Dolar (USD)
35.44
Euro (EUR)
36.57
Gram Altın
3085.53
BIST 100
9754.92
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Milli irade başkanlık diyor

Türkiye'nin daha hızlı karar almasını, daha süratli iş yapmasını sağlayacak bir yönetim sistemine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Sivil Toplum Kuruluşları, Türkiye'yi daha ileriye götürmek için Başkanlık Sistemi'nin gerekli olduğunu belirtti.
Milli irade başkanlık diyor
14 May 2016 09:12:00
Türkiye'nin daha hızlı karar almasını, daha süratli iş yapmasını sağlayacak bir yönetim sistemine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Sivil Toplum Kuruluşları, Türkiye'yi daha ileriye götürmek için Başkanlık Sistemi'nin gerekli olduğunu belirtti.

EZGİ ÇELİKANKARA

AK Parti'nin kongreye gitmesiyle Türkiye farklı bir sürecin içine girdi. Bu süreçte en önemli gündem başlıklarından biri tekrardan Başkanlık Sistemi ve yeni anayasa oldu. Türkiye'nin önde gelen Sivil Toplum Kuruluşları ile konuştuğumuz gündem maddelerinden çıkan sonuca göre ise, kriz çıkaracak faktörlerin azalması ve kalıcı siyasi istikrarın sağlanması için çözümün Başkanlık Sistemi olduğu ifade edildi.

Kararı millet verecek

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Yeni Anayasa'nın konjonktürel bir tercih değil geleceğimizi yeniden şekillendirmek ve geleceği kazanmak için zaruri ihtiyaç olduğunu kaydederek, " Milletimiz artık değiştirilemez maddeler, hükümet sistemi vb. tartışmalar üzerinden Yeni Anayasa yoluna barikat kuranlara ya da bu yolculuğu bitirmek isteyenlere fırsat ve izin vermez. İstisnasız bütün kesimler, milletin özne, devletin nesne olduğu bir süreçle, insanı merkeze alan, insan onuruna dayanan, sivil, özgürlükçü ve demokratik bir Anayasa yapmak ve yazmak konusunda kararlı. Millet, ihtiyaç duyduğu Anayasayı yazacak, yapacak ferasete de, yeni dönemde hangi hükümet modeliyle yola devam edileceğini belirleyecek fikre de sahiptir" dedi.

Partiler uzlaşmalı

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, 1982 anayasasının doğal sonucu olarak bir sistem sorununun olduğunu dile getirdi. Arslan, "Türkiye mutlaka bu sistemi yeniden dizayn etmek zorunda. Türkiye'yi Başkanlık Sistemi'ne doğru götürecek bir modelin tartışılması gerekiyor. Aksi halde şu anda var olan sistemle Türkiye daha fazla krizlere gebedir. Ayrıca biz anayasa değişikliğini de Türkiye'nin en temel sorunu olarak görüyoruz. Yeni anayasa bir an evvel parlamentoda uzlaşmayla ve sistemi de tartışarak bir karar vermek zorunda. Bu tartışmaları kişiselleştirmeden sistem üzerinden değerlendirerek siyasi partilerin çözüm üzerinde uzlaşmaları gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Sistem sorunu var

TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan, ise bir an önce bu milletin yeni anayasaya kavuşturulması gerektiğini vurguladı. Doğan, "Türk milletine uyacak bu sivil anayasa gömleğinin bir an önce biçilmesi gerekiyor. Siyasi istikrarı da beraberinde getirecek sistem tartışmalarının da artık sonuca kavuşturulması gerekiyor" dedi. Anadolu Platformu Başkanı Turgay Aldemir, "Ortada kişilerden çok bir sistem sorunu var. Bu sistem sorununu giderdiğimiz zaman bu kavgaların çoğu anlamsız olacaktır. Bu sıkıntılar giderilmezse yeni kırılmalar ve sıkıntılar üretebilir. Farkına varılması gereken sorun kişilerde değil, sistemin işleyişindedir. Asıl meselenin bu milletin değerlerine içinde yaşadığı zamanın ruhunu kavramış bir sistemden ve anayasadan geçtiğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Sivil anayasa şart

Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Ogan, Erdoğan ve AK Parti karşıtlığı ve nefreti dolayısıyla Türkiye'nin en önemli sorunlarının göz arda edildiğini ifade etti. Ogan, "Anayasa değişikliğine destek yüzde 80'lere kadar çıkıyor. Türkiye, hem yeni anayasa hem de hükümet sistemi olarak şu anki sıkıntıyı çözecek bir rasyonel çözüm getirmek durumundadır. Bunun adı da Başkanlık Sistemi'dir" dedi. TGTV Genel Başkanı Hamza Akbulut, toplumun tamamına yakınının mevcut anayasa muhafaza edilsin', ya da 'üzerinde kısmu00ee değişiklikle yetinilsin' şeklinde bir düşüncede olmadığını net olarak yeni sivil bir anayasaya ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin