Milli kültürümüzün kozmik odası
18 Ocak 2014 15:52:00
Divan şiirinin Millu00ee kültürümüzün kozmik odası olduğunu ifade eden Prof. Dr. Muhammet Nur Doğan, günümüzdeki edebiyat anlayışını çok gerilerde bırakan divan şiirinin metafizik boyutuna dikkat çekerek, "Divan edebiyatı anlaşılmış bir edebiyat değildir. Anlam, estetik ve düşünce sisteminin kapısı yeni aralanıyor" dedi.
ESKADER'in düzenlediği Babıali Sohbetleri'nde bu hafta divan şiiri konuşuldu. Programa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Muhammet Nur Doğan, divan şiirinin Millu00ee kültürümüzün kozmik odası olduğunu ifade etti. Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği'nin (ESKADER) düzenlediği Babıali Sohbetleri'nde bu hafta "Divan Şiiri ve Estetik" konulu bir toplantı gerçekleşti. Programa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Muhammet Nur Doğan, günümüzdeki edebiyat anlayışını çok gerilerde ve sığ bırakan divan şiirinin metafizik boyutuna dikkat çekti.
Estetik bahçesinde açan çiçek
Dilin önemine değinen Prof. Dr. Muhammet Nur Doğan, dilin bir toplumun inancını ortaya koyarak düşünce sistemini ayakta tuttuğunu aktararak, "Edebiyat düşüncenin dil malzemesiyle estetik bahçesinde açmış bir çiçektir. Divan edebiyatı anlaşılmış bir edebiyat değildir. Aslında anlam, estetik ve düşünce sisteminin kapısı yeni aralanıyor. Bugünkü dil, kelimelerimiz bakımından mukayese edildiğinde, divan şiirinin zirve olduğu dönemdeki dilin onlarca kat fazla olduğu görülür. Divan nesri de şiiri kadar önemlidir. Hatta zaman zaman birbirine dönüşürler" dedi.
Sevsek de bilmiyoruz, sevmesek de!
Divan şiirini sevenlerin birçoğunun okudukları beyitleri anlamadığını dile getiren Prof. Doğan, "Bir başkası da sevmez ama neyi sevmediğinden habersizdir. Bizim şairlerimiz şiirin şiirini yazmıştır. Nef'i bir şiir filozofudur. Şairlerimiz, şiirlerinde sanattan ve şiirden ne anladıklarını anlatmaktadır. Klasik şiirin en kudretli tarafı olan poetik yapı, onu zirveye taşır" dedi. Divan şiiri estetiğinin, Marksist ve Eski Yunan estetik bakışıyla ilgisi olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Doğan, Marksist ve Eski Yunan estetiğinde ruhun ve mananın inkar edildiğini, bütün bunların bizi metinlerimizi doğru anlama konusunda çalışmaya itmesi gerektiğini vurguladı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.