu belirterek, "Bu madenden daha fazla gelir elde etmek istiyorsak öncelikle kullanım alanını genişletmeliyiz. Örneğin ileri teknoloji gerektiren uzay, uçak ve diğer alanlarda alnın genişlemesi için çaba harcanmalı" diye konuştu.
İleri teknoloji şart
Bor madenini daha iyi şekilde kullanmanın ileri teknoloji gerektiğini vurgulayan Sazak, "Bor bir süre sonra aranan maden olacak. Bu nedenle işlemden ucuz fiyata satarsak Türkiye için büyük bir kayıp olur. İşleyemiyorsak, değerlendiremiyorsak o zaman dokunmayalım gelecek kuşaklara kalsın. Teknoloji geliştiği vakit daha değerli olacaktır" diye konuştu.
Yabancılar sıraya girdi
Bor madeninin daha verimli şekilde kullanılması için ar-ge çalışmalarına önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Sazak, bor madeninin uç ve ileri uç ürünlerde kullanılması için yüksek teknolojinin olması gerektiğini söyledi. Bu madeni işlemden satmanın ülkeye zararı olacağını belirten Sazak, rezervleri ucuza kapatmak için yabancı kuruluşların sıraya girdiğinin altını çizdi.
Her alanda kullanılabiliyor
Bor, atom numarası 5 ve kimyasal sembolü B olan kimyasal elementtir. Bor bir yarı metaldir. Gerek Güneş Sistemi'nde gerek Dünya'nın kabuğunda düşük miktarlı bir elementtir. Buna rağmen, doğada rastlanan bileşiklerinin suda çözünürlüğü nedeniyle belli yerlerde yüksek yoğunlukta bulunuyor. Bu mineraller boraks ve kernit olarak topraktan çıkarılıyor. Bor mineralleri, sanayide sayısız denecek kadar çok çeşitli işlerde kullanılıyor. Bor minerallerinden elde edilen boraks ve borik asit; özellikle nükleer alanda, savunma sanayisinde, jet ve roket yakıtı, sabun, deterjan, lehim, fotoğrafçılık, tekstil boyaları, cam elyafı ve kağıt sanayinde kullanılıyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.