Dolar (USD)
34.17
Euro (EUR)
38.14
Gram Altın
2920.00
BIST 100
9777.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Meteoroloji'den şiddetli yağış uyarısı!

Meteoroloji'den yapılan uyarıya göre, Manisa, Çanakkale, İzmir ve Aydın'ın batı bölgeleri ile Edremit Körfezi'nde gece saatlerinden öğle saatlerine kadar şiddetli gök gürültülü sağanak yağışlar bekleniyor.
Meteoroloji'den şiddetli yağış uyarısı!
05 Eylül 2023 07:00:00
Meteoroloji'den yapılan uyarıya göre, Manisa, Çanakkale, İzmir ve Aydın'ın batı bölgeleri ile Edremit Körfezi'nde gece saatlerinden öğle saatlerine kadar şiddetli gök gürültülü sağanak yağışlar bekleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, akşam saatlerinde İzmir ve Aydın'ın doğusu ile Manisa çevrelerinde gök gürültülü sağanağın yerel kuvvetli olacağını duyurmuştu.

Meteoroloji tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Yapılan son değerlendirmeler ve meteoroloji radarından alınan verilere göre gece saatlerinden itibaren Aydın’ın batısında (Kuşadası, Söke, Didim, Germencik, İncirliova ve Koçarlı) görülecek gök gürültülü sağanak yağışların yerel olarak kuvvetli olması beklendiğinden ani, sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı ve yağış anında hamleli kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir."

mugla_ce3e4879e7dd3e38b50a940d2146a914.jpg

Muğla için dikkat çeken uyarı!

"Yapılan son değerlendirmelere göre; Muğla çevrelerinde Salı sabahı ilk saatlerden itibaren görülecek gök gürültülü sağanak yağışların, Muğla il merkezi ile güney ve doğu ilçelerinde kuvvetli (21-50 kg/m2), Marmaris ilçesinde çok kuvvetli ve yer yer şiddetli (51-100 kg/m2) olması beklendiğinden ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, hortum oluşma riski ve kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir."

İstanbul için de uyarı mesajı yayınlayan Meteoroloji Genel Müdürlüğü, "İstanbul Çevrelerinde Gök Gürültülü Sağanak Yağışlara Dikkat!" başlığı ile şu bilgilere yer verdi:

"Yapılan son değerlendirmeler ve meteoroloji radarından alınan verilere göre: önümüzdeki 3 saatlik periyotta İstanbul çevrelerinde gök gürültülü sağanak yağışların yerel olarak kuvvetli olması beklendiğinden ani, sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı ve yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir."

Lodos nedir?

Lodos, özellikle Ege ve Marmara bölgelerinde sıkça görülen bir rüzgar türüdür. Lodos rüzgarı, batı yönünden eser ve sıcak, nemli hava taşır. Genellikle denizden karaya doğru eserken, bu rüzgarın hızı zaman zaman kuvvetli olabilir.

Lodos rüzgarı, deniz suyunun yüzeyinde yüksek bir basınç oluştururken, bu sıcak ve nemli havanın karasal alanlara taşınmasına neden olur. Bu durum sıcak ve yağışlı hava kütlesinin kara ile temas etmesine yol açar ve sonucunda yağışlar artar. Bu nedenle Lodos rüzgarı, yağışlı hava getirir ve bazen şiddetli yağışlar, fırtınalar ve sel olaylarına neden olabilir.

Lodos rüzgarı, denizcilik ve hava taşımacılığı açısından önemlidir, çünkü rüzgarın hızı ve yönü gemi seyrini etkileyebilir. Ayrıca, Lodos rüzgarının etkisi altındaki bölgelerde deniz suyu seviyeleri yükselebilir ve kıyı erozyonuna yol açabilir. Bu nedenle, Lodos rüzgarının hava tahminleri ve meteorolojik izleme açısından takip edilmesi önemlidir.