Millennium Challenge 2002 tatbikatı nedir?
Millennium Challenge 2002 tatbikatı ya da kısaca MC02, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Silahlı Kuvvetleri tarafından 2002 yılının ortalarında düzenlenen büyük bir savaş oyunu tatbikatıydı. 24 Temmuz'dan 15 Ağustos'a kadar süren ve 250 milyon ABD dolarına mal olan tatbikat, hem canlı tatbikatları hem de bilgisayar simülasyonlarını içeriyordu. MC02'nin ileriki yıllarda askeri "dönüşüm" testi olması amaçlandı. Savaşçılar Mavi ve Kızıl olarak simüle edildi. "Mavi" devlet ABD iken, Basra Körfezi'ndeki hayali "Kızıl" devletin İran veya Irak olarak karakterize edildiği iddiaları gündeme geldi.
Millennium Challenge 2002 tatbikatında kısıtlamalar
Millennium Challenge 2002 savaş oyunu, 14 günlük tatbikat sırasında bazı noktalara izin veriyordu. Örneğin kara birliklerinin gemiden kıyıya inişine izin verildi. Deniz kuvvetleri önemli olduğundan, Mavi kuvvet bölgenin aktif nakliyesinin kıyı tarafında konumlandı. Kuvvetler, Kızıl kıyıya yakın bir yere yerleştirdi. Savaş oyunlarını barış zamanında yürütmek aynı zamanda bölgede çok sayıda dost/bağlantısız gemi ve uçak olduğu anlamına geliyordu, bu da otomatik savunma sistemlerinin ve daha temkinli Çatışma Kurallarının kullanımını kısıtlıyordu. Kızıl devletin taktikleri bu faktörlerden tam olarak yararlandı ve büyük bir etki sağladı.
Millennium Challenge 2002 tatbikatında ne oldu?
Millennium Challenge 2002 tatbikatında, emekli Deniz Piyadeleri Korgeneral Paul K. Van Riper tarafından komuta edilen Kızıl, asimetrik bir strateji benimsedi, özellikle Mavi'nin gelişmiş elektronik gözetleme ağından kaçmak için eski yöntemleri kullandı. Van Riper, ön cephedeki birliklere emirleri iletmek için motosiklet habercileri ve telsiz iletişimi olmadan uçakları fırlatmak için II. Dünya Savaşı tarzı ışık sinyalleri kullandı.
Millennium Challenge 2002 tatbikatında Kızıl devlet, Mavi'den esasen bir teslim belgesi olan ve 24 saat içinde yanıt verilmesini talep eden bir ültimatom aldı. Mavi'nin yaklaştığı konusunda bu şekilde uyarılan Kızıl, tatbikatın ikinci gününe kadar Mavi'nin filosunun konumunu belirlemek için küçük teknelerden oluşan bir filo kullandı. Kızıl, önleyici bir saldırıda, Mavi kuvvetlerin elektronik sensörlerini alt eden ve on altı savaş gemisini yok eden devasa bir seyir füzesi fırlattı. Bir uçak gemisi, on kruvazör ve Mavi'nin altı amfibi gemisinden beşi devre dışı kaldı. Gerçek bir çatışmada bu olay 20.000'den fazla servis personelinin ölümüyle sonuçlanabilirdi. Seyir füzesi saldırısından kısa bir süre sonra, Mavi'nin kendilerini tespit edememesinden yararlanan Kızıl devlet hem konvansiyonel hem de intihar saldırıları yaptı. Mavi'nin donanmasının önemli kısmı, küçük Kızıl teknelerinden oluşan bir donanma tarafından batırıldı.
Bu tür bir yenilgi, Mavi kuvvetlerinin savaş ve komuta yeteneklerini önemli ölçüde engelleyen simülasyon şartları ve tasarımdaki çeşitli eksikliklere bağlanabilir.
Millennium Challenge 2002 tatbikatı durdurulup yeniden başlatıldı
Millennium Challenge 2002 tatbikatı, simülasyonun eksikliği göz önünde bulundurularak, Mavi gemilerin yeniden yüzdürülmesine karar verilerek yeniden başlatıldı. Sıfırlamanın ardından, her iki tarafa da önceden belirlenmiş eylem planlarını takip etmeleri emredildi.
Yeniden başlatmanın ardından yapılan kural değişiklikleri, savaş oyununun ABD savaş becerilerinin dürüst, açık, ücretsiz bir oyun testinden, ezici bir ABD zaferiyle sonuçlanmayı amaçlayan katı bir şekilde kontrol edilen ve yazılı bir alıştırmaya dönüştüğü suçlamalarına yol açtı.
Van Riper, yeni tatbikatı bir hayli eleştirdi ve savaş oyununun ortasında tatbikatı bıraktı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.