Dolar (USD)
34.14
Euro (EUR)
38.22
Gram Altın
2914.67
BIST 100
10045.27
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

'Millet kaos değil huzur istiyor'

7 Haziran seçimlerinde oylarını artıran HDP ve MHP'nin daha ilk geceden koalisyona kapılarını kapatmalarına piyasalar sert tepki gösterdi.Mali piyasalar adeta çakılırken bir gecede % 8 oranında fakirleştik, 5 Haziran 2015'de 2.6684 TL olan dolar 2,767'i geçti, 3.0020 TL olan Euro 3,070 TL'yi geçti. Borsa haftaya % 8.15 oranında sert düşüşle başladı
'Millet kaos değil huzur istiyor'
09 Haziran 2015 09:56:00
7 Haziran seçimlerinde oylarını artıran HDP ve MHP'nin daha ilk geceden koalisyona kapılarını kapatmalarına piyasalar sert tepki gösterdi.Mali piyasalar adeta çakılırken bir gecede % 8 oranında fakirleştik, 5 Haziran 2015'de 2.6684 TL olan dolar 2,767'i geçti, 3.0020 TL olan Euro 3,070 TL'yi geçti. Borsa haftaya % 8.15 oranında sert düşüşle başladı

İSMAİL ZELVİ

Seçimlerde oylarını artıran muhalefet partilerinin sorumsuz açıklamaları piyasaları sarstı. Bütün Türkiye, seçim meydanlarında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK partiyi gerginlik siyasetiyle ülkeyi kaosa sürüklemekle suçlayan CHP, MHP ve HDP'nin seçimde aldığı sonuçlar gereği sorumluluk duygusuyla hareket etmesini bekliyor.

Siyasetçi sorumluluktan kaçamaz

ESDER Genel Başkanı Mahmut Çelikuş, 13 yıldır tek partiyle idare edilen ülke ekonomisinin şoka girdiğini belirterek, "Seçim ve sandık demokrasinin gereğidir. Ancak her siyasi parti seçimlere iktidar olmak ülkeyi yönetmek için girer. Mevcut durumda 4 siyasi partimiz barajı aşarak meclise girdi. Ülke yönetiminde dördünün de sorumluluğu vardır. Yaptıkları sorumsuz açıklamalarla Türkiye'yi belirsizliklere götürmek tedirgin edici bir durumdur. Madem siyaset yapıyorsunuz İktidar olmak için yola çıkıyorsunuz koalisyona kapılarınızı kapatamazsınız. Aranızda siyasi görüş ayrılığı olsa da hepiniz bu ülkenin çocukları, evlatlarısınız." Dedi. Mızıkçı çocuklar gibi davranmayın Partilerin açıklamalarının piyasalar yönünden hiç de iç açıcı olmadığını belirten Çelikuş, "Bir siyasi partinin ben yapmam, ben oynamam söylemi yanlış, Koalisyon AK Parti ile de onsun da olur. Önemli olan ülkenin hükümetsiz kalmamasıdır. Mızıkçı çocuklar gibi ben oynamıyorum diyen siyasileri demokrasinin bir başka unsuru olan sivil toplum örgütleri uyarmalı. Sonuna kadar sorumluluğu yerine getirmeyen siyasilere sorumluluklarını hatırlatmalıdır. Şayet bu tavırlarını sürdürürlerse, Türkiye kaybeder, telafisi zor zararlar doğurur. En çok zararı da sabit ücretli, emekli, esnaf ve sanatkar gibi toplumun alt katmanları görür." Şeklinde konuştu.

İdeolojik yaklaşım kaosa sürükler

ASKON Başkanı Mustafa Koca ise, vatandaşın sandık başına giderek son sözünü söylediğini herkesin bu çıkan sonuçtan ders alarak sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini belirtti. Koca, kimsenin ülkeyi maceraya sürükleme hakkının bulunmadığını belirterek, "Seçmenin, Güneydoğu'da kimlik meselesi dışında hiç bir değere iltifat etmemiş olmasını ideolojik temelli bir örgüt yapısıyla anlamak mümkün olabilir. Yani bölge seçmeni ne ekonomiyi hesaplamış, ne diğer dengeleri düşünmüş. Sadece kimlik meselesini önemsemiş ve kendine sunulan etnik söylemi kabullenmiş." Dedi. Millet kaosu değil huzuru istiyor

Koca, sözlerini şöyle sürdürdü, "Sonuç itibariyle istikrarı zedeleyecek bir sonuç bizim için fevkalade düşündürücü. Başlayan büyük projelerin aksaması ülkemize ciddi zarar verir. Dileğimiz o dur ki, ilgililer duyarlı ve dikkatli bir hassasiyetle ortak noktalar bulur ve onun üzerinde bir kısım ittifaklar oluşturularak sağlıklı bir hükümet kurar. Böylece büyük bir maliyet millete ulaşmadan önlenir." Şeklinde konuştu.

Ülkeyi düşünün

Siyasi partilerden ülkeyi siyasi ve ekonomik krize sokacak adımlar atmamalarını ve en geç 10 gün içersinde yönetim formülü üretmelerini isteyen Koca, "Seçim sonrası açıklamalardan borsa ve döviz etkilendi. Ekonomi dünyası 10 gün içerisinde oluşabilecek makro seviyede manipilasyon ve spekülasyonlara gelmemeli ve moral bozmadan daha dikkatli bir çalışma yapması lazım. Bugün finans sektörü sadece üretimin bir ayağıdır, diğer ayağı ise üretimdir, dolayısıyla hiçbir siyasi partinin hiçbir finans spekülatörünün moralimizi bozmasına fırsat vermemeliyiz. Sadece her zamankinden daha dikkatli adım atmalıyız" dedi.

Ekonomik istikrar sürsün

İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar ise, "7 Haziran Genel Seçim sonuçlarının ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. İş dünyası olarak ülkemizin elde ettiği kazanımların ve ekonomik istikrarın sürdürülmesi en büyük beklentimizdir." Şeklinde konuştu.