Dolar (USD)
35.46
Euro (EUR)
36.51
Gram Altın
3071.19
BIST 100
9739.72
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Mide rahatsızlığı olanlara beslenme önerileri

Mide hastası ya da hassasiyeti olan insanlar öncelikle rahatsızlığının sebebini öğrenmeli daha sonra da kendilerine uygun olan beslenme şeklini benimsemelidir.
Mide rahatsızlığı olanlara beslenme önerileri
09 May 2016 13:29:00
Mide hastası ya da hassasiyeti olan insanlar öncelikle rahatsızlığının sebebini öğrenmeli daha sonra da kendilerine uygun olan beslenme şeklini benimsemelidir.

Mide hastalıklarında ve mide hassasiyetlerinde beslenme şekli oldukça önemlidir. Çünkü midenin zor sindirdiği besinler rahatsızlıklara neden olabilir veya mevcut şikayetleri artırabilir. Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger mide rahatsızlıklarına karşı özellikle mide duvarını tahriş eden alkol, gazlı içecekler, baharatlar ve kızartmalardan uzak durmak gerektiğini belirtiyor.

İlk önce ağrının sebebi belirlenmeli

Sindirim zorluğu; stres ve gerginlik gibi ruhsal bozuklukların yanı sıra böbrek ve karaciğer gibi iç organlardaki rahatsızlıklardan da kaynaklanabilir. Bu nedenle öncelikle sebebin belirlenmesi gerekmektedir. Ancak her durumda beslenmeye dikkat etmek en doğru yol olacaktır. Genel olarak mide rahatsızlığı olan kişilere 3 ana öğün 3 ara öğün önerilmektedir. Öğünler az porsiyonlar şeklinde olmalı ve atlanmamalıdır. Uzun süre aç kalmak, asitli içecekler içmek, aşırı tuzlu yemek ve kafein almak sindirim güçlüğüne ve mide tahrişine neden olabileceğinden tüketilmemelidir. Yemek yerken sıvı alımının azaltılmasını, sıvıların öğün aralarında içilmesini tavsiye eden Özger 'sigaradan kesinlikle uzak durulmalı, hazır gıda tüketiminden kaçınılmalı, besinler yavaş ve iyi çiğnenmelidir' dedi.

Mide hastalıklarına karşı nasıl beslenilmeli

- Turşu, soğan, sarımsak, limon tuzu, zeytin, sirke, acılı ve bol salçalı besinlerden kaçınınız.

- Çok ekşi olmadığı sürece tüm peynir çeşitlerini yiyebilirsiniz. Çok tuzlu peynirlerden uzak durunuz.

- Çay, kahve, soda, kola ve alkollü içecekleri toplamda günde 3-4 fincandan fazla içmeyiniz. Süt, ıhlamur, açık çay ve diğer taze bitki çayları, limonata, ayran, salep ve taze meyve sularından içebilirsiniz. Tüketeceğiniz meyve suyunun çok ekşi olmamasına özen gösteriniz.

- Hazır çorbalar ve içeriği bilinmeyen hazır gıdaları tüketmeyiniz. Yağda kavrulmadan hazırlanmış, et suyu katılmamış, kremasız ve az yağlı çorbaları tüketebilirsiniz.

- Tüm sebze ve meyveleri yiyebilirsiniz. Ancak bazı sebze ve meyveler midenizde ağrıya neden oluyorsa diyetinizden çıkarınız.

- Yiyeceklerinizin çok sıcak ya da çok soğuk olmamasına dikkat ediniz.

- Besinleri yavaş yavaş ve iyi çiğneyiniz

- Yağda kızarmış ve kavrulmuş etler, sucuk, pastırma, salam, sosis, salamura balık gibi besinlerden uzak durunuz. Haşlanmış, ızgara veya fırında pişirilmiş kırmızı ya da beyaz et yiyebilirsiniz.

- Yemekler pişirilirken yağın yanmamasına dikkat ediniz ve tüm yiyecekleri tencereye çiğden koyunuz, kavurmayınız.

- Kurubaklagil (kurufasulye, nohut, barbunya, mercimek) yemeklerinin tüketim sıklığını azaltınız.

- Kremalı, çikolatalı, kızarmış tatlılar ve soslu besinlerden uzak durunuz. Beyaz ekmek, makarna, pirinç, mısır, irmik, erişte, şehriye kraker, bisküvi tüketebilirsiniz.

- Mayalı yapılmış hamurişi besinlerden; ağır şerbetli ve yağlı tatlılardan uzak durunuz. Şeker ve şekerli besinlerden, sütlü tatlılar ve meyveli tatlılar tercih ediniz.

- Sık beslenme programı mide korumada çok etkilidir. Günde en az 6 öğün tüketiniz.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin