Dolar (USD)
34.08
Euro (EUR)
37.81
Gram Altın
2802.81
BIST 100
9774.49
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Meteoroloji 27 Temmuz'u işaret etti

Türkiye geneli sıcak havalardan kavrulurken sevindirici haber Meteoroloji'den geldi. 27 Temmuz'a dikkat çekilirken havaların 10 derece birden düşmesi bekleniyor.
Meteoroloji 27 Temmuz'u işaret etti
23 Temmuz 2023 20:13:42
Türkiye geneli sıcak havalardan kavrulurken sevindirici haber Meteoroloji'den geldi. 27 Temmuz'a dikkat çekilirken havaların 10 derece birden düşmesi bekleniyor.

27 Temmuziçin Meteorolojik kaynaklar, Türkiye'yi etkisi altına alan kavurucu Afrika sıcak hava dalgasının sona ereceğini açıkladı. Hava Forum'un aktardığı bilgilere göre, Balkanlar'dan gelen soğuk hava dalgası, 27 Temmuz'da Türkiye'ye ulaşarak sıcak havanın etkisini azaltacak ve sıcaklıkların düşmesine neden olacak. Bu durum, ülkenin genelindeki aşırı sıcaklıkların bir süreliğine son bulacağı anlamına geliyor

27 Temmuz'da Türkiye'de mevsim normalleri üzerinde seyreden kavurucu sıcaklıkların devam edeceği bildiriliyor. Uzmanlar, vatandaşları dikkatli olmaya ve sıcak saatlerde önlem almaya çağırıyor. Özellikle saat 10:00 ile 16:00 arasında dışarı çıkılmaması tavsiye ediliyor.

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen ise, çarşamba günü için özel bir uyarıda bulunuyor. Çarşamba günü için "aşırı sıcak hava"ya dikkat çeken Şen, İstanbul, İzmir, Ege ve Akdeniz sahilleri dahil olmak üzere, tüm bölgelerde dışarı çıkılmaması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, ısınma ile ilgili risklere dikkat çekerek, ısı çarpmalarının geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açabileceğini vurguluyor.

Şen sözlerinin devamında, "O nedenle çarşamba günü işiniz yoksa dışarı çıkmayın. Çıkacaklarsa da şapka gözlük ve açık renk bol elbise giysinler."

Türkiye'de temmuz ayının başından itibaren etkili olan sıcaklar vatandaşlara zor günler yaşatmaya devam ediyor. Geçtiğimiz perşembe gününden itibaren yeniden etkili olan sıcaklar, tüm kentlerimizde bunaltıcı bir havaya neden oldu.

Uzmanlar vatandaşlara tavsiyelerde bulunurken, özellikle çarşamba günü sıcak saatlerde dışarıda uzun süre kalmamaya özen göstermeli ve gerekli tedbirleri almalaları gerektiğini ifade ediyor.

Uzmanlar, Sıvı tüketimine dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekerken, güneş altında uzun süreli fiziksel aktivitelerden kaçınmak ve serin yerlerde bulunmak gibi önlemler almak sıcak havalarda sağlığın korunması açısından önemli olduğunu belirtiyor.

sica_be8919dd8bc28432b984a84878a1fda4.jpg

27 Temmuz kritik tarih!

Meteorolojik kaynaklardan son olarak Türkiye'ye yönelik 27 Temmuz açıklaması geldi. Hava Forum tarafından aktarılan bilgilere göre 27 Temmuz'da Balkanlar üzerinden Türkiye'ye soğuk hava dalgası geliyor.

Hava Forum tarafından konuyla ilgili yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi: "Balkanlar, Türkiye'yi esir alan Afrika'ya "dur" demek için hazırlıklara başladı. 27 Temmuz Perşembe'den itibaren Balkanlar devreye girecek. "

"10 derece birden düşecek"

Hava Forum yaptığı paylaşımda müjde verirken,"Balkanlar, Türkiye'yi esir alan Afrika'ya "dur" demek için hazırlıklara başladı. 27 Temmuz Perşembe'den itibaren Balkanlar devreye girecek. Sıcaklıklar aniden 10 derece birden düşecek. Yağış ihtimali de var. Balkanlar'ı takipteyiz... " ifadelerini paylaştı.

Afrika sıcakları

"Afrika sıcakları" terimi, özellikle yaz aylarında Afrika kıtasından gelen ve genellikle sıcak ve kuru hava kütlelerini ifade eder. Bu sıcak hava kütlesi, Afrika'nın çöllerinden ve sıcak iklim bölgelerinden kaynaklanır. Güneş altında uzun süre etkileşim halinde kalan Sahra Çölü gibi bölgeler, yüzeylerini ısıtır ve bu ısı daha sonra atmosfere yayılır.

Bu sıcak hava kütlesi, rüzgarların etkisiyle taşınarak diğer bölgelere ulaşabilir. Özellikle Akdeniz havzasına yakın ülkeler ve bölgeler, Afrika sıcaklarının etkilerini hissedebilirler. Bu durumda, genellikle yüksek sıcaklıklar, düşük nem oranları ve güneşli hava görülür. Afrika sıcaklarının etkisi altında olan bölgelerde sıcaklık değerleri mevsim normallerinin üzerine çıkarak kavurucu havalara neden olabilir.

Afrika sıcakları, sıcaklıkların artmasına ve hava kalitesinin düşmesine bağlı olarak sağlık sorunlarına da yol açabilir. Bu nedenle, böyle durumlarda uzmanlar ve meteoroloji kurumları, vatandaşları güneşin en yüksek olduğu saatlerde dışarıda fazla kalmamaları ve gerekli önlemleri almaları konusunda uyarabilirler.