Milli savaş uçağı için iki ay süre verildi
2020'den sonra üretimine başlanacak uçağın ihracatında sorun yaşamak istemeyen Türkiye, motor geliştirme sürecine dahil olmak isteyen Rolls Royce'a, başta ihraç izinleri olmak üzere çeşitli konulardaki şartları kabul etmesi için 2 aylık süre tanıdı.
Hürriyet'in haberine göre, Rolls Royce'un daha önce TAI aracılığı ile verdiği teklif, özellikle teknoloji paylaşımı ve ortak üretimi, ihraç izinleri, fikri mülkiyet haklarının paylaşımı ve kısıtları ile geliştirme maliyetleri konusunda yetersiz bulunmuştu.
Daha sonra Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), milli jet motoru tasarlamak ve üretmek üzere yeni kurulan yerli şirket TR Motor ile motor geliştirme sürecine başlamıştı.
TÜRKİYE ŞARTLARINI SUNDU
Son İngiltere ziyareti sırasında Rolls Royce, Türkiye'de Kale şirketi ile kurduğu ortak firma TAEC vasıtası ile projeye dahil olma yönünde bir kez daha ısrarlı talepte bulundu. Bunun üzerine iki ülke arasında bu ortaklığın projeye dahil olma şartlarının görüşülüp 31 Temmuz tarihine kadar olumlu veya olumsuz sonuçlanmasını öngören bir niyet mektubu imzalandı.
Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir ile Birleşik Krallık Savunma Tedarikleri Bakanı Guto Aberconwy arasında imzalanan niyet beyanına göre iki ay içerisinde Rolls Royce'un TR Motor şirketine adreslenen projeye dahil olup olmaması yönünde karar verilecek. Milli Savaş Uçağı'nın 2030 yılından itibaren Türk Hava Kuvvetleri'nde aktif olarak kullanılmaya başlanması ve görev süreleri kademeli olarak sona erecek F-16 uçaklarının yerini alması öngörülüyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.